Un proiect implementat de Asociaţia Comunelor din România a dat șansă celor fără un loc de muncă să învețe să dezvolte o afacere. Cursanților le-au fost oferite informaţii, consiliere şi consultanţă pentru a-şi deschide o afacere.
Căminul cultural din Săbăoani a fost, marţi, 6 noiembrie, gazda unui seminar final în proiectul privind formarea şi implicarea resurselor umane neocupate din zonele rurale, proiect implementat de Asociaţia Comunelor din România (ACoR), cofinanţat din Fondul Social European. La eveniment au participat Valeria Dascălu, primarul comunei Săbăoani, dar și secretar al AcoR, Georgeta Blaj, primarul comunei Boteşti, Iosif Șoican, primarul comunei Doleşti, alţi parteneri ai ACoR implicaţi în proiect şi localnici. „Am fost onoraţi să fim parteneri în acest proiect şi să găzduim biroul AcoR în cadrul proiectului. A fost un proiect binevenit pentru populaţia din Săbăoani şi sperăm că rezultatele se vor observa în viitorul nu prea îndepărtat”, a spus Valeria Dascălu, primarul comunei Săbăoani.
Intitulat „Stimularea ocupării active, a dezvoltării antreprenoriale şi a economiei non-agricole durabile prin formarea şi implicarea resurselor umane neocupate din zonele rurale”, proiectul a constat în acţiuni de formare şi de consiliere care să asiste forţa de muncă neocupată în crearea de noi întreprinderi. „Am beneficiat de ospitalitatea Primăriei Săbăoani, care, timp de un an şi jumătate, a găzduit biroul de informare al proiectului. Este un proiect foarte ambiţios. Am început prin a vedea care sunt nevoile oamenilor de la sate, drept pentru care, în anul 2011, am făcut un sudiu sociologic. Am acoperit 800 de gospodării, din 31 de judeţe ale ţării. Am dorit să dăm o şansă tinerilor. Am selectat peste 100 de persoane cu studii superioare, fără loc de muncă, ce locuiesc în mediul rural. Persoanele selectate au participat la cursuri prin intermediul internetului. Din cei 100 de cursanţi au fost selectaţi 75, care s-au iniţiat în management de proiect, fonduri europene, comunicare, planificare strategică şi dezvoltare de competenţe antreprenoriale. Pentru că avem şi doi parteneri în Italia, echipa selectatată a făcut o deplasare în Italia, pentru a vedea mici afaceri de familii. 31 de persoane au fost angajate în cadrul birourilor de informare locală, care au fost dotate cu mobilier şi aparatura necesară. Obiectivul proiectului a fost acela de a oferi oamenilor informaţii, consiliere şi, pentru cei cu adevărat interesaţi, consultanţă despre modul în care se scrie un proiect, se deschide o afacere, se implementează, dezvoltă şi promovează o afacere. Am vrut ca oamenii să fie informaţi şi să aibă curaj”, a spus Marius Gubernat, manager de proiect.
Proiectul s-a derulat pe o perioadă de trei ani, întâlnirea fiind un bilanţ al activităţilor desfăşurate, dar şi un punct de pornire pentru cele viitoare.
Dulceţuri tradiţionale produse în comuna Rediu
Invitaţii de la AcoR au oferit celor prezenţi un exemplu de afacere, fără investiţii mari, realizată cu mult curaj, prezentată într-un material filmat. „Am plecat de la aptitudinile de care dispun oamenii şi de la ceea ce deţin oamenii”, a spus managerul de proiect.
Cristina Socea, o localnică din comuna nemţeană Rediu, a pornit afacerea cu dulceţuri în 2011. Femeia povesteşte cum a pus pe picioare o afacere cu dulceţuri, ajutată de familie. „Spre uimirea noastră, am obţinut foarte uşor autorizaţiile. Cumpărăm fructele de la ţărani. Totul se face manual. Afacerea noastră s-a dezvoltat mai mult pe internet. Mi-am făcut cont pe Facebook. Este o afacere de familie şi vrem să ne facem cunoscuţi pentru calitatea produselor”, spune fondatoarea brandului „Dulceţuri tradiţionale Cristina”.
Comentarii