HomeRoman

Schimbări în învățămîntul teologic romașcan

Primăria Roman va sprijini reîntregirea Parcului „Episcop Melchisedec Ștefănescu”. Grădinița particulară va trece din grija Arhiepiscopiei în administrarea statului.

 

PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a participat la festivitățile de deschidere a anului școlar 2012 – 2013 de la Grădinița particulară cu program prelungit din cadrul Parcului „Episcop Melchisedec Ștefănescu”.

La eveniment au participat Laurențiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, deputatul PDL Marius Neculai, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Neamț, Viorel Stan, inspector școlar general, Maria Ghiniță, inspector școlar responsabil cu implementarea proiectelor europene, și Ilie Gheorghe Țedli, inspector de management educațional, evaluare și dezvoltare instituțională. Invitații au fost primiți de elevii Seminarului Teologic Ortodox „Sfîntul Gheorghe” din Roman și de directorul instituției, preotul Gheorghe Smerea, de dascălii liceului, precum și de preșcolarii, părinții și cadrele didactice care vor frecventa grădinița particulară din cadrul Parcului „Episcop Melchisedec Ștefănescu”.

După o slujbă de Te Deum oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, alături de un sobor de preoți și diaconi, printre care preotul Florin Aurel Țuscanu, protopop la Protopopiatul Roman, și Dragoș Alexandru Munteanu, inspector de patrimoniu și construcții, preotul Ioan Gherasimescu, vicar administrativ în cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a deschis manifestarea cu un cuvînt introductiv: „Grădinița «Episcop Melchisedec Ștefănescu» începe o nouă etapă de activitate sub razele soarelui și privirile marelui episcop și cărturar. Punerea în practică a proiectului Centrului de zi pentru copiii din familii aflate în dificultate a fost posibilă printr-un proiect cu finanțare europeană, la care s-au alăturat și fondurile Centrului Eparhial Roman. Episcopul Melchisedec Ștefănescu, proprietarul de drept al terenului și clădirilor din incinta Parcului, și-a dorit ca în grădina lui de suflet să funcționeze o instituție de învățămînt și ne bucurăm să împlinim acest vis„.

Grădinița particulară va funcționa în anul școlar 2012 – 2013 cu două grupe de cîte 15 preșcolari. Instituția are acreditarea Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățămîntul Preuniversitar (ARACIP) și își desfășoară activitatea sub coordonarea ISJ Neamț.

 

Primăria promite reîntregirea Parcului „Episcop Melchisedec Ștefănescu”

Invitații la deschiderea noului an școlar au avut un rol important în sprijinirea proiectelor inițiate de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. „Primăria Roman ne-a sprijinit pentru acoperirea cu tablă a Seminarului, dar și în asigurarea lucrărilor de igienizare„, a spus preotul Gheorghe Smerea, directorul Seminarului Teologic Ortodox. Mulțumiri s-au adus Primăriei Roman și pentru lucrările de asfaltare a aleii dintre Seminarul Teologic și Parcul „Episcop Melchisedec Ștefănescu”. Cum între Primăria Roman și Arhiepiscopia Romanului și Bacăului există o „colaborare temeinică și sănătoasă„, cum au susținut vorbitorii, primarul Laurențiu Dan Leoreanu a promis celor prezenți că va susține două proiecte importante. „Vom găsi o soluție pentru reîntregirea Parcului «Episcop Melchisedec Ștefănescu», unde romașcanii să găsească un loc de reculegere și relaxare„, a spus primarul. Proiectul de reabilitare a clădirilor din Parc a inclus doar punerea în valoare a acestora și a terenului aferent lor, cea mai mare parte a terenului fostului parc zoologic, care aparține tot Centrului Eparhial Roman, rămînînd în paragină.

 

Grădinița particulară „Episcop Melchisedec Ștefănescu”, în grija statului

Încă din prima zi de activitate a grădiniței particulare, reprezentanții Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului au anunțat trecerea instituției din zona privată în administrarea statului. „Susțin integrarea grădiniței de copii în cadrul Seminarului Ortodox„, a spus primarul Leoreanu despre al doilea proiect al municipalității.

Cu alte cuvinte, ne întoarcem la anul 1923, cînd grădinița nu a mai putut funcționa sub patronajul Fundației „Episcop Melchisedec Ștefănescu”, trecînd în seama statului, din lipsă de fonduri. Ori Arhiepiscopia a recuperat patrimoniul episcopului Melchisedec Ștefănescu tocmai pentru a susține, pe toate palierele, proiectele pe care le derulează, și nu pentru a le pune pe umerii statului. În compensație, PS Ioachim Băcăuanul a inițiat cîteva acțiuni filantropice pentru Liceul Teologic. „Preasfinția Sa a plătit datoria pentru montarea geamurilor termopan de la Seminar și a fost «voluntar în prima zi de școală», în sensul că va dona trusouri școlare pentru zece elevi. Timp de un an, PS Ioachim Băcăuanul va asigura contribuția de regie și cazare în liceu pentru unul dintre elevii liceului„, a spus preotul Gheorghe Smerea, directorul Seminarului, instituție care, din acest an școlar, se va numi Liceul Teologic Ortodox „Melchisedec Ștefănescu”.

 

ISJ Neamț a oferit o „Carte de onoare” Seminarului

Prezent la eveniment, profesorul Viorel Stan, inspector general școlar, a promis că va susține orice demers constructiv al liceului teologic. „Am fost primul profesor de chimie după reînființarea Seminarului. Doresc elevilor să devină acei preoți care să transmită respectul și credința„, a spus inspectorul Viorel Stan.
Cu acest prilej, reprezentanții ISJ Neamț au oferit Liceului Teologic o „Carte de onoare”, care, în primele pagini, va cuprinde numele preșcolarilor și cîteva însemnări ale celor prezenți la deschiderea anului școlar.

PS Ioachim Băcăuanul a vorbit despre semnificațiile lunii septembrie. „Din punct de vedere bisericesc, luna septembrie este un început care concordă cu celelalte începuturi. Este considerată momentul începutului Creației. Atunci cînd începe anul școlar, parcă se pun în mișcare toate instituțiile. Apare o emulație atît în sate, cît și în orașe. Biserica trebuie să participe la factorul educațional. Fără a avea inoculată educația religioasă, tînăra generație nu poate să-și definitiveze personalitatea„, a spus episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.