HomeSocialEducatie

Schimbări climatice studiate în ţara lui Cervantes

O delegaţie a Liceului Tehnologic „Vasile Sav” a participat, în Spania, la o reuniune de proiect pe tema schimbărilor climatice provocate de activitatea umană. Elevii au prezentat o hartă a obiectivelor industriale, culturale şi istorice.

O echipă formată din profesori şi elevi de la Liceul Tehnologic „Vasile Sav” a participat la cea de-a doua întâlnire a proiectului Comenius „Changement climatiques là où je vis, là où j’habite… modélisons pour comprendre et agir! Une autre vie s’invente ici!”, desfăşurată în oraşul Orihuela, din Spania. Delegaţia română a fost alcătuită din elevii Georgiana Cozma, Mihai Găluşcă, Gabriel Iovu şi profesoarele Monica Hulea, informaticianul grupului, şi Adriana Drăghici, coordonatorul naţional al proiectului. Întâlnirea a reunit reprezentanţi din toate ţările implicate în proiect: Spania, Portugalia, Franţa, Slovacia, Cehia, Bulgaria, Grecia, Italia, Estonia, alături de România. Gazda întâlnirii a fost IES Thader, liceu cu bun renume din Orihuela, oraşul de baştină al poetului Miguel Hernandez. Reuniunea a coincis cu zilele dedicate sărbătorii şcolii, ceea ce le-a perrmis participanţilor să intre în atmosfera oraşului, să cunoască hobby-urile, talentele şi realizările elevilor din instituţia gazdă.

„Un moment important a fost legat de vizita la Primăria Orihuela, unde am fost primiţi de către primarul oraşului şi de consilierul pe probleme educative. Aceştia au salutat ideea proiectului nostru de a evalua schimbările climatice din diverse zone de pe Pământ, încercând să le explicăm şi, mai ales, să tragem semnale de alarmă asupra consecinţelor lipsei de intervenţie. Ne-au fost prezentate, în acest context, preocupările oficialilor locali pentru asanarea apelor râului Segura, care traversează oraşul şi care este poluat prin prezenţa în zonă a unor întreprinderi mai puţin atente la protejarea mediului. S-a apreciat că implicarea tinerilor în proiecte orientate pe salvarea naturii în faţa nenumăraţilor factori care o agresează este un fapt care poate genera soluţii şi atitudini ferme de stopare a degradării mediului în care trăm”, a spus profesoara Adriana Drăghici, coordonatorul grupului.

Spania02

Harta obiectivelor industriale ale Romanului

Una dintre activităţile de bază ale proiectului s-a derulat la Muzeul Didactic de Știinţe Interactive al Universităţii Orihuela, unde s-au prezentat demonstraţii ştiinţifice deosebit de interesante, cum ar fi prezentarea principiului neutralizării noxelor din gazele de eşapament prin utilizarea catalizatoarelor. Au urmat un atelier de meteorologie, în cadrul căruia s-a vizitat platforma pe care se află staţia meteo şi s-a explicat modul de funcţionare a aparaturii. Două din zilele vizitei au fost rezervate prezentării, de către delegaţiile ţărilor participante, a materialelor realizate pe tema proiectului.

„Nu este lipsă de modestie dacă spun că elevii români au impresionat prin calitatea lucrărilor realizate, prestanţă şi spontaneitate. Ei au fost singurii care au realizat o hartă, cea a Romanului, în care au marcat obiectivele industriale, culturale şi istorice, însoţite de imagini demonstrative şi toate acestea utilizând programe de lucru pe calculator însuşite în cadrul proiectului. De asemenea, au făcut o prezentare a Staţiei Meteo Roman, cu explicarea principiului de funcţionare a fiecărui aparat”, a precizat coordonatoarea proiectului.

Părinţii copiilor spanioli i-au condus la gară

Echipele participante la vizita de lucru au beneficiat şi de momente de relaxare, în cadrul excursiilor făcute la malul Mediteranei şi în impresionantul oraş Murcia. Târgul medieval deschis în această perioadă pe străzile oraşului a constituit un prilej de a cunoaşte mai bine cultura şi istoria valenciană. „Pentru elevii noştri, această vizită a avut un puternic impact, atât prin bogăţia de informaţie la care au avut acces, cât şi prin faptul că, locuind în familie, au stabilit relaţii puternice cu elevii spanioli. Despărţirea dintre ei nu a fost uşoară, deşi aceşti copii se cunoşteau doar de o săptămână. A fost emoţionant şi faptul că părinţii spanioli au venit să-i conducă pe cei pe care i-au găzduit. Sunt convinsă că s-au legat prietenii care vor dura peste ani şi că aceşti copii vor căuta noi oportunităţi de a se revedea”, a adăugat profesoara Adriana Drăghici.