Prima paginăCultural

Scenaristul romașcan Ioan Antoci, selectat în programul tinerilor cineaști de la Festivalul de Film de la Berlin

Scenaristul romașcan Ioan Antoci, selectat în programul tinerilor cineaști de la Festivalul de Film de la Berlin

Dimensiune text

 

Scenaristul, regizorul și scriitorul romașcan Ioan Antoci, premiat la Cannes în 2009, este unul dintre cei trei tineri români invitați în acest an în secțiunea „Berlinale Talents” a celui mai renumit festival de film din Europa, cel de la Berlin.

Alături de actriţa şi regizoarea Alina Grigore și de criticul de film Flavia Dima, Ioan Antoci a fost selectat în programul Berlinale Talents, dedicat tinerilor creatori din domeniul cinematografiei, ce se desfăşoară între 17 şi 22 februarie, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Berlinale Talents primeşte anul acesta 250 de cineaşti – 128 de femei şi 122 de bărbaţi – din 81 de ţări, selectați în fiecare an din aproape 3.000 de aplicanți. Timp de şase zile, aceştia vor avea ocazia să interacţioneze unul cu celălalt, cu experţi şi cu publicul, să se privească critic din punctul lor de vedere artistic şi să îşi dezvolte proiectele cinematografice, activitățile urmând a avea loc la centrul cultural Hebbel am Ufer din Berlin.

Premiu la Cannes pentru scenariul „Câinele japonez”

În vârstă de 38 de ani, Ioan Antoci este fiul preotului Ioan Antoci, care a activat la Parohia „Sfântul Vasile” din Roman. Ioan Antoci – fiul a urmat școala primară la Cotu Vameș, acolo unde s-a născut, Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Gheorghe” din Roman, apoi Facultatea de Teologie din Iași. A absolvit cursuri de cinematografie, un master în istoria religiilor și a urmat un doctorat în teologie.

În 2009, Ioan Antoci a fost premiat la Festivalul Filmului de la Cannes, obținând Premiul Krzysztof Kieslowski pentru cel mai bun scenariu din Europa Centrală și de Est, pentru scenariul „Câinele japonez”. Scenariul „Câinele japonez” a fost transpus pe peliculă, având premiera în 2013, fiind primul lungmetraj în regia lui Tudor Cristian Jurgiu. Filmul a fost selectat ca propunerea țării noastre pentru premiile Oscar în 2015, la categoria „cel mai bun film străin”.

Acţiunea filmului îl are în centru pe bătrânul Costache Moldu, interpretat de Victor Rebengiuc, care rămâne, în urma inundaţiilor, fără tot ce a agonisit în viaţă. Viaţa bătrânului se complică în momentul în care fiul, fugit din ţară înainte de ’89, se întoarce împreună cu soţia japoneză şi copiii. Este pus să aleagă între a păstra sau nu pământul care i-a fost dat de primărie. Întoarcerea neaşteptată a fiului său, Ticu, din Japonia, după foarte mulţi ani, îl ajută să ia o decizie. Alături de Victor Rebengiuc, în film au fost distribuiţi actorii Șerban Pavlu, Kana Hashimoto, Constantin Drăgănescu, Ioana Abur, Alexandrina Halic şi Laurenţiu Lazăr.

Filmul „Câinele japonez” este disponibil gratuit pe platforma de film românesc Cinepub.ro, iar scenariul filmului poate fi citit pe site-ul editurii LiterNet.

Autor de cărți pentru copii

Nu numai filmul este pasiunea lui Ioan Antoci. În 2016, la Editura Corint junior a apărut cartea pentru copii „Paradisul lui Mimi și Tibi”, al cărei autor este Ioan Antoci. „În Paradisul Jocurilor, monştrii din lumea virtuală invadează lumea reală pentru a o subjuga şi a o distruge. Mimi, Prinţesa Războinică şi Tibi, Vânătorul de Monştri pornesc într-un război pe viaţă şi pe moarte pentru salvarea lumii. (…) Fascinat de lumile posibile şi imposibile pe care filmele și cărțile i le-au oferit cu generozitate, Ioan Antoci crede că singurul paradis tangibil e copilăria pentru că momentele care o compun nu mor niciodată. Paradisul lui Mimi şi Tibi este prima lui carte pentru copii”, se arată în prezentarea cărții pe site-ul editurii.

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0