Prima paginăActualitateRural

Scandal cu focuri de armă

Dimensiune text

Un individ scandalagiu din satul Băluşeşti, comuna Icuşeşti, a obligat poliţiştii să folosească armamentul din dotare pentru a-l linişti.

Liniştea satului Băluşeşti, din comuna Icuşeşti, a fost tulburată în seara de luni. Marius Tudose, de 39 de ani, după ce a consumat o cantitate foarte mare de băuturi alcoolice într-un bar din sat, în jurul orei 21, a devenit recalcitrant şi a început să foloseasă un limbaj injurios, şi să îi ameninţe pe administrator şi pe ceilalţi săteni din unitate cu un cuţit. Imediat a fost sesizat Postul de Poliţie Icuşeşti, de către Pavel C., din comuna Icuşeşti, despre faptul că Marius Tudose, din Roman, se află sub influenţa băuturilor alcoolice şi provoacă scandal în localul pe care îl administrează în satul Băluşeşti.

La faţa locului s-a deplasat un echipaj de poliţie care l-a identificat pe Marius Tudose, care se afla în stare avansată de ebrietate şi provoca scandal, fapt pentru care i s-a solicitat să părăsească localul, dar acesta a avut un comportament neadecvat faţă de cei doi poliţişti, adresând injurii şi expresii jignitoare acestora. Oamenii legii l-au condus pe scandalagiu spre ieşirea din local, iar în momentul în care acesta a ajuns pe terasă, a devenit recalcitrant, violent, ameninţându-i din nou cu un cuţit pe administrator şi persoanele din interiorul localului.

Poliţiştii i-au solicitat din nou lui Tudose să părăsească incinta,  moment în acesta care a continuat scandalul, adresând injurii şi ameninţări poliţiştilor, totodată încercând să-i lovească. Poliţiştii au folosit sprayul iritant lacrimogen din dotare şi au încercat imobilizarea şi încătuşarea acestuia. Însă, în acel moment, în scandal a intervenit fiul lui Marius Tudose, Lucian, de 19 ani, care l-a lovit pe unul dintre poliţişti cu pumnii şi picioarele. Scandalul a luat amploare, iar Marius Tudose a luat un scaun de la o masă şi l-a lovit pe unul dintre poliţişti. Oamenii legii au efectuat somaţia legală, verbală, cu armamentul din dotare. Însă, din cauza faptului că cei doi continuau să lovească cu obiecte de mobilier, s-a folosit asupra acestora armamentul din dotare, trăgându-se şase focuri de armă. Marius Tudose a fost lovit în zona piciorului şi abdomenului, iar fiul său a fost rănit în zona piciorului. Deşi împuşcat, tatăl a părăsit incinta localului şi a început să lovească cu pumnii în parbrizul autospecialei de poliţie, fisurându-l în mai multe locuri, continuând să adreseze ameninţări poliţiştilor.

Poliţiştii şi cele două persoane au fost transportate cu ambulanţa la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, în vederea acordării de îngrijiri medicale.

Pacientul de 19 ani a primit diagnosticul de plagă împuşcată la partea anterioară a coapsei drepte, iar tatăl său a fost diagnosticat cu policontuzii prin agresiune, traumatism cranio-cerebral, traumatism cranio-facial, traumatism hemitorace stâng, plagă împuşcată abdominală flancul drept (fără marcă de ieşire), plagă împuşcată gamba stângă (fără marcă de ieşire) şi etilism.

Cei doi indivizi au fost internaţi la secţia Chirurgie a Spitalului Roman, iar starea lor generală este bună. „I-am examinat pe toţi trei, dar aveau răni superficiale. Nu le-au fost atinse nici organele vitale, nici oasele, nici muşchii. Doar pacientul de 39 de ani avea în ţesutul epidermic corpuri străine (resturi de glonţ), dar, în general, starea pacienţilor era bună”, a declarat medicul Oana Onu, directorul medical al spitalului.

De asemenea, conform cadrelor medicale de la Centrul de Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, lucrătorul Postului de Poliţie Icuşeşti care a fost transportat la spital a fost diagnosticat cu „traumatism cranio-facial, cu plagă contuză forte şi hematom epicranian drept”, ceea ce înseamnă că a fost lovit la faţă şi la cap. Însă, după ce i s-au făcut radiografie craniană, examen chirurgical şi neurologic, s-a constatat că rănile erau superficiale şi nu au necesitat internarea acestuia în spital.

„În cauză s-a întocmit dosar penal, Marius T. fiind cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de ultraj, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, distrugere şi port ilegal de armă albă, iar Lucian T. fiind cercetat pentru comiterea infracţiunii de ultraj. Dosarul urmează a fi declinat pentru continuarea cercetărilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman. De asemenea, se efectuează cercetări privind accidentul de muncă în care au fost implicaţi cei doi poliţişti, cât şi cu privire la modul de folosire a armamentului din dotare”, a declarat comisarul şef Dragoş Bălău, comandantul Poliţiei Roman.

În acest an, în judeţul Neamţ au fost înregistrare 17 cazuri de ultraj, în care au fost implicaţi unul sau mai mulţi poliţişti.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 360/2002 privind statutul poliţistului, toţi poliţiştii aflaţi în evidenţa unităţilor din subordinea Inspectoratului General al Poliţiei Române au în dotare arme de foc. Legea 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române stipulează, la articolul 37, că: (1) „Poliţia Română poate interveni în forţă, în condiţiile legii, împotriva celor care pun în pericol viaţa, integritatea sau sănătatea persoanelor ori a organelor de ordine, precum şi împotriva celor care ameninţă cu distrugerea unor clădiri sau bunuri de interes public ori privat”, şi (2) „Folosirea mijloacelor din dotare se face numai după avertizarea şi somarea, prin mijloace de amplificare sonoră,  participanţilor la dezordine asupra necesităţii respectării legii şi ordinii publice”. 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 7
 • Anonim 8 ani

  Cum puteti spune atatea minciuni pe minut?

  • Io 8 ani

   Si care e adevaru ? Numai martorii stiu dar acum depinde ce vor scrie in declaratii ….Sa nu fie siliti sa scrie declaratiile la comanda ca sa scape gaborul….Totusi nu inteleg ceva : politistul a zis ca nu a tras focuri de avertisment din cauza ca erau in pericol si alti oameni din zona ca era un loc inchis dar din articol reiese ca tot scandalul asta a fost afara pe terasa . Deci ???????

   • Anonim 8 ani

    Cum poti sa tragi intr-un copil care fuge si nu prezinta nici un pericol sa il impusti in picior pe la spate…….
    Si in taicasu sa tragi 4 gloante…si tata la baiat nu ii ataca pe politisti daca nu ii bateau copilul in fata lui.

 • ion 8 ani

  1. Dati-i politistului o marire de salariu
  2. Dati-i un pistol adevarat. Auzi cica avea in piele resturi de glont. Era mai bine daca-i gasea ceva resturi de glont in cutia craniana

 • nimrod 8 ani

  Mini-Uzi! 🙂

 • io 8 ani

  IO -tu nu ai cum sa intelegi.Daca te crezi cavalerul dreptatii ,fa tu legea cu mainile goale…Pun pariu ca fugi la primul betiv care se rasteste la tine.De la calculator e foarte usor sa ai tupeu !!

 • mandea 8 ani

  eu nu prea cred ca,politistul a tras asa de nebun sau de dragul de a trage dupa cum a sugerat Anonimul,pana nu a fost atacat sau ceva de genul acesta nu cred ca facea uz de arma , pentru ca legea este si nu prea este de partea politistului in asemenea situatii ,trebuie sa dea cu subsemnatul de ce si pentru ce a facut uz de arma ………..