HomeSocial

Sărbătoarea Sfinților Ierarhi Vasile, Grigore și Ion

Creștinii ortodocși îi prăznuiesc în fiecare an, pe 30 ianuarie, pe Sființii Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.

 

Cei trei teologi sînt prăznuiți și separat, însă Biserica a rînduit sărbătoare comună pentru a arăta unitatea de învățătură creștină și contribuția acestora la dezvoltarea învățămîntului teologic.

Sfîntul Vasile cel Mare a trăit între anii 330 – 379 după Hristos, a studiat la Bizanț și Atena, după care a fost numit Episcop de Constantinopol. Din această funcție a purtat de grijă păstrării valorilor creștine, aflate în primejdie din cauza învățăturilor ariene.

Contemporan cu Vasile cel Mare, Grigorie din Nazians a trăit pe vremea împăratului Valens. A pătruns tainele creștine la cele mai renumite școli ale vremii: Cezareea Capadociei, Cezareea Palestinei, Alexandria și Atena. După ce a fost sfințit preot s-a retras în pustie, alături de Sfîntul Vasile. Ajuns Episcop de Sasima, Grigore a fost numit „Cuvîntătorul de Dumnezeu” datorită darului său de a vorbi și de a expune învățătura de credință.

Tradiția creștină consemnează faptul că doar unul dintre cei trei ierarhi, Sfîntul Ioan Gură de Aur, a ajuns în cea mai înaltă funcție bisericească din vremea sa.
Ioan Gură  de Aur a primit botezul creștin la vîrsta de 20 de ani, după care a hotărît să studieze în profunzime Evanghelia Fiului lui Dumnezeu. A devenit, pentru 12 ani, preotul și predicatorul Patriarhiei din Antiohia. După această perioadă, în care a scris cea mai mare parte a lucrărilor sale, a fost ales Patriarh al Constantinopolului (344 – 407). Datorită predicii sale a fost urît de împărăteasa Eudoxia, care a reușit să-l trimită în exil, unde, îndurînd multe suferințe, și-a dat sufletul în mîinile Domnului.

Pentru a pune capăt disputelor din vremea împăratului Alexios Comnenul pe marginea cinstirii celor Trei Ierarhi, arhiereul Ioan din cetatea Evhaitenilor le-a propus teologilor bizantini să-i sărbătorească într-o singură zi. Cum cei trei sfinți erau oricum sărbătoriți în prima lună a anului – Vasile cel Mare (1 ianuarie), Grigorie Teologul (25 ianuarie), Ioan Gură de Aur (27 ianuarie), Ioan a ales ca dată a sărbătorii comune 30 ianuarie.

Comentarii

WORDPRESS: 0