Prima paginăSanatate

Șapte ore pe masa de operație

Dimensiune text

Atît a durat una dintre cele mai lungi operații efectuate la Spitalul Roman. Pacientul suferea de afecțiuni datorate consumului de alcool.

 

Pentru medicii chirurgi, mai ales cei cu experiență, salvarea unei vieți a devenit o rutină. Există și cazuri în care afecțiunile pacienților le testează limitele, le pun la încercare voința și priceperea, amintindu-le, astfel, de ce s-au făcut medici. În prezent, chirurgia laparoscopică, dar și noile descoperiri din domeniul tehnicii medicale, au scurtat destul de mult timpul unei intervenții chirurgicale. Chiar și așa, există cazuri în care afecțiunile sînt atît de complexe încît, chiar și cu ajutorul aparaturii performante, salvarea unei vieți necesită timp și răbdare.

Așa a fost în cazul unui pacient care, din cauza consumului de alcool, în urmă cu cîțiva ani, a necesitat una din cele mai lungi intervenții chirurgicale din istoria Spitalului Municipal de Urgență Roman. „Pacientul avea în jur de 40 de ani și era un consumator înrăit de alcool. Țin minte și acum că a ajuns la spital cu o perforație din cauza unui ulcer, asociat cu mai multe afecțiuni. Eram, atunci, cu doctorul Dan Arvătescu în sală, iar cazul era de o gravitate extrem de mare, întrucît, din cauza perforației, au apărut niște deformări atipice„, își aduce aminte medicul chirurg Mircea Coadă.

Potrivit acestuia, cazul a fost atît de solicitant încît cei doi medici au stat în sala de operație timp de șapte ore. „Din cîte știu eu, a fost una din cele mai lungi intervenții chirurgicale din istoria spitalului. Este relativ, însă, să vorbești de timpul unei intervenții chirurgicale. La spital sînt frecvente intervențiile chirurgicale care durează două sau trei ore. Dacă eu efectuez o intervenție, să spunem, în două ore, un altul o poate efectua în cinci ore, sau invers. Rapiditatea și precizia vin odată cu experiența. Atunci, însă, a fost extrem de solicitant să stai șapte ore cu bisturiul în mînă. Este foarte greu să reziști, dar nici măcar nu-ți dai seama cît timp a trecut, pentru că ești foarte concentrat și nu te gîndești la durata intervenției„, a mai spus medicul chirurg Mircea Coadă.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0