Prima paginăReligie

S-au lepădat de Biserică

Dimensiune text

Numărul persoanelor care s-au lepădat de Biserică este în creștere în ultimii zece ani. Conform datelor înregistrate în urma recensământului de anul trecut, 152 de nemțeni s-au declarat atei, iar alți 1.747 au refuzat să-și declare religia.

 

 

Tendința este una națională, având în vedere că 85,9% din populația recenzată din România este ortodoxă, în scădere față de anul 2002, când reprezenta 86,8% din total.

Conform reprezentanților Bisericii, însă, nu toți cei care s-au declarat atei în documente sunt atei și în suflet. „Definiția de ateu este complexă și controversată. Sunt foarte mulți oameni care se declară atei pentru că nu sunt de acord să-și imagineze Divinitatea așa cum este reprezentată în Biserică, în iconografie, de exemplu. Negarea anumitor caracteristici ale Dinivității nu înseamnă negarea Divinității ca entitate. Cred că nici măcar 1 la mie din cei care se declară atei nu sunt cu adevărat atei, pentru că toți vorbesc de o ființă superioară, cu inteligență superioară oamenilor, cu puteri nelimitate, care guvernează Universul„, a spus preotul Mihăiță Popovici.

Vina depărtării oamenilor de Biserică se împarte, în viziunea oamenilor Bisericii, între greșelile slujitorilor Bisericii și între avântul pe care l-au luat, în ultimul timp, curentele filosofice raționaliste. „Cred că putem vorbi despre o vină colectivă, despre anumite scăderi din partea Bisericii Ortodoxe, dar și de unele care țin de educație, de glorificarea raționalismului. Rațiunea a devenit dumnezeul acestor timpuri, dar nu putem justifica totul doar pe cale rațională„, a spus preotul Mihăiță Popovici.

 

85,77% dintre romașcani sunt ortodocși

 

Conform datelor înregistrate la recensământul din 2011, din cei 47.304 romașcani, 40.576 (adică 85,77%) s-au declarat de religie ortodoxă, 5.777 sunt de religie romano-catolică, 67 sunt greco-catolici și cinci sunt reformați. Avem, de asemenea, în Roman, 30 de baptiști, 99 de penticostali, 382 de adventiști, iar 591 s-au declarat ca având alte religii. Fără religie s-au declarat 37, atei 95 și cu religia nedeclarată sunt 351 de romașcani.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • zorro 8 ani

    regret cele ce voi scrie dar vina o poarta slujitorii bisericii, deoarece nu stiu sa atraga credinciosii si percep taxe mari la diverse servicii religioase 400, 500 ron desi sunt salariati