HomeRoman

„Rotonda personalităților” bate pasul pe loc

Până acum a fost finalizat doar bustul din ghips al lui Nicolae Manolescu Strunga (foto). Președintele Asociației „Clepsidra” intenționează să promoveze proiectul la toate marile evenimente din viața Romanului.

 

 

Bilanțul primelor opt luni ale campaniei inițiate de Asociația Culturală „Clepsidra” pentru ridicarea unui bust dedicat medicului Nicolae Manolescu Strunga nu este satisfăcător pentru inițiatorii campaniei. Puțini sunt romașcanii care sensibilizați de apelul lansat de Asociația „Clepsidra” în octombrie 2012 au donat bani în urna instalată în holul Primăriei Roman, lângă bustul în ghips al lui Manolescu Strunga. Tocmai de aceea, inițiatorii campaniei intenționează să popularizeze proiectul în cadrul tuturor evenimentelor care vor presupune mari adunări.

„Campania noastră nu a avut rezultatul dorit, poate și pentru că locul în care se află urna nu este foarte expus romașcanilor, fiind remarcat doar de cei care au trecere prin holul primăriei. Tocmai de aceea ne propunem să popularizăm proiectul cu prilejul tuturor evenimentelor mari care vor mai fi găzduite de orașul nostru”, a spus preotul Cornel Paiu, președintele Asociației Culturale „Clepsidra”. Bustul în ghips al lui Manolescu Strunga – a cărui valoare artistică este discutabilă, dar criticată de artiști romașcani consacrați prin opera lor de o viață – urmează să servească drept model pentru turnarea bustului în bronz al celebrului medic stabilit în zona Romanului. Bustul din bronz va fi amplasat în zona parcului din centrul orașului și ar reprezenta primul monument dintr-o rotondă dedicată personalităților romașcane. Printre cei care ar urma să fie urcați pe soclu se numără doctorul Petru Tocănel, scriitorul Max Blecher, muzicienii Mihail Jora și Alexandru Zirra, scriitorul Octav Dessila, actorul Sandu Sticlaru, doctorul Leon Mirahorian și Episcopul Melchisedec Ștefănescu. „Este un proiect costisitor, care se ridică la aproximativ 5.000 de euro. Avem asigurat sprijinul primăriei Romanului, care ne-a promis ajutor pentru turnarea în bronz a bustului lui Nicolae Manolescu și așteptăm și implicarea tuturor cetățenilor pentru ca acest proiect, pornit din dorința de a recunoaște meritele personalităților cu care Romanul se mândrește, să prindă viață”, a spus preotul Cornel Paiu, președintele Asociației Culturale „Clepsidra”.

Ctitorul Palatului Administrativ din Roman, Nicolae Manolescu Strunga, prima personalitate căreia i se va ridica bustul în fața Primăriei Roman, este cel căruia îi datorăm clădirea Palatului Administrativ din Roman. Nicolae Manolescu Strunga s-a născut la Buzău, dar s-a legat, prin activitate și generozitate, de Roman și zona Moldovei. A fost ales, de două ori, senator de Roman. Și-a cumpărat o moșie la Strunga, de unde și numele de Manolescu Strunga. În Roman a deținut o casă – actuala grădiniță de pe strada Cuza Vodă – și un teren, pe care a dorit să construiască sediul pentru instituții locale. Clădirea actualei primării, visul său, a fost construită și predată autorităților locale de moștenitorii lui Manolescu Strunga. În istoria medicinii, Manolescu Strunga este consemnat ca doctorul reformator care a înființat 1.100 de infirmerii, iar prin colaborarea medicilor cu preoții a anticipat emanciparea țăranilor. Profesor la Universitatea din București, doctor în oftalmologie, Manolescu Strunga a întemeiat Societatea Oftalmologică din România, a fost director al Serviciului Sănătății și fondator al Asociației Medicilor din România.

[sam id=”3″ codes=”true”]