Cetăţenii nu se mulţumesc cu scuze şi explicaţii. Ei cer autorităţilor siguranţă pe stradă.
Articolul publicat de Ziarul de Roman, pe baza filmării postate pe internet făcute de un romaşcan în centrul oraşului, în care se vorbeşte, încă o dată, despre neputinţa autorităţilor în faţa noii generaţii de hoţi, a stârnit, cum era de aşteptat, reacţii imediate. Mai mulţi romaşcani au comentat această situaţie îngrijorătoare. Oamenii vor soluţii de la autorităţi, nu scuze.
„Eu am fost pe cale de a deveni victima lor, dar, mulţumită unei doamne care m-a atenţionat, am reuşit să trag geanta la timp. Din păcate, acea doamnă a fost lovită şi înjurată de aceşti minori, care nu au niciun pic de jenă şi respect. Ar trebui ca Poliţia să trimită mai multe patrule în orele în care este foarte aglomerat pe stradă”, a spus o tânără. Un alt romaşcan s-a plâns de faptul că a fost nevoit să-şi schimbe geamul de trei ori la maşină din cauza hoţilor.
În filmarea care a devenit publică pe internet se observă că minorii sunt de etnie rromă. Unul dintre reprezentanţii comunităţii de rromi din oraş a explicat că acei copii reprezintă o ruşine pentru comunitatea lor. „Cei mai mulţi rromi sunt oameni care-şi văd de treabă. Și noi avem copii, îi trimitem la şcoală, mergem la serviciu, ne vedem de ale noastre. Din păcate, aceşti copii privin din familii destrămate, nu sunt supravegheaţi şi au ajuns să facă lucruri de nedorit”, a afirmat Liviu Daraban, coordonator regional al asociaţiei Romani Criss.
În timp ce, în România, autorităţile ridică din umeri, în alte ţări s-au găsit soluţii eficiente pentru reeducarea şi integrarea celor care au comis infracţiuni de la vârste fragede. „O minoră de etnie rromă care a furat a primit ca pedeapsă (sau una din pedepse) să se întâlnească, pentru mai multe luni, cu un consilier de la o organizaţie non-profit care se ocupă de delicvenţii minori. După cele câteva luni, fata a devenit alt om. A fost învăţată că există şi alte opţiuni, că există şi altă viaţă, a fost tratată cu respect. Această atitudine din partea celorlalţi a fost una şocantă pentru ea”, a povestit o tânără româncă plecată în Marea Britanie.
Până când autorităţile române vor prelua lecţia englezească, hoţii fără buletin se dau mari pe Facebook. „Noi o să furăm până o să murim şi nu o să ne faceţi nimic. Deocamdată suntem minori, n-aveţi ce să ne faceţi, aşa că hai marş. Oricum, mersi că ne faceţi vedete”, este mesajul unei tinere rrome pentru cel care a filmat ceea ce se întâmplă în centrul oraşului, în plină zi.
Comentarii
Vedeti cum ne sfideaza?
Stiu ca nu exista solutie legala si ne rad in nas. Apoi tot ei se plang ca sunt discriminati. Halal tara europeana! Sefii comunitatii de rromi (care incaseaza niste bani din bugetul nostru) sa ia masuri , ca e ograda lor! Acest caz poate fi judecat in particular in angrenajul big-btother: adica ,, La ce foloseste concret faptul ca se monitorizeaza niste fapte, daca nu se pot lua si masuri impotriva lor?? Discutiile intre noi pe facebook nu o sa rezolve niciodata nimic in acest sector de infractionalitate. Rugam deci autoritatile locale sa faca ceva. (Asa cum se stie a se lua taxa de protectie in impozit pt fiecare cetatean , sa se gaseasca o solutie si pt aceasta problema).
Sa stiti ca se poate face ceva !!Tinand cont de gradul infractionalitatii juvenile din Roman, chiar daca se spune ca NIMENI nu poate face nimic , ascultati aici: DIN 2004, FUNCTIONEAZA IN BRASOV, TRIBUNALUL PENTRU MINORI SI FAMILIE, CONFORM DISPOZITIILOR LEGII 304/2004 PRIVIND ORGANIZAREA JUDICIARA. (prin ordinul ministrului de justitie 3142/22.11.2004, emis in baza art.130, alin.2), GUVERNUL ROMANIEI ANGAJANDU-SE SA INFIINTEZE IN TOATE JUDETELE ASTFEL DE TRIBUNALE SPECIALIZATE PT. MINORI. EXISTA UN PRECEDENT, DECI SE POATE! DACA S-A CONSTATAT CA ALTFEL NU SE POATE, FACETI-O SI PE ASTA. D-L PRIMAR A REALIZAT MULTE OBIECTIVE CE PAREAU DIFICILE. IL STIM CAPABIL. POATE , DACA VREA SA DEMAREZE O LUPTA LEGALA CU INFRACTIONALITATEA CARE NEMULTUMESTE MULTI ROMASCANI. SUCCES!
D-le primar, ne aparati si reprezentati interesele; vrem sa va vedem atitudinea nu numai in acest caz, ci in general in privinta hotilor si aurolacilor care bantuie strazile….
Chiar daca se spune ca nu se poate face nimic, exista un precedent, si anume: In Brasov functioneaza din 2004, TRIBUNALUL PENTRU MINORI SI FAMILIE infiintat prin ordinul ministrului de justitie nr.3142/22.11.2004, emis in baza art.130, alin 2 din legea nr.304/2004, Guvernul Romaniei angajandu-se atunci sa infiinteze IN TOATA TARA astfel de tribunale specializate pt. minori. (sau macar complete sau sectii specializate pt asta).Tinand cont de gradul ridicat al infractionalitaii din Roman si de neputinta autoritatilor din orice sector, se impune infiintarea unei asemenea institutii. Nu e imposibil daca se vrea cu adevarat! Dl. Primar este capabil sa faca multe pt romascanii sai!! Este o solutie acest tribunal, chiar daca pare complicat. Problema hotilor e una majora si dupa cum vedeti nu o sa dispara, ba din contra. Succes!