HomeActualitateRoman

Romaşcanii sunt îndemnaţi să colecteze selectiv

Administraţia locală va fi obligată să plătească 100 de lei la Fondul de Mediu, pentru fiecare tonă de deşeuri, dacă ținta de 15%  de recuperare a materialelor reciclabile din deşeurile menajere nu se atinge.

Primăria municipiului Roman şi societatea de salubritate SC Rossal SRL Roman au demarat, la începutul lunii august, o campanie de colectare selectivă a deşeurilor, participanţii la această campanie fiind stimulaţi financiar pentru acest mod de colectare a gunoiului.

Mai exact, fiecare kilogram de gunoi colectat selectiv, în eco-containere puse la dispoziţie de SC Rossal SRL Roman, se plăteşte cu câte 0,2 lei. Principalii parteneri în această campanie sunt asociaţiile de proprietari, care vor primi şi banii rezultaţi din colectarea selectivă.

Primele rezultate sunt încurajatoare, romaşcanii dovedind, în mare parte, că au înţeles necesitatea acestui mod de colectare a gunoiului menajer. „Unele asociaţii se mişcă foarte bine, dar unele se mişcă greu. Sunt persoane care nu înţeleg că aceste containere sunt, fiecare, destinate unui anumit tip de gunoi menajer şi că trebuie respectat acest lucru. Dacă duci punga de plastic cu de toate în ea şi o pui într-un container din acela, compromiţi întregul conţinut şi nu mai poate fi luat în considerare. Sunt zone unde oamenii dau dovadă de educaţie şi lucrurile se mişcă bine. Un îndemn din partea mea ar fi ca romaşcanii să se plieze pe acest tip de comportament, fiindcă reprezintă un câştig pentru noi toţi”, a afirmat Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

Reprezentanţii societăţii Rossal SRL Roman speră ca această acţiune să aibă ca rezultat atingerea ţintei de 15%  de recuperare a materialelor reciclabile din deşeurile menajere. Dacă, la nivel de municipiu, această ţintă nu este atinsă, administraţia locală va fi obligată să plătească 100 de lei pentru fiecare tonă de deşeuri municipale depuse, bani ce ajung la Fondul de Mediu. Conform legislaţiei în vigoare, atât primăria, cât şi societatea de salubritate sunt obligate să raporteze, lunar, cantitatea totală de deşeuri colectată, din care să rezulte cantitatea deşeurilor colectate selectiv.

În această campanie, Primăria Roman a implicat şi beneficiarii de ajutor social, prin predarea lunară a unor cantităţi minime de deşeuri: 1,5 kilograme de hârtie sau carton, 0,5 kilograme de aluminiu şi 3 kilograme de PET-uri pentru fiecare beneficiar în parte.

Comentarii

WORDPRESS: 0