HomeActualitateRoman

Romaşcanii au înfrumusețat oraşul

Participanţii la concursul curăţeniei de primăvară vor să aibă câte un „colţ de rai” la locul de muncă sau acasă. Câştigătorii se vor alege dintre cei 22 de participanţi.

Pasionaţii de flori şi de frumos au participat, şi anul acesta, la concursul dedicat curăţeniei de primăvară, concurs organizat de Primăria municipiului Roman. Participarea nu a fost una extrem de numeroasă, însă proiectele derulate de cei 22 de participanţi sunt speciale, fiecare în felul său.

Parohia Sf. Dumitru

Parohia Sf. Dumitru

Anul acesta a intrat în concurs şi o parohie ortodoxă, recunoscută deja în oraş pentru curăţeania exemplară. „Mie îmi plac florile, consider că cel care nu iubeşte florile nu se iubeşte nici pe el. Am vrut ca în curtea bisericii să fie aşa cum am văzut în localitatea Magdala, din Israel. Acolo am văzut eu raiul pe pământ, cu flori de toate culorile. Încă nu am reuşit să fac aşa la Sfântul Dumitru, dar nu mă las”, spune preotul Vasile Strat, parohul bisericii Sfântul Dumitru. El a fost convins să participe la concursul Primăriei de unii credincioşi, pentru a da un exemplu şi altor romşacani. Cei care locuiesc aproape de biserica Sfântul Dumitru ştiu deja că părintele Strat coseşte iarba, plantează florile şi face curăţenie. Are ajutoare, dar nu vrea să lase pe alţii să se ocupe de flori şi de arbori, convins că ce face cu mâna lui este sfânt.

Grădinița cu program prelungit nr 6

Grădinița cu program prelungit nr 6

Pe strada Roman-Vodă, cadrele didactice de la Grădiniţa cu program prelungit nr. 6 au muncit în echipă la amenajarea spaţiului verde din curtea interioară. Au plantat flori, au cosit iarba şi au smuls buruienile. „Am intrat într-o zi în Primărie cu altă treabă, am văzut anunţul şi am decis să participăm şi anul acesta”, explică educatoarea Despina Neculai. În 2011, anul primei participări la acest concurs, cadrele didactice au muncit să scape de urzici, viţă-de-vie sălbatică şi alte buruieni, iar banii pentru răsaduri şi seminţe au fost câştigaţi din reciclarea de hârtie şi fier vechi. Pentru Despina Neculai, lupta a continuat şi în faţa blocului, pe strada Gloriei, acolo unde s-a luptat cu mentalităţile oamenilor pentru a înfrumuseţa spaţiul verde. După multe certuri, reclamaţii şi acuzaţii din partea unor vecini, Despina Neculai, cu un picior beteag şi ajutată de mai mulţi copii entuziaşti, a reuşit să facă un mic colţ de rai într-o zonă în care gunoaiele erau elementul de decor al zonei.

Asociația nr 5

Asociația nr 5

Din cele peste 70 de asociaţii de proprietari care există în oraş, zece s-au implicat în acest concurs. În zona care ţine de Asociaţia nr. 5, iarba este curată, arborii sunt văruiţi, iar aleile sunt curate. „Am lucrat noi, cei din cadrul asociaţiei, cu materiale pe care ni le-am procurat sau cu materiale primite de la primărie. Avem mult spaţiu verde şi am vrut ca totul să arate frumos. Dacă facem curat primăvara, curăţenia se întreţine mai uşor, ulterior. S-a muncit mult, arborii nu au fost doar văruiţi, ci şi curăţaţi, iar apoi cei de la Rossal au venit şi au luat crengile”, a zis Tania Pojoreanu, administratorul Asociaţiei de Proprietari nr. 5, din strada Smirodava. Acolo unde şi locatarii au simţit nevoia să se implice, au răsărit şi flori, ceea ce face ca totul să fie şi mai frumos.

Elena Juncu

Elena Juncu

Pentru unii romaşcani, dorinţa de a se implica a fost atât de mare, încât au decis să lucreze singuri. Este şi cazul Elenei Juncu, care a spart betonul în spatele blocului, pentru a avea spaţiu verde şi flori. „Când m-am mutat aici, am vrut să fie frumos, nu doar maşini şi beton. Cu acordul celorlaţi, am spart betonul cu târnăcopul, am pus pământ şi acum am flori. Am pus cavaleri, panseluţe, bumbişori, iasomie, trandafiri şi altele. Gărduţul l-am făcut din nuiele aduse de la Luţca, unele flori le-am cumpărat din piaţă sau de la magazine. Am cheltuit ceva bănuţi, dar nu contează, atâta timp cât e frumos”, este de părere Elena Juncu.

La concursul „Curăţenia de primăvară începe cu noi, pentru noi” s-au înscris zece asociaţii de proprietari, două licee, o grădiniţă, şapte persoane fizice, o parohie şi un ONG. Premierea câştigătorilor se va face de Zilele Romanului.

Comentarii

WORDPRESS: 0