Prima paginăSocialSanatate

Romaşcanii aşteaptă vaccinul antigripal

Dimensiune text

Direcţia de Sănătate Publică Neamţ a primit 1.900 de doze din cele 32.360 solicitate pentru acest sezon. Primele doze sunt pentru personalul medical şi unităţile de asistenţă medico-socială.

Prima tranşă de vaccinuri antigripale a ajuns în Neamţ, în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii. „Am primit 1.900 de doze din cele 32.360 solicitate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Neamţ pentru acest sezon. Primele doze primite vor fi administrate pentru imunizarea personalului medical şi în unităţile de asistenţă medico-socială. Aşteptăm următoarele tranşe de vaccin, pentru celelalte categorii de persoane care beneficiază de imunizare gratuită în cadrul campaniei naţionale de vaccinare antigripală”, a spus medicul Roxana Pipirigeanu, şefa Serviciului Epidemiologic din cadrul DSP Neamţ.

În cadrul campaniei vor fi vaccinate persoanele cu vârstă de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli renale, diabet zaharat, dar şi gravidele, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi.

În comuna Ruginoasa, pacienţii din grupele de risc care ar trebui vaccinaţi vor imunizarea antigripală. „90% dintre pacienţii cu patologii severe au cerut vaccinul antigripal încă de la începutul lunii octombrie. Pentru moment, nu am primit nicio doză. Sperăm să primim dozele solicitate în timp util, şi nu după sezon”, a spus doctoriţa Alice Ramona Elena Constantinescu, medic de familie în comuna Ruginoasa. Sunt şi situaţii în care cererea de vaccin antigripal este mai mică decât oferta. „Nu am fost anunţaţi să ridicăm dozele de vaccin antigripal. Din experienţa anilor trecuţi, pacienţii nu prea solicită vaccinul antigripal”, a spus doctoriţa Daniela Andruşcă, medic de familie în comuna Valea Ursului.

Totodată, medicii epidemiologi realizează monitorizarea cazurilor de viroze şi pneumonii. „Săptămâna trecută au fost înregistrate 1.275 de viroze şi 375 de pneumonii. Statistica nu este de natură să ne sperie. Este o situaţie normală pentru acest sezon”, a spus şefa Serviciului Epidemiologic din cadrul DSP Neamţ.

În această perioadă este în curs de desfăşurare şi campania de vaccinare pentru copiii de la clasa „0” şi clasa a II-a împotriva poliomielitei. Campania a debutat pe 10 noiembrie şi se va încheia vineri, 21 noiembrie. Numărul copiilor imunizaţi în această campanie în judeţul Neamţ este de 8.000. Poliomielita este o boală infecţioasă deosebit de contagioasă, cunoscută şi sub numele de paralizie infantilă. Pentru imunizarea copiilor de la clasa „0” au fost solicitate 3.900 de doze, iar pentru copiii din clasa a II-a, 2.600.

Ultima campanie de vaccinare din acest an – vaccinarea diftero-tetanică – este programată în perioada 2 – 15 decembrie, la clasele a VIII-a şi a IX-a. Înaintea fiecărei campanii vor fi efectuate sesiuni de instruire a personalului medico-sanitar cu privire la vaccin, criteriile de eligibilitate la vaccinare, perioada de efectuare a vaccinării, contraindicaţii temporare şi definitive sau reacţii adverse.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0