HomeSocialRoman

Romaşcani care muncesc pentru oraş

Asistaţii social au obligaţia, conform legii, de a munci în folosul urbei, ca urmare a sprijinului financiar primit lunar. În urma anchetei sociale, Direcţia de Asistenţă Socială stabileşte, pentru fiecare beneficiar de ajutor social în parte, care sunt orele de muncă ce îi revin lunar, pecum şi domeniul în care va trebui să muncească.

Planul de acţiuni pentru repartizarea orelor de muncă se aprobă, anual, în Consiliul Local, iar acest lucru se va întâmpla, în acest an, în proxima şedinţă a legislativului local. În ultimii ani, numărul asistaţilor social din Roman a scăzut, mai ales din cauza legislaţiei.

„Ei trebuie să se prezinte să presteze acele ore şi cine nu se prezintă pierde. Există anchete sociale care au demonstrat faptul că au sau nu au dreptul la acel ajutor social. Deci nu este neapărat numai faptul că i-am pus la treabă sau că nu i-am pus la treabă. Desigur, cine nu prestează acele ore, evident că îşi pierde dreptul de a primi acel ajutor social. Condiţiile de acordare a ajutorului social s-au înăsprit în ultimii ani, deci, în momentul în care ai o maşină, nu cred că îţi mai dă cineva ajutor social. Și-atunci, sigur, reluând acele anchete, unii dintre beneficiari nu s-au mai încadrat. Și-atunci, sigur, s-a redus numărul lor”, a precizat Ovidiu Bojescu, city-manager al municipiului Roman.

Autorităţile locale afirmă că în anul 2015 au prestat ore de muncă, lunar, un număr cuprins între 100 şi 140 de persoane, cu o medie de 60 de ore pe lună. Adică, un asistat social trebuie să muncească în jur de şapte – opt zile pe lună pentru a primi ajutor de la statul român.