Prima paginăSocial

Romanul, primul municipiu care şi-a asumat rolul de lider în combaterea risipei alimentare

Romanul, primul municipiu care şi-a asumat rolul de lider în combaterea risipei alimentare

Dimensiune text

 

Fundația TERRA Mileniul III, cu sprijinul Municipiului Roman, implementează proiectul „Romanul prețuiește mâncarea!”.  În cadrul prezentului proiect s-au desfăşurat mai multe acţiuni de conştientizare la nivel local privind metodele de combatere a risipei alimentare, precum şi activităţi educaţionale cu profesorii şi elevii din comunitate, arată un comunicat de presă al municipalității.

Municipiul Roman şi-a asumat rolul de lider în combaterea risipei alimentare, prin implementarea Planului Local de Acțiune privind prevenirea risipei alimentare în municipiul Roman pentru perioada 2019 – 2020, fiind astfel primul municipiu din România care şi-a propus să reducă risipa alimentară la nivel local. În acest sens, pe site-ul Municipiului Roman a fost publicată „Declarația de angajament” privind asumarea rolului de promotor al prevenirii risipei alimentare în municipiul Roman (https://primariaroman.ro/anunt-mediu-declaratia-de-angajament-privind-asumarea-rolului-de-promotor-al-prevenirii-risipei-alimentare-in-municipiul-roman/ ).

„Pentru a diminua risipa alimentară este necesară conștientizarea tuturor actorilor implicați, de la producători, distribuitori și consumatori. Evitarea risipei alimentare creează atât oportunități economice, cât și sociale și de mediu, în deplină armonie cu dezvoltarea durabilă. Consumatorii ar trebui să acorde mai multă atenție risipei alimentare, mai ales prin adaptarea modului de cumpărare, stocare, preparare şi consum al alimentelor. În mod similar, sectorul de afaceri trebuie să se inspire din bunele practice internaţionale și să acorde mai multă atenție combaterii risipei alimentare”, sunt principalii piloni pe care se axează proiectul derulat la nivelul municipiului Roman.

Proiectul „Romanul prețuiește mâncarea”

Fundația TERRA Mileniul III cu sprijinul Municipiului Roman implementează proiectul – Romanul prețuiește mâncarea – care este derulat în cadrul programului DEAR – Programul pentru educație și sensibilizare privind problemele de dezvoltare și sensibilizarea publicului în Europa. Programul are ca scop informarea cetățenilor Uniunii Europene cu privire la aspectele legate de dezvoltare, mobilizarea publicului pentru lupta împotriva sărăciei, punerea la dispoziția cetățenilor a unor instrumente pentru a se implica în mod serios în domeniul dezvoltării globale, pentru a promova idei noi și a schimba atitudinile față de acest fenomen.

Obiectivele specifice proiectului vizează:
• Creșterea gradului de conștientizare al locuitorilor municipiului Roman cu privire la necesitatea implicării în diminuarea risipei alimentare;
• Creșterea nivelului de educație cu privire la diminuarea risipei alimentare din municipiul Roman prin implicarea profesorilor și elevilor de gimnaziu;
• Elaborarea unui Plan de acțiune local privind diminuarea risipei alimentare, inclusiv a instrumentelor de implementare și concomitent creșterea gradului de valorificare a alimentelor aflate în risc de a deveni deșeuri prin redistribuire și consum rapid.

 

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0