Muzeul de Istorie din Roman a găzduit vineri, 30 martie, o manifestare cultural-ştiinţifică dedicată împlinirii a 620 de ani de la prima atestare documentară a municipiului Roman.
Manifestarea a fost desfăşurată în colaborare cu Primăria municipiului Roman, Consiliul Judeţean Neamţ, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ şi Societatea Culturală „Roman-Muşat”. Printre invitaţi s-au aflat cercetătorul doctor Roxana Elena Munteanu, directorul adjunct al Complexului Muzeal Judeţean Neamţ, şi profesorul universitar Ioan Mitrea (Bacău).
Manifestarea a început în Casa Fălcoianu, cu deschiderea expoziţiei temporare intitulată „Dacii liberi de la confluenţa Moldovei cu Siretul”, prezentată de arheolog doctor George Dan Hînceanu. „Expoziţia temporară este legată de specificul muzeului. În acest an se împlinesc 620 de ani de atestare documentară a oraşului şi 55 de ani de la înfiinţarea Muzeului de Istorie. Expoziţia este inedită prin obiectele expuse, descoperite în urma săpăturilor arheologice de la Izvoare (Bahna) şi David (Văleni), făcute de cercetătorul doctor Vasile Ursachi între anii 1957 – 1960. Aceste obiecte nu au mai văzut lumina zilei, ele fiind pînă acum în depozitele noastre”, a spus arheologul George Dan Hînceanu. Expoziţia cuprinde obiecte din viaţa cotidiană şi spirituală a strămoşilor noştri, de la vase din ceramică şi sticlă la podoabe, în forme şi materiale diverse.
În programul manifestărilor din Casa Nevruzzi au fost incluse, pe lîngă sesiunea de comunicări, şi două lansări de carte: „Evoluţii etno-demografice şi culturale în bazinul Bîrladului”, de George Dan Hînceanu, şi „Străvechi ctitorii dispărute şi uitate. Mănăstirea Neagoe – Mănăstirea Cîrlig”, de general (r) Ion Maftei.
„620 de ani pot părea mulţi pe hîrtie, dar sînt puţini cînd priveşti comparativ cu alte comunităţi. Romanul nu este lipsit de personalităţi care să-l clădească. Avem o obligaţie pe viitor: să fim o comunitate solidară şi respectabilă, un oraş european„, a declarat profesorul Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.
Manifestarea a fost organizată cu sprijinul mai multor romaşcani: Mircea Beloiu (Paralela 45), Constantin Ghica (Organizaţia Municipală a Partidului Ecologist din România), Magdalena Avădanei (farmacia Aruncus), Mihail Florea (Omniasig) şi a consilierilor locali Sorin Dumitru Cazan, Vasile Morăriţa şi Aurelian Jora.
Comentarii