HomeActualitateRoman

„Romanul este un oraş european, apreciat în ţară şi în străinătate, aflat în plină dezvoltare”

Caracterizarea aparţine primarului municipiului Roman, Laurenţiu Dan Leoreanu, care a prezentat, luni, raportul de activitate aferent anului 2013.

Primarul municipiului Roman, Laurenţiu Dan Leoreanu, a prezentat luni, 3 martie, raportul de activitate pentru anul 2013. Raportul detaliat cuprinde sute de pagini şi descrie în amănunt activitatea tuturor direcţiilor, birourilor şi compartimentelor din cadrul Primăriei Roman. În rezumatul prezentat opiniei publice, Laurenţiu Dan Leoreanu a descris toate evenimentele importante ale anului 2013, a adus în atenţie tot ceea ce s-a realizat în Roman cu ajutorul voluntarilor şi a vorbit despre cum este privit municipiul nostru în ţară şi peste hotare. 

Investiţiile anului 2013

Anul 2013 a însemnat, în domeniul investiţiilor, finalizarea a două mari şi dificile obiective: Planul Integrat de Dezvoltare Urbană Roman (PIDU) şi consolidarea blocului „cu bulină”.

PIDU reprezintă proiectul cu cea mai mare finanţare atrasă de administraţia locală în exerciţiul bugetar european 2007-2013 şi cea mai complexă investiţie realizată în Roman după 1989. Lucrările au vizat modernizarea scuarului de lângă Hotelul Roman, a modulelor I şi IV ale Pietonalului Ștefan cel Mare şi a 30 de străzi din municipiu. Finalizarea Planului înseamnă 9.859 de metri de stradă modernizată, amenajarea a 8.920 de metri pătraţi de parcări, a 36.729 de metri pătraţi de trotuare şi a 2.703 de metri de canalizare. Primăria a derulat şi un proiect adiacent PIDU, de 2.574.506 lei.

Blocul cu bulină

Blocul cu bulină

Consolidarea blocului „cu bulină” a fost, în mod cert, cea mai anevoioasă lucrare realizată în municipiul Roman după 1990, deosebit de dificilă atât din punct de vedere tehnic, cât şi prin prisma marilor probleme organizatorice, ce au necesitat schimbarea executantului şi a subcontractanţilor acestuia. Romaşcanii care au apartamente în acel bloc au putut să se mute în locuinţele reabilitate în octombrie 2013.

 

 

Ştrandul Municipal

Ştrandul Municipal

Lucrările efectuate la reabilitarea şi modernizarea ştrandului municipal au fost în valoare de peste două milioane de lei, din valoarea de aproape şase milioane de lei, inclusiv TVA. Obiectivul modernizare artera Roman – Est – DJ207A – strada Plopilor – DN2 a demarat în 2013 şi va fi una din investiţiile ce vor continua în 2014. La finalul anului trecut, reparaţiile capitale şi de modernizare a bulevardului Nicolae Bălcescu – artera Roman-Vest erau realizate în proporţie de 30%, dar lucrările vor continua anul acesta.

 

Microhidrocentrala

Microhidrocentrala

Microhidrocentrala pe râul Moldova este una dintre cele mai curajoase investiţii derulate în Roman dupa 1990, iar intrarea în funcţiune se va realiza anul acesta.

În cadrul programului Administraţiei Fondului de Mediu s-au realizat extinderi de reţele de apă sau canalizare în valoare de aproape 1,4 milioane lei, pentru străzile Ciocârliei, Ocniţei, Lupeni, Pescarilor, Urzicii, Tinosului, Cărămidăriei, Prundului, Salciei, Zebrei, Cornului, Morţun, Meşteşugarilor, Mierlei, Otilia Cazimir, Max Blecher, cu o lungime de conducte de 6.980 de metri.

În cadrul reabilitării şi consolidării Bibliotecii Municipale „George Radu Melidon” s-au executat lucrări de aproape 1,1 milioane de lei.

Prin Direcţia Administraţia Pieţelor, Bazar, Obor Roman, anul trecut a fost început un pasaj în Piaţa Centrală şi s-a finalizat licitaţia pentru construirea parcării etajate.

O prioritate în privinţa infrastructurii rutiere a constituit-o şi reparaţia prin plombe şi covoare asfaltice de mici dimensiuni a străzilor din municipiu. S-au realizat 42.238 de metri pătraţi de suprafaţă stradală reparată, 81 de cămine ridicate la cotă şi 43 de gaighere ridicate la cotă. Valoarea acestor lucrări a fost de 2.511.340 de lei.

În cursul anului 2013, au început lucrările de execuţie în cadrul proiectului cu fonduri europene CL 6 – „Extinderea şi modernizarea Staţiei de Epurare a Apelor Uzate Roman”, lucrări ce se vor finaliza la sfârşitul anului 2014. Pe 18 septembrie 2013 a fost semnat contractul de lucrări „Extinderea Reţelelor de Canalizare în Roman şi Săbăoani”, iar în cadrul contractului se vor desfăşura, în municipiul Roman, lucrări la extinderea reţelei de canalizare cu aproximativ 14,9 kilometri, pe 34 de străzi, şi construirea a 13 staţii de pompare ape uzate.

Politia localaActivitatea Poliţiei Locale

Angajaţii Poliţiei Locale au participat la 2.101 de misiuni planificate pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, iar împreună cu Poliţia Municipiului Roman au desfăşurat 472 misiuni. Din punct de vedere al sancţiunilor aplicate, activitatea Poliţiei Locale pe parcursul anului 2013 s-a concretizat prin 677 avertismente verbale, 2.166 avertismente scrise şi 1.783 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 242.405 lei. Poliţiştii locali au prins 20 de infractori, ce au fost predaţi Poliţiei Municipiului Roman pentru cercetare. Prin dispeceratul Poliţiei Locale au fost rezolvate 3.244 reclamaţii şi sesizări telefonice.

În cadrul Compartimentului Evidenţa Populaţiei au fost verificate în teren 3.219 persoane restanţiere la întocmirea ori schimbarea actelor de identitate şi s-au înmânat 1.647 de invitaţii. Compartimentul Protecţia Mediului a transmis 125 de somaţii şi înştiinţări şi au fost soluţionate 15 sesizări.

raport05 - SVSUSituaţiile de urgenţă

Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) a realizat actualizarea şi avizarea de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ a Planului cu riscurile teritoriale din Municipiul Roman. Totodată, a fost întocmit Programul de măsuri în vederea acordării asistenţei pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă la gospodăriile populaţiei şi s-a desfăşurat conceperea, aprobarea şi avizarea planurilor de asigurare cu resurse umane şi materiale şi a planului de evacuare în caz de situaţie de urgenţă, inclusiv planurile de cooperare în caz de situaţie de urgenţă cu localităţile Horia şi Cordun.

SVSU a intervenit, anul trecut, în 89 de cazuri şi s-au efectuat zece servicii de permanenţă. A fost verificată şi aparatura de specialitate pentru înştiinţarea şi alarmarea populaţiei. În cazul apariţiei unor fenomene meteo periculoase sau avarii majore la sistemul de alimentare cu apă al municipiului Roman au fost înştiinţate persoanele cuprinse în baza de date a centralei de înştiinţare. Au fost derulate 124 controale la gospodăriile populaţiei şi 31 de exerciţii de evacuare. S-a acordat o atenţie sporită campaniilor de popularizare în rândurile cetăţenilor a măsurilor de prevenire a dezastrelor, de comportare în cazul unor situaţii de urgenţă sau a celor necesare pentru înlăturarea efectelor acestora.

Administraţia şi romaşcanii

În anul 2013, angajaţii Primăriei Roman au discutat cu peste 2.000 de persoane, unele primind clarificări sau soluţii pe loc, la Biroul Unic, iar altele fiind îndrumate către persoanele competente.

În cadrul programului de audienţe au fost înscrise 700 de persoane, au fost organizate patru întruniri ale reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari cu specialiştii din cadrul primăriei, Poliţiei naţionale şi ai societăţilor furnizoare de utilităţi.

Prin Direcţia de Asistenţă Socială s-au distribuit tichete sociale către 6.750 de beneficiari, iar alţi 5.224 de romaşcani au primit ajutoare alimentare din stocurile de intervenţie comunitare.

La nivelul Primăriei s-a implementat o serie de politici anticorupţie şi de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor. În anul 2013, Primăria Municipiului Roman a fost beneficiară a proiectului de consultanţă „Politici anticorupţie pentru cetăţean, într-o administraţie responsabilă”, proiect implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Pentru susţinerea parteneriatului permanent derulat de administraţia locală cu societatea civilă, anul trecut a fost elaborat şi Planul Local de Măsuri pentru Implementarea Strategiei Guvernului României de Incluziune Socială a Cetăţenilor Români de Etnie Romă din Municipiul Roman.

raport06 - IrisEvenimente, cultură şi tradiţii

Primăria Municipiului Roman a organizat peste 20 de acţiuni şi evenimente în colaborare cu Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă, Muzeul de Știinţe ale Naturii, Biblioteca Municipală „George Radu Melidon”, Școala de Artă „Sergiu Celibidache”, Clubul Copiilor, Casa de Cultură a Sindicatelor Roman, Orchestra „Moldova” din Roman, Ansamblul de dansuri populare „Cununa Moldovei” din Roman, Consiliul Judeţean Neamţ, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, Ansamblul „Floricică de la munte” din Piatra Neamţ, Societatea Culturală „Clepsydra”, Academia „Petru Tocănel”, Radio Iaşi, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Roman Metropolitan”, precum şi cu instituţiile de cult şi unităţile de învăţământ romaşcane.

Zilele Municipiului Roman, aflate în 2013 la cea de-a patra ediţie, au adus romaşcanilor numeroase surprize plăcute. Ziua Diplomaţiei Romaşcane a adus semnarea documentelor „înfrăţirii” municipiului Roman cu oraşul Ștefan-Vodă, din Republica Moldova. Romaşcanii au avut parte şi de spectacole inedite, precum seara de folclor, spectacolul de muzică uşoară susţinut de Sylvie, Trupa Daggu Project şi Formaţia IRIS. Elevii şi profesorii coordonatori care au obţinut rezultate meritorii la faza finală a olimpiadelor şi concursurilor naţionale şi internaţionale au fost premiaţi în cadrul Galei excelenţei în educaţie. Pe data de 3 aprilie s-a organizat spectacolul „De la Dragobete la Sărbătoarea Rusaliilor – Tradiţie şi legendă la Români”. Pe 8 noiembrie a avut loc Gala laureaţilor Festivalului concurs interjudeţean de interpretare vocală şi instrumentală a folclorului românesc „Doruri Muşatine”. Elevii din instituţiile de învăţământ romaşcane au participat la parada măştilor şi costumelor populare, cu prilejul Carnavalului de Crăciun, şi la spectacolul festiv susţinut de formaţia „Hara” şi trupa „All House” din Roman, iar Caleaşca lui Moş Crăciun a adus daruri copiilor romaşcani.

Spectatorii de toate vârstele au admirat obiceiurile tradiţionale de iarnă, la ediţia a IV-a a Festivalului de datini şi obiceiuri de iarnă „Roman Metropolitan”. Romaşcanii au sărbătorit trecerea dintre ani cu un spectacol inedit de muzică şi cu un foc de artificii impresionant.

Festivalul toamnei la Roman, organizat de Zahăr Mărgăritar, Primăria Roman şi Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ, a constituit o manifestare amplă de obiceiuri şi tradiţii culinare naţionale şi internaţionale, cu demonstraţii de artă culinară, prezentări de reţete vechi, parada somelierilor, şi a încântat publicul cu standurile tradiţionale şi internaţionale la care au fost prezenţi invitaţi din Malta, Ungaria, Albania, Serbia, Turcia, Bulgaria, Israel, Grecia, Palestina, Ucraina şi Japonia.

Filmul „Despre oameni şi melci”, deţinător al titlului de „Cel mai vizionat film românesc al anului 2012”, a putut fi vizionat în cadrul proiecţiei din Piaţa „Roman-Vodă”, prin intermediul proiectului Caravana Filmelor TIFF. Publicul romaşcan cinefil a avut prilejul, pe 9 noiembrie, să vizioneze, în premieră în România, filmul „Vento di Sicilia” (regizor Carlo Fusco). Corul „Balada” de la Liceul Teoretic din Măgdăceşti (Republica Moldova), ai cărui membri au fost invitaţi în tabără în România de către Asociaţia Astra – filiala Iaşi şi Asociaţia de voluntari „Muşatinii” din cadrul Colegiului Naţional „Roman-Vodă”, au susţinut, pe 2 august, în Piaţa „Roman-Vodă”, un spectacol inedit. Un alt eveniment apreciat a fost „Pianul Călător”, susţinut de pianistul Mihail Horia.

Dintre evenimente sportive ale anului trecut se remarcă Crosul municipiului Roman, Cupa municipiului Roman la tenis de câmp şi Crosul Toamnei. Un alt eveniment important a fost Trofeul Roman Vodă Muşat la handbal feminin, ediţia a VI-a.

raport07 - Ecopatrula scolaraProtecţia mediului înconjurător

Primăria Roman a participat, pe 23 martie 2013, la campania internaţională „Stinge lumina!”, cu prilejul Orei Pământului, acţiune în urma căreia s-a constatat la nivelul municipiului o reducere a consumului de energie electrică de 850 kWh.

Administraţia publică locală a organizat ediţia a IV-a a concursului local „Curăţenia de primăvară începe cu noi, pentru noi!”, care a avut ca obiectiv principal încurajarea cetăţenilor să întreţină în bune condiţii spaţiile publice.

În cadrul campaniei „Luna pădurii”, s-au plantat puieţi în zona ştrandului municipal şi a cartierului ANL Vasile Lupu, în incinta instituţiilor de învăţământ şi s-a refăcut plantaţia din zona căminului Colegiului Tehnic „Miron Costin”, unde au fost plantaţi în jur de 1.000 puieţi.

Primăria s-a implicat în organizarea celei de-a treia campanii „Let’s Do It, Romania!” şi 550 de voluntari au colectat peste 300 de saci cu deşeuri municipale. „Mulţumim tuturor voluntarilor, instituţiilor, organizaţiilor şi partenerilor care au răspuns într-un număr atât de mare şi sperăm ca implicarea civică să rămână o trăsătură de referinţă a «familiei romaşcane». Mulţumim şi eco-voluntarilor din proiectul local EcoPatrula Școlară, pentru implicarea activă la evenimentele organizate cu prilejul «Zilei mondiale a mediului» şi a «Săptămânii de şcoală altfel». Municipiul a activat, în calitate de partener, în proiectul educaţional-ecologic «Ocrotind natura, ne ocrotim pe noi înşine!», coordonat de Școala Gimnazială «Alexandru Ioan Cuza» din Roman, şi în proiectul educaţional-ecologic «De ce Apa Moldovei – picătură de viaţă pentru romaşcani?», coordonat de Școala Gimnazială «Mihai Eminescu» din Roman. Administraţia locală a încurajat participarea unităţilor de învăţământ la acţiunile din Programul Mondial EcoSchools”, a declarat primarul Laurenţiu Dan Leoreanu, care a fost, încă din primul mandat, un susţinător al voluntariatului, aşa cum este practicat şi în alte ţări europene.

De asemenea, municipalitatea a participat la activităţile din proiectul SOS Pământul, alături de Asociaţia de Iniţiativă Locală Roman 2002.

Pe parcursul anului 2013, implicarea tinerilor şi a primăriei în activităţile cu caracter ecologist a fost remarcată şi premiată la nivel naţional. Cu proiectul EcoPatrula Școlară, Romanul a intrat în finala Galei Naţionale a Voluntarilor, pentru al III-lea an consecutiv, şi a câştigat pentru prima dată marele premiu la secţiunea Proiectul de voluntariat al anului, în domeniul Protecţiei mediului şi animalelor.

În cadrul competiţiei naţionale Oraşul reciclării, organizată de către EcoRom Ambalaje, municipiul Roman a primit Premiul de Excelenţă la categoria Linia întâi.

Prin forţe proprii s-a efectuat întreţinerea a 146.750 de metri pătraţi de spaţii verzi, a altor zone din oraş şi au fost plantaţi 1.600 de arbori, iar pentru a da o pată de culoare au fost plantate 25.000 de panseluţe, 25.000 de petunii, 2.500 crizanteme şi 200 de muşcate curgătoare.

Semnare documente cu oraşul Ştefan Vodă

Semnare documente cu oraşul Ştefan Vodă

Politica externă a municipiului

Administraţia publică locală din Roman a demarat discuţii preliminare în vederea stabilirii unor proiecte de colaborare pe multiple planuri cu oraşele Latina şi Florenţa, din Italia, şi oraşul Larisa, din Grecia.

De Ziua diplomaţiei romaşcane, s-a semnat pactul de amiciţie cu oraşul Ștefan Vodă din Republica Moldova. Cu ocazia participării la „International Fermented Food Expo”, ediţia a XI-a, manifestare internaţională care a avut loc în Coreea de Sud, primarul Leoreanu a încheiat o înţelegere de cooperare cu oraşul Sunchang-gun, în scopul promovării înţelegerii culturii şi tradiţiei fiecărui oraş. În perioada 12 – 14 iunie, primarul Laurenţiu Dan Leoreanu a participat la Forumul de Cooperare Româno – Franceză, desfăşurat la Constanţa. În urma discuţiilor purtate, municipiul Roman a primit vizita consilierului Françoise Bonnard-Martinon din oraşul Roanne- Franţa, care s-a arătat deschisă unei viitoare colaborări cu factorii de decizie din cele două localităţi.

În spiritul însuşirii valorilor europene, Romanul a participat la proiectul „The importance of being Eurolys 2013”, care a avut loc, în iulie, la Rivoli – Italia.

Premiul de excelenţă la Gala "Oraşul reciclării"

Premiul de excelenţă la Gala „Oraşul reciclării”

Premii naţionale

În februarie 2013, în cadrul Galei premiilor RomTv, Laurenţiu Dan Leoreanu a fost desemnat primarul anului 2012, din judeţul Neamţ.

În cadrul Galei „Oraşul reciclării”, organizată de Eco-Rom Ambalaje, municipiul Roman a primit Premiul de excelenţă la categoria „Linia întâi” ca recunoaştere a eforturilor depuse, timp de şase luni, în colectarea selectivă a 133 de tone de deşeuri de ambalaje.

În cadrul celei de-a doua ediţii a Târgului Internaţional de Investiţii „Împreună reconstruim România”, desfăşurat la Bucureşti, în perioada 28 – 30 mai, Primăria municipiului Roman a primit premiul „Împreună reconstruim România” conferit de Avangarde PR Agency, cu ocazia Galei Premiilor Avangarde, fiind printre primele zece primării din ţară care au fost premiate pentru modul în care au administrat şi au dezvoltat localităţile, precum şi pentru contribuţia adusă la dezvoltarea României.

Pe 24 octombrie a avut loc, la Poiana Braşov, cea de-a IX-a ediţie a Galei Premiilor de Excelenţă „Administratie.ro”, Primăria Roman primind Premiul de Excelenţă pentru „Cele mai valoroase lucrări de infrastructură”.

În data de 12 decembrie 2013, între cei 23 de câştigători ai Galei Naţionale a Voluntarilor s-a regăsit şi Primăria municipiului Roman, pentru Proiectul de voluntariat al Anului în domeniul Protecţia Mediului şi Animalelor – Ecopatrula Școlară a Primăriei Municipiului Roman.

„Mulţumesc romaşcanilor pentru implicarea constructivă”

„După cinci ani de mandat, afirm cu încredere că Romanul este un oraş european, cu o identitate definită şi apreciată atât în ţară, cât şi în străinătate, în plină dezvoltare, chiar dacă semnele încheierii crizei economice mondiale întârzie să apară. Mă bucură faptul că, după aproape cinci ani de mandat, romaşcanii au înţeles rolul determinant pe care activitatea de voluntariat o joacă în viaţa şi bunăstarea unei comunităţi şi iată că acţiunile bazate pe participarea benevolă au devenit o normalitate. Obiectivele demarate în Roman au asigurat un ritm constant de dezvoltare, resursele financiare disponibile fiind direcţionate în principal către continuarea proiectelor în execuţie. Municipiul nostru a făcut un prim pas spre trecerea de la «schimbarea la faţă» la «schimbarea profundă şi durabilă», atragerea investitorilor la Roman depăşind faza dezideratului. Compania multinaţională TRW Automotive a început, în 2013, lucrările pentru deschiderea unei fabrici de airbag-uri, care va deveni funcţională în prima parte a anului 2014 şi va asigura, în următorii doi ani, aproape 1.500 de noi locuri de muncă. Pentru anul 2014, dorim să asigurăm finanţarea proiectelor în lucru şi să efectuăm documentaţia preliminară pentru o serie de proiecte, astfel încât să avem îndeplinite unele etape necesare înainte de apariţia ghidurilor de finanţare pentru 2014-2020.

Doresc să mulţumesc romaşcanilor pentru implicarea constructivă în viaţa cetăţii noastre muşatine şi tuturor instituţiilor şi organizaţiilor care, în anul 2013, au cooperat cu Primăria Municipiului Roman. Fie ca bunul Dumnezeu să ocrotească Romanul şi romaşcanii!”, a declarat Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

Comentarii

WORDPRESS: 4
  • victimă pdl 10 ani ago

    Romaşcanii în schimb sunt imbătrâniţi după 10 ani de regim pdl , plini de datorii şi fara nicio sperantă de a face ceva in această ţara.
    Acest regim ne-a lasat moştenire magazinele cu haine secan-hand si farmaciile care sunt pline de sărmanii romaşcani.
    Din păcate ei trăiesc in alta lume!

  • Nu va mai laudati cu fabrica de airbaguri fiindca majoritatea locurilor de munca din aceasta societate o reprezinta confectionerii.ori Romanul abunda de aceste societati de confectii cu salarii de mizerie si cudeficit de personal…

  • Hitler 10 ani ago

    Ma ce va mai palce sa deformati realitatea.

  • Titi 10 ani ago

    LOL!!!!! In cartierul Balcescu nici macar trotuare nu sunt, iar pe unele strazi nu exista nici pietris. Inca mai functioneaza vrajeala ieftina in Moldova?