Prima paginăActualitate

Romanul are propriul sistem de alertare prin SMS în caz de dezastre

Romanul are propriul sistem de alertare prin SMS în caz de dezastre

Dimensiune text

 

Codurile galbene și portocalii de ploi și vânt, ce au produs panică în rândul românilor în ultimele zile, avertizările nowcasting pentru fenomene imediate (ce nu pot fi previzionate decât în scurt timp înainte de producere), dar și catastrofele petrecute peste hotare au determinat administrațiile locale și centrale să ia măsuri de avertizare a populației.

În timp ce, în București, mesajele de vreme rea s-au transmis prin intermediul rețelelor de socializare sau cu ajutorul presei, la nivel de Guvern se lucrează la un sistem de alertare prin SMS care să avertizeze populația în caz de calamitate.

Pentru Roman, sistemul de alertare există de ceva vreme, bineînțeles pentru cei care au și dorit să-și dea administrației locale numărul de telefon mobil pentru a fi avertizați despre evenimentele importante din comunitate.

Soluția a fost găsită în urmă cu cinci ani, când reprezentanții Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) din cadrul Primăriei municipiului Roman au considerat că, pe lângă alarmarea populației prin sirene, ar fi util și un sistem de alertă prin SMS. Ideea a fost bună, deoarece foarte puține persoane cunosc exact sunetele emise de sirene, dacă sunt pentru cutremur, dacă sunt pentru începutul unui dezastru sau pentru finalul lui.

În lipsa unei educații în rândul populației, la nivel național se caută soluții pentru ca oamenii să fie înștiințați, pe telefonul mobil, dacă urmează să se întâmple ceva rău. În ciuda campaniilor de informare asupra regulilor de protejare în caz de calamitate, puțini știu exact ce trebuie să facă dacă afară este furtună sau a început un cutremur.

Sistemul de alarmare prin SMS a populației din Roman a fost achiziționat în 2012 de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din cadrul administrației locale și a costat 12.000 de lei, cu tot cu TVA. „Sistemul permite înregistrarea a 100.000 de numere de telefon mobil către care să fie trimis SMS-ul, existând, la această oră, aproximativ 12.700 de abonați. Avem la nivelul municipiului și sistemul de alertare cu sirene, însă s-a considerat că un sistem de alertare direct pe telefonul mobil ar fi util. Sistemul permite trimiterea, într-un interval de o oră, a unui SMS către 10.000 de abonați, prioritate având instituțiile publice, marii operatori economici și, mai apoi, ceilalți cetățeni”, au declarat reprezentanții Primăriei municipiului Roman. Sistemul nu permite transmiterea informațiilor deodată către toți abonații și niciun text care să depășească lungimea unui SMS normal, adică mai mult de 163 de caractere.

Sistemul de alertare a populației a fost folosit ultima dată în luna august, când romașcanii care și-au dat numărul de telefon au fost informați cu privire la faptul că se execută dezinsecție în Roman cu avioanele speciale. SMS-uri de alertare s-au primit pentru populație și în timpul avariei la rețeaua de alimentare cu apă potabilă a orașului, petrecută în luna iunie, când au fost transmise informații inclusiv despre punctele de distribuție a apei. Sistemul mai este utilizat și pentru urările primarului Lucian Micu cu prilejul diferitelor sărbători creștine, precum și pentru a-i îndemna pe romașcani să participe la diferite activități publice.

În alte comunități, în special în cele din mediul rural, primarii au solicitat cetățenilor să-și dea numărul de telefon și astfel de alerte se transmit de pe telefonul de serviciu, mai ales că cei mai mulți operatori de telefonie mobilă oferă abonamente cu SMS-uri nelimitate la prețuri accesibile.

Pe de altă parte, este de luat în calcul faptul că, în cazul unui dezastru de amploare, indiferent de tipul acestuia, rețelele de telefonie mobilă pot ceda, astfel încât cea mai sigură variantă de alarmare a populației rămâne cea clasică – a sirenelor, ce pot fi acționate și manual. Totuși, pentru alertele de vreme rea, care pot fi previzionate, alerta prin SMS rămâne o soluție bună, atât timp cât și cetățenii țin cont de avertizări și respectă regulile minime de a se proteja.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0