Romanul are, după alegerile de pe 11 iunie, primar și viceprimar. Primăria Roman a rămas fără city manager

HomePolitica

Romanul are, după alegerile de pe 11 iunie, primar și viceprimar. Primăria Roman a rămas fără city manager

 

Joi, 29 iunie, la 18 zile de la alegerile locale parțiale pentru stabilirea primarului municipiului Roman, Lucian Micu a fost învestit oficial în funcție. Acesta a fost, de la începutul lunii ianuarie și până acum, viceprimar cu atribuții de primar. Roxana Iorga, cea care până acum a ocupat funcția de consilier local cu atribuții de viceprimar, a fost aleasă joi de Consiliul Local în funcția de viceprimar. Noul mandat de primar a adus, însă, și o modificare în structura aparatului de specialitate al primarului, postul de city manager fiind vacantat de drept.

Depunerea jurământului

Joi, la ora 11.00, a fost convocată de îndată ședința Consiliului Local, pentru ca judecătorul Luminița Bîrjovanu să dea citire hotărârii judecătorești de validare a mandatului de primar al lui Lucian Micu, în urma alegerilor din 11 iunie 2017. În sală au fost prezenți, ca invitați la ceremonie, directorii unităților de învățământ, cei ai Spitalului, reprezentanții Garnizoanei, Detașamentului de Pompieri, directorul ApaServ Neamț, directorul Locato, șefii de direcții din Primărie, soția și cele două fiice ale primarului Lucian Micu. La prezidiu au luat loc subprefectul Iulian Jugan, președintele de ședință – Ilie Boloca (consilier local PSD), primarul Lucian Micu și deputatul Laurențiu Leoreanu, fostul primar al municipiului Roman în ultimii nouă ani. La ședință a fost invitat oficial și președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, însă reprezentanții Primăriei Roman au declarat că acesta nu a răspuns în niciun fel invitației.

După ce a fost citită hotărârea de validare a mandatului, primarul Lucian Micu a depus jurământul, cu mâna pe Biblie și pe Constituția României. Ulterior, acesta a fost ajutat să îmbrace cocarda (panglica tricoloră) de către deputatul Leoreanu, care l-a și strâns în brațe, fiind primul care l-a felicitat personal.

„Domnule primar, vă felicit, vă urez mult succes! Dacă cineva m-ar întreba care este încrederea mea în primarul municipiului Roman, Lucian Micu, vă spun că am încredere în Lucian Micu, are anvergura să conducă Primăria municipiului Roman şi să dezvolte mai departe acest oraş frumos şi drag nouă tuturor. Este un om tânăr, un om cu iniţiativă, dedicat, îl cunosc de mulţi ani şi ştiu că este implicat. Este un om de suflet, ceea ce contează foarte mult. Sufletul şi caracterul sunt flori rare, iar atunci când le găseşti, trebuie cultivate”, a declarat deputatul Laurenţiu Leoreanu, mulțumind pentru colaborarea din ultimii nouă ani şi echipei din Primăria municipiului Roman.

Şi subprefectul Iulian Jugan a luat cuvântul şi, după felicitările pentru momentul festiv, acesta a promis sprijin pentru administraţia publică locală şi a garantat o relaţie instituţională corectă şi echidistantă cu primarul Lucian Micu şi aparatul de specialitate al acestuia.

Roxana Iorga, realeasă viceprimar

A urmat proiectul de hotărâre cu privire la desemnarea viceprimarului, din rândul consilierilor locali. Grupul consilierilor PNL a propus-o pe funcție tot pe Roxana Iorga, profesor, în timp ce grupul aleșilor PSD l-au propus pentru ocuparea funcției pe Radu Curpăn, la rândul său profesor. Așa cum s-a întâmplat și la ședința din ianuarie când Roxana Iorga a fost desemnată consilier local cu atribuții de viceprimar, și acum voturile au fost pentru desemnarea sa ca viceprimar. În Consiliul Local au fost prezenți 16 consilieri (11 PNL și 5 PSD) din totalul de 20 de aleși în funcție la acel moment, Roxana Iorga obținând 11 voturi pentru și 5 împotrivă.

La finalul votului din Consiliul Local, viceprimarul Roxana Iorga a luat cuvântul în plen și, vădit emoționată, le-a mulțumit colegilor pentru sprijin, a promis că va continua să facă echipă cu Lucian Micu și i-a asigurat pe consilierii PSD, care nu au votat-o, că îi va convinge, prin muncă și proiecte, că merită să ocupe această funcție.

La următoarea ședință ordinară, numărul consilierilor locali romașcani – 21 – va fi completat cu următorul supleant de pe lista PNL, care este Mihai Armanu.

Ovidiu Bojescu nu mai este city manager

Conform legii, odată cu depunerea jurământului de către primar, funcția de city manager (administrator public al orașului) devine vacantă. Până acum, acest post a fost ocupat, în administrația Leoreanu, de pe 15 decembrie 2008, de Ovidiu Bojescu. Administratorul public este angajat printr-un contract care este valabil până la expirarea mandatului actualului primar și nu este funcționar public. Mai concret, city managerul „vine și pleacă odată cu primarul”.

Legea prevede ca pentru ocuparea acestei funcții să se organizeze concurs, chiar dacă este vorba de o funcție de personal contractul, dar presupune angajarea unei persoane căreia i se pot atribui responsabilități totale, de management. Tot în regimul „personal contractual” este și funcția de consilier personal al primarului. Până la organizarea unui nou concurs, postul de city manager rămâne neocupat, au declarat reprezentanții Primăriei municipiului Roman.

 

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • Scenele astea seamana izbitor cu cele din ianuarie de la guvern cind „tata”Dragnea il ducea de minuta pe „fiul” Grindeanu .Asteptam ca dl Micu sa fie „intarcat”de la pieptul d-lui Leoreanu altfel o sa pateasca ca si Grindeanu .Si nu-mi pasa de dl Micu ci de orasul asta .

  • GOLANI ALESI DE PROSTIME