Home

Romanul a ajutat România pentru locul al şaptelea la europenele de baseball, juniori

Din lotul naţional participant la turneul final din Polonia au făcut parte şi cinci jucători romaşcani.

Echipa naţională de copii, juniori 3 (U12), a României, coordonată de antrenorul Gabriel Adumitrăchioaie, s-a clasat pe locul al şaptelea la Campionatul European de Baseball, desfăşurat în Polonia, la Mieska Gorka, în perioada 6-12 iulie. Naţionala U12 a României a avut în componenţă cinci jucători de sorginte romaşcană, ceilalţi componenţi ai lotului fiind din Călăraşi, Bucureşti, Alexandria, Botoşani şi Tîrgu Neamţ, adică principalele localităţi din România care au echipe de baseball în campionatele naţionale, la toate grupele de vârstă. Echipa naţională, pregătită de antrenorii Gabriel Adumitrăchioaie şi Dinu Stoianof, a fost formată din: George Adumitrăchioaie (Bucureşti), Cosmin Țicăloaie (Roman), Robert Blaj (Roman), Leonard Lupu (Roman), George Suditu (Roman), Mihai Olteanu (Călăraşi), Răzvan Ivan (Călăraşi), Marius Iordache (Călăraşi), Valentin Constantin (Călăraşi), Cristian Deacă (Călăraşi), Ștefan Ceplinsche (Călăraşi), Andrei Pavel (Alexandria), Robert Constantin (Alexandria), Alin Tănase (Alexandria), Costin Petrariu (Tîrgu Neamţ) şi Silviu Giurgi (Roman).

Două victorii şi trei înfrângeri

Naţionala română a câştigat două dintre cele cinci meciuri disputate, pe ultimul dintre ele în faza stabilirii clasamentului în zona sa inferioară. Rezultatele înregistrate de România: 1-18 cu Belarus, 3-19 cu Franţa, 0-10 cu Cehia, 18-6 cu Austria şi 7-3 cu Slovenia. Pe primele trei locuri la europenele din acest an s-au clasat: Cehia, Rusia şi Franţa.

Anterior acestui turneu final de campionat continental, la care au fost reprezentate nouă ţări, timp de mai bine de o săptămână, lotul naţional de baseball al României, categoria U12, s-a pregătit la Roman.

Obiectiv neatins: clasarea între primele şase echipe din Europa

Stagiul de pregătire de la Roman a fost unul foarte bun şi cu acumulări pe măsura aşteptărilor celor doi antrenori. „N-am cum să fiu altfel decât mulţumit de comportamentul acestor copii, de felul în care au răspuns cerinţelor de la antrenamente. În Polonia vrem să ne clasăm cât mai sus, aşa cum este normal. Totuşi, ţinând cont şi de valoarea celorlalte echipe, eu estimez o clasare pe unul dintre locurile al patrulea, al cincilea sau al şaselea. Dacă vom prinde podiumul, va fi şi mai bine. Cel mai bine este să ne vedem de treabă şi să o facem cum trebuie. Deocamdată, sunt foarte mulţumit de felul în care s-au pregătit copiii şi de calitatea pe care o au. O spun fără rezerve: această generaţie este una, cu adevărat, de viitor. Va rezista în timp. Sunt cei mai talentaţi copii care au fost selecţionaţi în ultimii 15 ani. A fost o acţiune din cadrul proiectului «Pierre de Coubertin» al Federaţiei Române de Baseball şi Softball, cu finanţare de la Ministerul Tineretului şi Sportului, desfăşurată în anii 2013 şi 2014 şi care începe să dea roade. Până acum, n-a mai fost făcută o asemenea selecţie. Mă bucură că ministerul de resort s-a implicat pe măsura cerinţelor şi a responsabilităţii. Acesta, lotul naţional U12, va fi lotul de bază care va reprezenta ţara de acum înainte. În 1995 s-a luat medalie la Campionatul European ultima oară. Pe de altă parte, anul acesta vom aniversa împlinirea unui sfert de secol de la înfiinţarea Federaţiei Române de Baseball şi Softball. Vom marca evenimentul printr-o competiţie cu participare internaţională, cu echipele Bulgariei, Italiei şi Republicii Moldova. Evenimentul va avea loc la Gherăeşti, în perioada 20-24 august”, a afirmat Gabriel Adumitrăchioaie, înainte de plecarea spre Polonia.

Dorinţa domniei sale, aceea a unei clasări între primele şase la campionatul continental, nu s-a îndeplinit. Unul dintre motive ar fi lipsa unor condiţii similare, de pregătire şi altele, mai ales materiale, precum cele ale celorlalte participante la campionatul european. Fondul genetic este unul foarte bun, în România. Copiii au calităţi, sunt îndemânoşi, pricep repede, dar trebuie să se descurce în limita posibilităţilor.

Comentarii

WORDPRESS: 1