România trece la ora de iarnă în acest weekend

HomeSocial

România trece la ora de iarnă în acest weekend

 

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 26 spre 27 octombrie, România trece la orarul de iarnă. Ceasurile se dau cu o oră înapoi, ora 4.00 devenind ora 3.00. În aceste condiţii, ziua 27 octombrie va avea 25 de ore şi va fi cea mai lungă din an.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4 AM vor pleca la orele din Mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale.  Trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinaţie.

România va rămâne la ora de iarnă – ora standard, de fapt – până în ultima duminică din martie 2020, când se va trece din nou la ora de vară. Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală şi să se reducă folosirea luminii artificiale.

Până când se mai schimbă ora?

În luna martie a acestui an, Parlamentul European a votat renunțarea la schimbările sezoniere ale orei în Uniunea Europeană în 2021. Astfel, statele membre UE vor putea renunţa la a-şi schimba ora de două ori pe an şi vor decide dacă vor rămâne la ora standard sau de iarnă sau să menţină permanent ora de vară. Țările europene care vor decide să păstreze permanent ora de vară vor efectua ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021, în timp ce ţările care vor să rămână la ora standard sau de iarnă îşi vor putea schimba ora pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021. România, alături de celelalte țări ale Uniunii Europene, trebuie să informeze Comisia Europeană asupra alegerii orei până în luna aprilie a anului 2020.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0