Prima paginăPolitica

„România are datoria să întoarcă un serviciu istoric Municipiului Iaşi şi Moldovei pentru a le include cu prioritate în Proiectul de Ţară”

„România are datoria să întoarcă un serviciu istoric Municipiului Iaşi şi Moldovei pentru a le include cu prioritate în Proiectul de Ţară”

Dimensiune text

 

Parlamentarii aniversează astăzi Centenarul „Iaşi – Capitala Regatului României 1916-1918 şi Oraş al Marii Uniri”. Cu această ocazie specială președintele PNL Neamț Mugur Cozmanciuc transmite că cei cu putere de decizie au datoria să întoarcă un serviciu istoric Municipiului Iaşi, dar și zonei Moldovei şi să le includă cu prioritate în „Proiectul de Ţară”.

„Iaşiul este unul dintre oraşele simbol ale României, un adevărat tezaur care a contribuit la patrimoniul naţional, indiferent de perioadele istorice, cu nepreţuite valori spirituale şi materiale. Peisajul istoric al României are un fundament solid în simbolistica Municipiului Iaşi. Capitala culturală şi spirituală a României, prima şcoală cu predare în limba latină înfiinţată de Vasile Lupu (1640), capitala Principatelor Unite în perioada 1859-1962, prima instituţie de învăţământ din România unde s-au predat cursuri de nivel superior (Academia Mihăileană – 1835), prima instituţie de învăţământ superior din România – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (1860), „Capitala de Război 1916-1918”, oraşul – declanşator al Revoluţiei Române de la 1989, numeroasele bijuterii arhitecturale între care bisericile Mănăstirilor Sfinţii Trei Ierarhi şi Golia, oraşul cu cea mai mare densitate de monumente istorice, numeroasele personalităţi marcante ale consolidării României ca stat, acestea sunt doar câteva dintre mărturiile pe care Iaşiul le transferă istoriei naţionale. Privind spre trecut putem spune că Iaşiul s-a născut pentru a intra în istorie României”, este mesajul transmis de liderul liberal.

Pentru a marca această aniversare astăzi, la Palatul Parlamentului s-a organizat o şedinţă comună jubiliară, a Camerei Deputaţilor şi Senatului, dedicată aniversării Centenarului „Iaşi – Capitala Regatului României 1916-1918 şi Oraş al Marii Uniri”, eveniment inițiat, organizat și susținut de senatorul PNL de Iași, Iulia Scântei.

„În perioada încercării grele a naţiunii române cauzată de Primul Război Mondial, Iaşiul devine un oraş al speranţei şi încrederii, solidarităţii şi renaşterii, un oraş în care s-au luat decizii cu o încărcătură politică ce aveau să ducă la făurirea României Mari. Acum 100 de ani Iaşiul a dat României nu doar un loc de pribegie și exil, ci şi un «Proiect de Ţară». Cu acest prilej, România are datoria să întoarcă un serviciu istoric Municipiului Iaşi şi să îl includă cu prioritate în «Proiectul de Ţară» prin recuperarea decalajelor economice. Rămân avocatul pledant a întregii Moldove istorice, implicit şi al Municipiului Iaşi, şi vă îndemn să privim înainte cu speranţă. În final, îmi doresc ca Iaşiul să aibă o istorie pe atât de complexă şi bogată pe cât o are până în prezent şi să rămână aceeaşi „Capitală – bastion a rezistenţei”, a mai completat deputatul Mugur Cozmanciuc.

Președintele PNL Neamț reiterează că este necesară elaborarea unui proiect urgent prin care zona Moldovei să fie declarată ca zonă prioritară pentru a recupera decalajul de dezvoltare în comparație cu alte zone din țară. „Alături de colegii liberali, în mod special de cei din zona Moldovei, vom cere să se aloce banii necesari pentru autostrada Unirii. Este mai important ca niciodată să conștientizăm cât de important este ca acest proiect să devină realitate. Autostrada care va lega Moldova de Ardeal este o șansă de dezvoltare pentru Iași, pentru județul Neamț, pentru toată România. Îmi doresc să dăm dovadă de maturitate politică și să facem ce este mai bine pentru cetățeni”, a mai precizat președintele PNL Neamț, Mugur Cozmanciuc.

 

Comunicat de presă al PNL

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Adevarat, bine spus, corect si generos in intentii. Numai ca, in momentul de fata, Moldova, a carei ramanere in urma fata de restul tarii se accentueaza, este cel mai slab reprezentata la nivelul conducerii de varf a Romaniei din toata perioada postdecembrista. Iar perspectivele nu par a fi deloc incurajatoare, in conditiile unei puteri, unei opozitii, unui electorat si unei organizari administrativ-teritoriale precum arata ele acum.