Prima paginăActualitate

Român mort în Cipru în condiții suspecte

Dimensiune text

Ioan Dascălu a fost adus mort din Cipru, după șapte ani de muncă grea, dar profitabilă. În timp ce autoritățile cipriote informează familia că bărbatul de numai 44 de ani și-ar fi pus capăt zilelor, colegii lui români susțin că a fost tâlhărit, bătut, apoi a fost spânzurat, pentru a masca toată grozăvia. Familia așteaptă rezultatul cercetărilor din Cipru. În cazul în care ancheta nu răspunde îndoielilor lor, se vor adresa autorităților române.

 

 

A căutat o viață mai bună în altă țară, fără să știe că acolo îi va fi și sfârșitul. Este povestea tragică a unui bărbat din satul Giulești, comuna Secuieni. Ioan Dascălu era un brutar cunoscut și apreciat. Lucra în Cipru de șapte ani și venea acasă în fiecare vară cu banii adunați, de-a lungul anului, cu multă sudoare. Așa dorea să facă și în această vară, dar soarta a avut alte planuri. La sfârșitul lunii iunie, familia lui Ioan Dascălu a primit un telefon de la autoritățile din Cipru, precum că bărbatul ar fi vrut să încheie socotelile cu viața și și-ar fi pus capăt zilelor. Nici nu și-au revenit din șoc, că fratele și sora lui Ioan au fost sunați de alți români, colegi de muncă din Cipru, care le – au spus să nu creadă în varianta sinuciderii, fiindcă lucrurile au stat cu totul altfel. Varianta acestora era că Ioan Dascălu avea asupra sa o sumă mai mare de bani și a fost prins, tâlhărit, bătut până și-a pierdut cunoștința, apoi a fost spânzurat, pentru a masca toată grozăvia.

„A venit la mine un bărbat din Giulești să mă roage să-i înmormântez fratele, atunci când va fi adus din Cipru, și eu am întrebat cum a murit. Mi-a spus că spânzurat, dar nu din motive sinucigașe și mi-a povestit tot ce a auzit de la colegii de muncă ai decedatului. Cum regulile Bisericii Ortodoxe interzic oficierea slujbei de înmormântare pentru cei care își iau zilele, am așteptat ca familia să aducă trupul în țară și să îmi prezinte documente cu privire la cauza morții”, a povestit Neculai Maxim, preotul paroh din Secuieni.

Sora lui Ioan Dascălu a plecat în Cipru pentru a-și aduce fratele acasă, iar la sfârșitul săptămânii trecute a avut loc înmormântarea. „Mi-au prezentat un document de la medicul legist, care a fost tradus la un traducător autorizat și în care se scria că este vorba despre o moarte suspectă. Prin urmare, am fost îndreptățit să oficiez o slujbă de înmormântare completă, fiindcă moartea nu a fost un act de voință a lui Ioan Dascălu”, a precizat preotul Neculai Maxim.

Nici familia celui decedat  nu crede că bărbatul de 44 de ani ar fi avut vreun motiv să își ia viața. „Nu cred că autoritățile cipriote vor continua cercetările, fiindcă nu mai este nimeni din familie acolo, care să-i mai întrebe despre stadiul cercetărilor. Eu știu clar că el nu a avut niciun motiv să facă acest lucru. Așteptăm un document oficial după finalizarea cercetărilor”, a spus Dan Dascălu, fratele defunctului.

Membrii familiei Dascălu așteaptă aflarea adevărului cu privire la moartea lui Ioan Dascălu și vor fi cu sufletul împăcat doar când vor ști cu exactitate ce s-a întâmplat în Cipru. În caz contrar, vor cere sprijinul autorităților române.

[sam id=”3″ codes=”true”]

COMENTARII

WORDPRESS: 0