Prima paginăActualitate

Rezultatul sondajului Ziarului de Roman: cine ajunge în Consiliul Local Roman

Rezultatul sondajului Ziarului de Roman: cine ajunge în Consiliul Local Roman

Dimensiune text

 

Înaintea sărbătorilor pascale, Ziarul de Roman a efectuat un sondaj, online, în rândul cititorilor noştri, cu privire la interesul votului pentru listele partidelor înscrise în cursa pentru fotoliul de consilier local. Astfel, la întrebarea: „Dacă mâine ar fi alegeri locale, cu ce partid aţi vota pentru lista pentru Consiliul Local Roman” au răspuns, în total, 145.671 de persoane.

Cel mai mare procent a fost obţinut de PNL, cu 68,9% (100.393 de voturi), urmat de PSD, cu 24,5% (35.655 de voturi). Pe locul 3 în clasament s-a situat PMP, cu 4% (5.790 de voturi) şi locul 4 a fost obţinut de PRU – 1,9% (2.797 de voturi). ALDE a urmat în preferinţa celor care au accesat sondajul, cu 0,5% (792 de voturi) şi PSRO – 0,1% (204 voturi). La momentul efectuării sondajului, la nivelul municipiului nu exista o alianţă între PSD şi UNPR, creată ulterior, astfel încât ultimul partid a obţinut 40 de voturi, voturi ce se pot alipi acum la social democraţi.

Sondajul a fost activ în perioada 18 – 27 aprilie. De reţinut este faptul că numărul total al votanţilor este peste cel al numărului total de alegători din Roman, de fapt este dublu, ceea ce arată faptul că printre cei care au participat la sondaj se află şi persoane care nu locuiesc în Roman, excluzând, evident, dorinţa de fraudare a acestui sondaj electronic din partea formaţiunilor politice.

rezultate_sondaj_partide

Până pe 5 mai, vom reveni cu sondarea opiniei publice asupra alegerilor locale pentru funcţia de primar, dat fiind faptul că a dispărut candidatul UNPR (datorită alianţei cu PSD) şi a apărut un candidat independent.

Aşa cum şi-a asumat, pe perioada campaniei electorale, Ziarul de Roman nu va mai efectua sondaje pe tema aleşilor, din dorinţa de a nu influenţa votul. În schimb, la cererea cititorilor, exprimată public pe pagina de socializare, vom „testa” interesul celor care ne citesc cu privire la intenţia de a vota sau de a nu participa la acest scrutin.

 

COMENTARII

WORDPRESS: 10
 • cind a facut ziarul vostru asa sondaj? ….ca nu am vazut?

 • Miroase a manipulare grosolana!INS zice,cu marja de eroare respectiva,ca in Roman,dupa domiciliu,ar fi cam 70 000 de locuitori.Deci,sondajul asta a suscitat un interes nemaipomenit,peste 145 ooo raspunzand(restul sunt de peste mari si tari)!De ce nu spuneti pe-a dreapta-votati cu ai nostri,ar fi mai cinsti!

 • Acest articol expune la inceput „in randul cititorilor nostri”. Organismul de masurare a audientei presei (si online?) valida-va peste o suta patruzeci de mii de cititori pentru acest ziar? Totalul relevat din sondaj poate ca nu ar fi numarul maxim de cititori, daca ar fi maxim ar rezulta ca sondajul online a atras un numar (neprecizabil) de cititori ai ziarului, nu ai unui articol anume. Definitia este muma invataturii.

  • Cred ca ati inteles gresit sau nu ati citit articolul. Am precizat faptul ca, in Roman, sunt inregistrati circa 58.000 de alegatori, ca sondajul este online- deci pot vota si bucurestenii si ca exista varianta, pe care noi nu o luam neaparat in calcul, ca s-a incercat sau s-a reusit fraudarea. In plus, sunteti in eroare, noi nu avem 140.000 de cititori pe ziar, avem 140.000 de oameni care au votat. Zilnic, site-ul este vizitat de 15.000-45.000 de oameni, in functie de zile si subiectele tratate. E drept, 45.000 de s-au numarat in timpul primului sondaj pentru candidatii la Primarie, iar un „varf” s-a inregistrat, per exemplu, cand a murit Dan Marin, moment in care 25.000 de oameni au intrat pe site, iar atunci, cu bine stiti, nici nu se apropia campania electorala.
   In plus, daca cineva crede un astfel de sondaj va influenta intentia de vot ori este naiv, ori…poate doar vrea sa faca circ gratis. Ca si politicienii.
   Multumim pentru comentariu.

   • Cred ca va referiti la 25.000 vizualizari ale articolului mentionat de dv, nu de vizitatori unici.
    [admin] comentariu moderat.

 • asemenea „sondaje” care nu au nici o legatura cu realitatea,in primul rand datorita numarului mare de „votanti” nu cred ca ar trebui publicate de un ziar care se respecta….am asteptari mai mari de la ziarulderoman,si sunt convins ca in viitor ne vor putea furniza sondaje mult mai corecte…succes!!!

 • Adaug la comentariul postat anterior, in urma precizarilor Claudiei Matei: sondajul era destinat cititorilor, imi pare… au putut vota si necititorii (uzuali) dar rezultatele sunt nedefalcate, ramanand mentionata in articol categorie din logica formala „cititorii nostri”. E slaba mintea noastra sa reflecteze asupra tehnicii acoladarii (voturi de la cititori si de la necititori, insumate) rezultatelor cand publicul adresant prezentat era doar al cititorilor?
  Potrivit logicii facute in liceu si cea din facultate (+teoria argumentarii) categoria celor ce aveau sa poata vota era a celor cu acces la internet si care ar fi intrat pe pagina de ziar (o anume pagina de net).
  Incurajator pentru cititorii interesati de acuratetea acestei surse de informatii nu ar fi fost utila precizarea doar a faptului ca sondajul nu a fost doar pentru cititori? Intrucat in articol se arata (la inceput) si ca sondajul a fost pentru cititori dar a cuprins si alta categorie (expunere finala).
  Subiectul reprezentativitatii nu l-am atins in comentariul initial, nici acum. Informarea redactiei de la startul sondajului era clara aici.
  Ca sa nu mai fiu nemultumit de modul de prezentare a vreunei info, am sa tai raul de la radacina.

  • Puteti da mai multe detalii referitoare la sondaj: s-a votat de pe adrese ip unice?
   Sunt 140000 de voturi, de 2 ori populatia Romanului si de vreo 3-4 ori numarul de votanti din Roman si cred ca asta pare ciudat. 140000 de adrese unice e mult.

 • ionescule, da nu mai poti dormi la noapte daca nu iti da detalii? Ori esti batut in cap, ori te faci. Ti s-a explicat ca sondajul e public. Oricine din tara sau strainatate poate vota. Nu s-a impus nicio restrictie. Daca ala din Timisioara intra si vede sondajul, si are o anumita apartenenta politica, voteaza, chiar daca, in principiu, nu-l intereseaza persoana, ci doar partidul.