HomeSanatate

Revoluție în domeniul analizelor medicale la Spitalul Roman

De anul viitor, romașcanii vor putea face analize medicale gratuite în laboratorul spitalului. Acesta a primit acreditare Renar. Laboratorul a fost informatizat și dotat cu analizoare automate.

 

 

Efortul Spitalului Municipal de Urgență Roman de a moderniza domeniul analizelor medicale a fost răsplătit. În perioada 26-28 noiembrie, o comisie de experți a evaluat laboratorul clinic de analize din cadrul spitalului, iar în urma acestei evaluări laboratorul a obținut acreditarea Renar. Aceasta înseamnă că, începând anul viitor, spitalul poate încheia contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Neamț, iar romașcanii își vor putea face gratuit, în limita fondurilor alocate, analize în laboratorul spitalului. Potrivit medicului Mircea Coadă, managerul spitalului, efortul depus de personalul laboratorului pentru a obține acreditarea a fost unul considerabil și a presuspus dotări, aprovizionări și controale extrem de riguroase.

 

Rezultate transmise online și analizoare automate

 

Medicul Liliana Căescu, șeful laboratorului clinic din cadrul spitalului, spune că obiectivul de a obține acreditarea Renar a apărut în 2010 și a devenit, apoi, o condiție obligatorie pentru acreditarea spitalului. Munca de a îndeplini acest obiectiv a presupus informatizarea laboratorului și, implicit, a secțiilor, amenajarea circuitelor, aprovizionarea cu reactivi și numeroase controale de verificare a calității.

„A fost un efort colectiv, susținut financiar de conducerea spitalului. Această acreditare permite ca, în 2013, să putem încheia contract cu Casa de Asigurări, pentru ca romașcanii să beneficieze de analize medicale gratuite. Efortul financiar a fost unul destul de mare, pentru că, numai la aprovizionarea cu reactivi, costurile aproape că s-au dublat. Toate aparatele au fost verificate și etalonate. Suntem convinși că volumul de analize va crește începând cu anul viitor, dar suntem pregătiți, atât din punct de vedere tehnic, cât și ca personal”, a declarat șeful laboratorului din cadrul spitalului.

Acreditarea, valabilă pe cinci ani, cuprinde 42 de analize. Pe lângă analizele obișnuite, se pot face analize pentru hepatite, dozări hormonale sau depistarea sifilisului. „Laboratorul a fost dotat cu analizatoare automate, iar odată cu informatizarea spitalului rezultatele se transmit online pe secții. Pentru Centrul de Primire Urgențe, având în vedere că acolo se lucrează numai în regim de urgență, avem o cameră separată care prelucrează probele recoltate acolo”, a mai spus medicul Liliana Căescu. Potrivit acesteia, rezultatul analizelor este unul foarte important, mai ales că, fără aceste rezultate, nu se poate pune un diagnostic. „Îmi place să cred că pacienții și medicii sunt actorii, iar laboratorul de analize și Radiologia reprezintă regizorii și scenografii. Eșecul sau succesul actului medical este o răspundere colectivă, care angajează toți factorii implicați în actul medical. Odată cu dotarea laboratorului, erorile umane au fost eliminate. Pentru personalul care lucrează aici, munca este una destul de periculoasă, pentru că lucrează cu probe biologice. Dar, respectându-se normele de protecție a muncii, aceste riscuri se minimalizează”, consideră șeful laboratorului clinic.

În cazul analizelor pentru hormoni, rezultatele vin după aproximativ o oră și jumătate, în vreme ce pentru depistarea hepatitelor – rezultatele ajung după trei ore. În cazul analizelor de hematologie și microbiologie, acestea nefiind laborioase, timpul în care se află rezultatul e mult mai scurt.

„Avem și un control extern foarte riguros. De cel puțin patru ori pe an suntem supuși controalelor externe. De la un centru din Europa, unde sunt înscrise mai multe laboratoare din Uniunea Europeană, ni se trimit probe spre analiză. Ulterior, rezultatele noastre sunt comparate cu rezultatele laboratoarelor din alte țări”, a mai spus medicul Liliana Căescu.

Aceasta speră ca, anul viitor, laboratorul să fie igienizat cosmetizat în întregime.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • culai 11 ani ago

    Toata lauda pentru cnducerea spitalului , dar in mod cu totul deosebit sefului de laborator dr. Liliana Caescu , care printr-ub efort de exceptie , a reusit sa ridice standardele laboratorului clinic din spital la nivel national. Toata admiratia pentru acest colectiv care trebuie sa fie si mai unit in viitorin efortul lor comun pentru binele pacientilor.In unele specialitati si pentru majoritatea diagnosticelor, analizele de laborator sunt lamuritore si hotaratoare pentru medicul curant ,in conducerea tratamentului.