HomeSanatate

Rețete compensate și gratuite pentru morți

Joi, 21 iunie, în sala de consiliu a Primăriei Roman a avut loc o întîlnire între conducerea Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamț și medicii de familie, medicii specialiști și farmaciști. Medicii se plîng de numeroasele erori pe care le înregistrează SIUI.

 

Tema principală a discuțiilor a fost modul de utilizarea a rețetei electronice, care va intra în vigoare de la 1 iulie și va funcționa, în paralel cu sistemul clasic de prescriere, pînă la sfîrșitul anului. În vreme ce reprezentanți CAS Neamț au prezentat avantajele noului sistem, medicii s-au plîns de dificultățile pe care le întîmpină cu Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI).

Principalul avantaj pentru pacient este că va primi rețeta mult mai repede. În momentul de față, eliberarea unei rețete durează ceva timp, dar, odată cu implementarea acestui sistem, bolnavul va aștepta foarte puțin, sau chiar deloc, pentru a-și primi medicamentele. De la 1 august se preconizează și eliberarea cardului electronic național de sănătate. Pînă atunci, pacienții se vor prezenta la farmacie cu rețetă pe o coală A4. După ce vor intra în posesia cardului, ei se vor prezenta la farmacie numai cu acesta„, a declarat jurist Valerică Frățilă, președintele CAS Neamț.

Principala noastră nemulțumire este legată de modul de funcționare a SIUI și de erorile pe care le înregistrează. În mod normal, o rețetă se poate elibera dacă pacientul este validat ca asigrat de către SIUI. Dar sistemul, de exemplu, nu validează ca asigurați tinerii care au împlinit 18 ani în luna respectivă și, deci, nu beneficiază de servicii medicale. De asemenea, nu înregistrează decesele – astfel că apar rețete compensate și gratuite eliberate pentru persoane decedate -, nu înregistrează pensionari. Cred că rețeta electronică ar funcționa și mai bine dacă baza de date ar fi corectată„, a declarat medicul de familie Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.

Comentarii

WORDPRESS: 0