Rețea de trafic de droguri în județul Neamț, destructurată de DIICOT. 16 persoane au fost reținute

HomeActualitate

Rețea de trafic de droguri în județul Neamț, destructurată de DIICOT. 16 persoane au fost reținute

Duminică, 24 martie, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Neamț au dispus reținerea a 16 inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație, informează DIICOT.

Conform anchetatorilor, din cercetările efectuate în cauză a reieșit că, în cursul lunii iulie 2023, patru dintre inculpați au constituit un grup infracțional organizat în scopul comercializării substanțelor susceptibile de a avea efecte psihoactive, liderul acestuia având rolul de a coordona, procura, prepara, depozita, dar și de a comercializa astfel de substanțe.

În intervalul iulie 2023 – martie 2024, aceștia au depozitat, manipulat și comercializat diferite cantități de substanțe psihoactive noi (AB-CHMINACA, canabinoid sintetic) către consumatori din județul Neamț, cu sume cuprinse între 50 și 100 lei pentru o doză.

Cu privire la ceilalți inculpați cercetați în cauză s-a reținut că, în perioada ianuarie – martie 2024, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, au procurat, depozitat și vândut substanțe psihoactive (ADB-BUTINACA, MDMB-BUTINACA, 5F-MDMB PINACA, AB-CHMINACA și MDMB-INACA) către consumatori de pe raza aceluiași județ.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate 41 de comprimate de diferite culori, 150 de grame de substanță solidă, sub formă de cristale, 300 de grame de substanță vegetală de culoare verde-olive, 7 grame de soluție folosită la prepararea substanțelor cu efecte psihoactive, 8 grindere și un cântar de precizie, 23 de telefoane mobile, cartele SIM și carduri de memorie, 3 arme supuse autorizării, 2 cartușe de muniție neletală, un sistem de supraveghere audio-video, sumele de 5.000 lei, 3.025 euro și 50 de lire.

Luni, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Neamț cu propunerea arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile a celor 16 inculpați. De asemenea, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Neamț au formulat propunerea de arestare preventivă în lipsă a unui alt inculpat, care se sustrage urmăririi penale.

Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Neamț. Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea, Inspectoratului de Poliție Județean Neamț și jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Județean Neamț și Grupării Mobile de Jandarmi Bacău. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

„Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, mai arată comunicatul DIICOT.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0