Marți, 28 iunie, polițiștii Direcției de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române, în colaborare cu polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, precum și cu cei din cadrul inspectoratelor de poliție județene Bacău, Galați, Iași, Neamț, Vrancea și Ialomița, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală, au organizat o operațiune, de amploare, comună cu autoritățile germane, pentru destructurarea unui grup organizat transfrontalier care era specializat în comiterea de înșelăciuni și evaziune fiscală, în domeniul asigurărilor sociale, pe teritoriul Germaniei, informează Poliția Română.
Operațiunea a fost organizată cu sprijinul EUROJUST și cu implicarea EUROPOL, în baza unor ordine europene de anchetă emise de Parchetul Bochum – Germania, înregistrate la nivelul DIICOT – Structura Centrală, cu obiect privind cercetarea mai multor cetățeni români domiciliați în județele Vaslui, Bacău, Galați, Iași, Neamț, Vrancea și Ialomița.
În fapt, autoritățile judiciare germane efectuează cercetări cu privire la faptul că, în perioada anilor 2014 – 2017, cetățenii români bănuiți ar fi încasat pe nedrept alocații pentru copii, precum și indemnizații parțiale pentru creșterea copiilor.
„Pentru aceasta, bănuiții ar fi adus în Germania membri ai mai multor familii, în special din județul Vaslui, în vederea obținerii de venituri ilicite, fie înșelându-i prin promisiunea unor locuri de muncă, fie prin constrângerea legată de plata datoriilor pentru împrumuturi. Persoanele bănuite ar fi închiriat apartamente pentru aceste familii, ar fi deschis conturi bancare și ar fi solicitat alocații pentru copii, la finalizarea acestei proceduri cardurile rămânând bănuiților, după care membrii familiilor respective ar fi fost transportați înapoi în România sau în Franța”, arată reprezentanții Poliției Române.
Astfel, pentru asigurarea probatoriului în acest caz, au fost efectuate 29 de percheziții domiciliare pe teritoriul Germaniei și 15 percheziții domiciliare pe teritoriul României (în județul Vaslui). Totodată, au fost conduse la sediul Poliției 45 de persoane, pentru audieri, în calitate de persoane bănuite (30 în județul Vaslui, 8 în județul Bacău, 4 în județul Galați și câte 1 în județele Vrancea, Iași și Neamț), activitățile urmând a fi continuate și în perioada următoare.
De asemenea, în județul Vaslui a fost pus în executare și un mandat european de arestare emis de autoritățile judiciare germane pe numele unuia dintre bănuiți, acesta fiind prezentat, după audiere, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași.
În urma activităților desfășurate, au fost ridicate mai multe înscrisuri care ar avea legătură cu obiectul dosarului penal instrumentat de autoritățile germane, fapt pentru care acestea vor fi puse la dispoziția acestora din urmă.
Operațiunea de pe teritoriul României a fost efectuată cu participarea polițiștilor Direcției de Investigații Criminale și din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui (criminaliști și membri ai echipelor pentru acțiuni speciale ale Poliției Române) și polițiști ai celorlalte inspectorate județene de poliție menționate.
Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române. În județul Vaslui, au fost prezenți și au participat la activități și 3 procurori de caz, 2 procurori din Germania, însoțiți de ofițerul de legătură al BKA (Biroul Poliției Federale de Criminalistică al Germaniei) la București și procurorul român din cadrul DIICOT – Structura Centrală, aceștia asigurând și coordonarea din punct de vedere al cooperării judiciare internaționale în materie penală.
Comentarii