Restricțiile de weekend, amânate până duminică: magazine închise la ora 18, circulație interzisă după ora 20

HomeSocial

Restricțiile de weekend, amânate până duminică: magazine închise la ora 18, circulație interzisă după ora 20

Prefectura Neamț a anunțat vineri, 26 martie, noile date privind situațiile infecțiilor COVID-19 din ultimele 14 zile și a incidenței comunitare (infectări cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori) pentru localitățile din județul Neamț, conform raportării Direcției de Sănătate Publică Neamț.

Vineri, municipiul Roman înregistrează o incidență comunitară (infectări cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori) de 4,28 la 1.000, cu 296 de cazuri de infecție în ultimele 14 zile. Acest lucru va aduce, cel mai probabil, restricții suplimentare pentru municipiul Roman, conform propunerilor enunțate în noua Hotărâre nr. 20 adoptată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) joi seară, dacă până duminică incidența rămâne peste 4/1.000.

Inițial, restricțiile urmau a intra în vigoare chiar de astăzi, însă autoritățile au decis amânarea aplicării lor de duminică, 28 martie. Măsurile propuse prin hotărârea CNSU de joi au fost adoptate prin hotărâre  de Guvern și intră în vigoare nu de astăzi, ci de duminică, 28 martie, a transmis vineri premierul Florin Cîțu: „Precizări referitoare la Hotărârea CNSU privind noile măsuri. Astăzi se va publica hotărârea în Monitorul Oficial, însă, având în vedere timpul scurt pe care l-ar avea operatorii economici la dispoziție să se pregătească, am avut o discuție cu domnul Arafat și am stabilit ca aceste măsuri să fie aplicate de duminică, 28 martie”.

Conform hotărârii de guvern, din 28 martie va intra în vigoare reducerea intervalului orar în care este permisă circulația persoanelor în afara locuinței sau gospodăriei fără restricții până la ora 20.00, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică – pentru localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori și mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori. Excepție fac situațiile medicale, cele privind serviciul sau cele de tranzit. Aplicabilitatea măsurii va înceta când rata de incidență scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

Totodată, din 28 martie va intră în vigoare și limitarea intervalului de timp în care este permisă desfășurarea activității operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, până la ora 18.00, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Prin excepție, în intervalul orar 18.00-05.00, operatorii economici vor putea activa în weekend doar în relația de activitate de livrare la domiciliu. Totodată, este prevăzută suspendarea activității operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport/fitness. Aplicabilitatea măsurilor va înceta când rata de incidență scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

Dacă ar fi fost aplicate de astăzi, în județul Neamț măsurile ar fi fost valabile în localitățile unde rata de incidență este de peste 4 la 1.000 de locuitori: Bîra (6,50), Dochia (6,03), Secuieni (4,47), Roman (4,28) și Cordun (4,23).

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0