Prima paginăRoman

Repetenți fără vină

Dimensiune text

Elevii care au învățat cîțiva ani în școli din străinătate sînt reînscriși în România în ani de studiu inferiori.

 

Denisa are aproape 13 ani și se pregătește ca, peste cîteva zile, să înceapă cursurile la Școala „Vasile Alecsandri”. Doar că începutul de an școlar de luni va fi puțin mai altfel decît celelalte. Chiar dacă întotdeauna a învățat bine și a luat note mari, ea va începe acum clasa a V-a, în timp ce colegii ei din clasa I vor începe clasa a VII-a. Denisa nu a rămas niciodată repetentă, a fost plimbată, însă, de părinți între două sisteme de învățămînt.
Din cauza problemelor din familie, am luat-o pe Denisa în Italia, unde îmi găsisem de muncă, în cel de-al doilea semestru din clasa a IV-a. Pentru că nu finalizase anul școlar, în Italia nu i-a fost recunoscut și a mai făcut o dată clasa a IV-a. Cu documentele școlare din Italia am cerut aici evaluarea studiilor și am primit recomandare pentru clasa a V-a. Un an și jumătate de stat în Italia au costat-o doi ani de școală„, spune mama Denisei.

Fata recunoaște că nu a învățat prea multe lucruri în Italia, cînd a fost la școală, iar pe recomandarea de la școala italiană este evaluată cu note mari, cele mai multe 9 și 10. Cel mai rău îi pare că a rămas mult în urma colegilor, care o iau peste picior fără ca ea să aibă vreo vină, și îi spun „repetenta”.

Denisa este doar unul dintre copiii care s-au plimbat între mai multe școli din Europa, împreună cu părinții lor, care au încercat să găsească cea mai bună soluție a ecuației bani – familie – străinătate. În această vară, în județul Neamț, aproape 50 de copii care au învățat în străinătate au cerut reînscrierea în școli din județ. Dosarele cu documente școlare sînt evaluate la nivelul Ministerului Educației, care decide nivelul de studiu la care poate fi reînscris copilul. „De obicei, se decide înscrierea copilului într-un nivel inferior celui din străinătate. De altfel, și cei mai mulți dintre părinți solicită acest lucru, mai ales în cazul în care copiii au învățat numai în străinătate sau pentru cei care au petrecut o perioadă îndelungată peste hotare. Părinții preferă să piardă un an, «de acomodare», pentru ca materia să fie mai ușoară și să poată recupera problemele pe care le au cu limba română„, a spus inspectorul Meda Știrbu, care se ocupă de evaluarea dosarelor de studiu în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Neamț.

Aceasta își amintește că, din sutele de dosare care i-au trecut prin mînă în ultimii ani, doar într-un singur caz elevul, de clasele primare, a fost înscris la un nivel superior față de cel care corespundea generației sale în România.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • asta pentru ca unora li se pare ca nivelul invatamantului din Romania este net superior celui din afara… ironic nu? doar rezultatele de la examenul de bacalaureat din ultimii ani stau drept dovada :).