Prima paginăCultural

REPERE: Premiat la Cannes, scenaristul Ioan Antoci își vede filmul cu Rebengiuc în rolul principal

Dimensiune text

Tînărul scenarist Ioan Antoci (foto) a fost distins, în 2009, la Festivalul Filmului de la Cannes, pentru cel mai bun scenariu din Europa Centrală și de Est. Scenariul său a fost transpus într-un lungmetraj care îl are în rolul principal pe actorul Victor Rebengiuc. Filmările vor fi finalizate într-o săptămînă, iar premiera este programată în prima parte a anului viitor.

 

Scenariul romașcanului Ion Antoci, premiat în 2009 la Festivalul Filmului de la Cannes pentru cel mai bun scenariu din Europa Centrală și de Est – „Cîinele japonez” -, este transformat în film. „Cîinele japonez” este primul lungmetraj în regia lui Tudor Cristian Jurgiu, care va transpune pe peliculă povestea unui bătrîn ce rămîne fără tot ce a strîns în viață, în urma inundațiilor. Bătrînul este singurul sinistrat din zona care rămîne fără curent. Viața bătrînului se complică în momentul în care fiul, fugit din țară înainte de ’89, se întoarce împreună cu soția și copiii. Este pus să aleagă între a păstra sau nu pămîntul care i-a fost dat de primărie. Întoarcerea neașteptată a fiului său din Japonia, după foarte mulți ani, îl ajută să ia o decizie. „Cea mai mare bucurie pentru un scenarist este să-și vadă scenariul transformat în film și să nu rămînă cu manuscrisul într-un sertar. Începerea filmărilor a fost întîrziată numai de finanțarea acestui proiect„, spune scenaristul romașcan Ioan Antoci.

Filmările au început la jumătatea lunii iunie, într-un sat din Giurgiu, și se vor încheia peste o săptămînă. Pentru a fi transpus pe peliculă, regizorul Tudor Cristian Jurgiu a adus schimbări scenariului. „Am avut o discuție cu regizorul pentru modificările pe care le va aduce scenariului, deoarece scrisul nu poate fi reprodus întotdeauna fidel prin imagine. Durata filmărilor este scurtă, deoarece producția nu este complicată ca să ne necesite un timp îndelungat. Din păcate, am fost foarte ocupat și nu a existat posibilitatea să merg și la filmări„, spune tînărul scenarist Ioan Antoci.

Personajele filmului sînt nume mari în filmografia românească. În rolul bătrînului va juca Victor Rebengiuc (foto dreapta), alături de care figurează Ioana Abur, Constantin Drăgănescu, Alexandrina Halic, Kana Hashimoto, Laurențiu Lazăr și Șerban Pavlu.
Înainte de filmări, scenaristul s-a întîlnit cu producătorii și actorii care aveau sa dea viață personajelor. Dintre toate, întîlnirea cu actorul Victor Rebengiuc a fost una specială.
A fost o întîlnire copleșitoare. Dincolo de personalitatea lui Victor Rebengiuc, am descoperit un om deschis, cu care este o plăcere să discuți„, a spus Ioan Antoci, care lucrează și la alte proiecte. „Am și alte idei la care lucrez, care se vor concretiza sau nu„, a spus tînărul scenarist.

Proiectul pentru realizarea fimului a obținut finanțare de la Centrul Național al Cinematografiei și beneficiază de susținere financiară din partea HBO România și Programul Media al Uniunii Europene pentru dezvoltarea scenariului. Filmul va fi distribuit în România de Transilvania Film, iar premiera va avea loc în prima parte a anului viitor.

 

Scenaristul romașcan Ioan Antoci este fiul preotului Ioan Antoci, care slujește la Paraclisul din cadrul Spitalului Municipal Roman.
Scenariul premiat la Cannes a fost conceput într-un spațiu de 16 metri pătrați, dintr-un cămin din Iași.
Tînărul scenarist va împlini 33 de ani pe 14 iulie, de ziua Franței, țara care l-a premiat cu cea mai înaltă distincție europeană a cinematografiei.
S-a născut în localitatea Cotu-Vameș din apropierea orașului Roman, acolo unde a urmat cursurile primare. A absolvit Seminarul Teologic „Sfîntul Gheorghe” și, apoi, cursurile Facultății de Teologie din Iași, ale unui master în istoria religiilor și cursuri de cinematografie la Iași.

COMENTARII

WORDPRESS: 0