HomeActualitate

Reparaţiile „după ureche” au dus la deces

Patru persoane au murit, anul acesta, din cauza intervenţiilor neautorizate în reţeaua de energie electrică. Cetăţenilor li se recomandă să apeleze la profesionişti.

E.ON Moldova Distribuţie trage un semnal de alarmă asupra riscurilor de electrocutare, arsuri, incendii şi explozii pe care le prezintă intervenţiile neavizate şi neautorizate la instalaţiile de distribuţie a energiei electrice. Toate aceste intervenţii la liniile aeriene şi cablurile subterane, tablouri electrice, staţii şi posturi de transformare au impact direct asupra a persoanelor aflate în vecinătate, dar şi a consumatorilor, prin întreruperea furnizării energiei electrice.

Anul acesta au fost consemnate opt incidente grave, fiind înregistrate decesul a patru persoane şi rănirea gravă a încă cinci, drept urmare a lipsei de prevedere a unui potenţial pericol. Printre cauze s-au numărat pescuitul sub reţelele electrice aeriene, urcarea pe stâlpi, înlocuirea lămpilor de iluminat de către personal neautorizat, accesul în posturi de transformare cu intenţia de a sustrage echipamente sau staţionarea şi efectuarea de manevre pe utilaje cu gabarit depăşit sub liniile electrice aeriene. În 2012, în urma unor intervenţii neautorizate în instalaţiile de distribuţie a energiei electrice s-au înregistrat nouă accidente grave, soldate cu şase decese.

„Constatăm cu îngrijorare înregistrarea unui număr ridicat de incidente cauzate de ignorarea regulilor de siguranţă în vecinătatea reţelelor de distribuţie a energiei electrice. Pentru a încerca să prevenim situaţiile cu potenţial pericol, am dezvoltat, împreună cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, o serie de campanii de informare, tocmai pentru a atrage atenţia asupra riscurilor la care cetăţenii se expun astfel. Dar trebuie să conştientizăm cu toţii că aceste instalaţii pot reprezenta un real pericol atunci când regulile de siguranţă sunt încălcate. Indiferent dacă vorbim despre adulţi, tineri sau adolescenţi, este obligaţia civică a fiecăruia dintre noi să facem tot ceea ce ne stă în putinţă pentru evitarea unor situaţii nedorite ce se pot produce în proximitatea instalaţiilor electrice”, declară Livioara Șujdea, director general adjunct al E.ON Moldova Distribuţie.

În cazul în care sunt sesizate tablouri electrice, posturi de transformare şi firide neîncuiate sau cu sistemul de închidere deteriorat, conductoare sau stâlpi căzuţi la pământ, cetăţenii sunt sfătuiţi ca aceste situaţii să fie semnalate la numărul de telefon 0800 800 929, apelabil din principalele reţele de telefonie fixă sau mobilă, fără costuri pentru client.

Comentarii

WORDPRESS: 0