Reguli care salvează vieți

Pompierii reamintesc cetățenilor cum să evite producerea unor tragedii în sezonul rece. În două zile, în județ au fost opt incendii produse din neglijență. În continuare, cauza principală a incendiilor rămîne coșul de fum.

 

 

Numărul mare de incendii din ultima perioadă îi determină pe reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț să reia atenționările cu privire la protejarea bunirilor și a vieților omenești. „Pentru asigurarea confortului termic în locuințe, se utilizează mijloacele de încălzire pe care cetățenii le au la dispoziție, însă, în unele situații, exploatarea acestor mijloace se face necorespunzător, consecința reprezentînd-o creșterea numărului de incendii. Unele incendii sînt soldate cu pagube materiale însemnate, dar, din nefericire, se produc și incendii al căror tribut este plătit cu vieți omenești, așa cum s-a întîmplat în județul nostru în ultimele 48 de ore„, a afirmat căpitan Iulian Jugan, purtător de cuvînt al ISU Neamț.

Cele opt incendii izbucnite la gospodăriile populației în ultimele două zile au avut drept cauze de producere sistemele de încălzire neizolate corespunzător, defecte, amplasate necorespunzător sau nesupravegheate. Grav este faptul că două dintre aceste incendii au fost soldate și cu victime omenești.

Regulile de prevenire a incendiilor cauzate de mijloacele de încălzire utilizate în sezonul rece vizează exploatarea în condiții corespunzătoare și fără defecțiuni a mijloacelor de încălzire centrale și locale. Este de datoria fiecărui cetățean să manifeste preocupare pentru curățarea sobelor, pentru izolarea termică față de orice material combustibil din construcția locuinței care s-ar putea aprinde în contact cu soba, să nu amplaseze materiale combustibile în imediata apropiere a sobelor, să nu lase sobele nesupravegheate sau cu portița de acces deschisă, să nu lase nesupravegheate persoanele cu afecțiuni medicale sau copiii în încăperile în care există sobe în stare de funcționare.

Pentru că nu au respectat aceste reguli simple, două familii au avut nevoie, duminică, de ajutorul pompierilor. La ora 14.43, pompierii militari romașcani au fost alertați și au intervenit cu cinci subofițeri și o autospecială pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit în podul unei locuințe din localitatea Tămășeni. Incendiul a fost cauzat de coșul de fum neprotejat termic față de materialele combustibile. Au ars circa doi metri pătrați din acoperișul locuinței. Duminică seara, la ora 21.49, cinci subofițeri de la Detașamentul de Pompieri Roman au intervenit pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit în dormitorul locuinței lui Petrea U., din satul Mănăstirea, comuna Dagîța – județul Iași. Incendiul a fost cauzat de jarul căzut din soba cu acumulare de căldură. Au ars 30 de metri pătrați din acoperișul locuinței, elemente de mobilier, elemente de tîmplărie dintr-o cameră și aparatură electrocasnică.


COMENTARII

WORDPRESS: 0