Regulament nou la Bazinul de înot: persoanele cu handicap au acces liber. Accesul la saună este doar pentru recuperare sportivă

Home

Regulament nou la Bazinul de înot: persoanele cu handicap au acces liber. Accesul la saună este doar pentru recuperare sportivă

 

 

Regulamentul de organizare și funcționare a Bazinului de înot va suporta unele modificări, asta dacă și consilierii locali vor fi de acord, votul urmând să fie dat în ședința ordinară de pe 30 mai. Proiectul de hotărâre clarifică modul în care persoanele cu handicap (grav sau accentuat) au acces la activitatea de înot, având în vedere faptul că CSM Roman nu are personal calificat în recuperare medicală/ terapie prin înot. Accesul la sauna din cadrul Bazinului se va face doar pentru recuperare sportivă, contra cost și pe bază de programare, pentru sportivii legitimați ai asociațiilor sau cluburilor sportive. De asemenea, se propune renunțarea la abonamentele de tip „grup didactic” și introducerea unui „tarif de acces grup didactic”, care facilitează accesul beneficiarilor la bazin. În schimb este posibilă introducerea unei taxe pentru recuperarea contravalorii dispozitivelor de acces la Bazin, în cazul deteriorării sau pierderii de către utilizatori a brățărilor de acces ori a oricărui dispozitiv care poate asigura accesul.

„În decursul anilor de funcționare a Bazinului de Înot, periodic au fost adresate cereri din partea persoanelor cu handicap grav sau accentuat ori a reprezentanților / însoțitorilor acestora pentru accesul gratuit la activitatea de înot. Bazinul este dedicat activității de învățare a înotului și nu are personal calificat pentru recuperare / terapie prin înot. Este necesară clarificarea condițiilor de acces pentru aceste persoane și existența recomandării de specialitate din partea unui cadru medical privind recuperarea / terapia prin înot. Accesul la saună permis publicului larg a condus în mod frecvent la deteriorări sau defecțiuni ale acesteia din cauza utilizării necorespunzătoare. Având în vedere costurile mari privind reparațiile și imposibilitatea de a controla activitatea în saună a utilizatorilor, apreciem ca utilă funcționarea acesteia pe bază de programare și contra cost, pentru recuperare sportivă, doar pentru sportivii legitimați ai asociațiilor sau cluburilor sportive. Având în vedere faptul că «abonamentele de tip grup didactic» nu s-au dovedit eficiente, propunem eliminarea acestora. În prezent, aceste abonamente se eliberează în situația unui grup de minim 10 persoane, cu un număr limitat de intrări într-o perioadă de timp limitată. Acest lucru presupune ca acest grup să se prezinte la Bazinul de Înot compact, fără a-și schimba componența, pe durata acelor ședințe, în perioada de timp stabilită. Menționăm că abonamentele nu sunt transmisibile, ele fiind personalizate. Au existat tendințe de a se transmite aceste abonamente de la o persoană la alta, motivat de faptul că este dificilă menținerea grupului compact pe toată perioada, din motive diverse (îmbolnăviri, program încărcat al elevilor etc). Astfel, au existat mereu tendințe de interpretare a acestei reguli de acces, care au dus la situații conflictuale între utilizatori și angajații Club Sportiv Municipal Roman. Prin introducerea unui «tarif de grup didactic», valabil pentru o singură intrare, destinat elevilor din instituțiile de învățământ, atât din municipiul Roman, cât și din alte localități, cu grupuri de cursanți de minim 10 persoane, care să se prezinte la bazin sub îndrumarea unui coordonator/însoțitor, ar fi clarificat accesul grupurilor la înotul didactic. În mod frecvent sunt înregistrate deteriorări ale brățărilor de acces la vestiare sau utilizatorii uită să le predea la plecare la Casieria Bazinului. Introducerea unei taxe în cazul deteriorării sau pierderii de către utilizatori a brățărilor de acces ori a oricărui dispozitiv care poate asigura accesul în Bazinul de Înot facilitează recuperarea pagubei de către Club și ar contribui la responsabilizarea utilizatorilor”, se explică în proiectul de hotărâre ce prevede modificarea actualului regulament.

Astfel, persoanele încadrate cu grad de handicap grav sau accentuat au acces gratuit, pe propria răspundere, pentru activități de înot sau recuperare medicală, în afara orelor rezervate pentru iniţierea şcolarilor, cu respectarea următoarelor condiții: cerere aprobată de directorul CSM Roman, certificat de încadrare în grad de handicap – grad „grav” sau „accentuat” , scrisoare medicală cu recomandarea medicului pentru activitatea de înot sau recuperare medicala prin înot . În situația în care persoana cu grad de handicap necesită însoțitor, accesul va fi gratuit și pentru acesta, însoțitorul urmând să declare în scris asumarea răspunderii pentru activitatea desfășurată cu aceasta la Bazinul de Înot.

Însoțitorii beneficiarilor au acces numai la tribună (spaţiul de aşteptare) și la grupurile sanitare, cu excepția însoțitorilor copiilor minori (cu vârsta de până la 14 ani), cărora le este permis accesul şi la vestiare. Competiţiile, programul de pregătire şi manifestările sportive au prioritate faţă de abonamentele pentru public, momentul şi durata de desfăşurare a acestora fiind afişate şi comunicate în prealabil. Este interzis accesul minorilor (cu vârsta de până la 14 ani) neînsoțiți sau nesupravegheați în bazin. Beneficiarii activităţilor organizate în baza sportivă sunt obligaţi sa folosească doar culoarele pentru înot corespunzătoare gradului propriu de performanță. Beneficiarii serviciilor de saună sunt sportivii legitimați ai asociațiilor sau cluburilor sportive, cu viza sportivă la zi, și care au 16 ani împliniți.

Tarifele de acces propuse sunt următoarele: agrement – 12 lei / oră, didactic – 17 lei / ședință. Accesul pentru grup înot didactic format din minim 10 persoane este de 15 lei/persoană. Abonamentul de agrement individual este de 100 lei / 10 ședințe. Abonamentul didactic individual este de 150 lei / 10 ședințe. Abonamentul valabil maxim 3 luni pentru agrement individual este de 270 lei / 30 ședințe, iar cel pentru didactic individual – de 420 lei / 30 ședințe. Abonamentul valabil maxim 6 luni pentru agrement individual este de 520 lei / 60 ședințe, iar pentru didactic individual – 820 lei / 60 ședințe. Abonamentul valabil maxim 12 luni pentru agrement individual este de 1.000 lei / 120 ședințe, iar pentru didactic individual – 1.600 lei / 120 ședințe. Taxa de închiriere culoare este de 100 lei, maxim 10 persoane, pentru 60 de minute. Taxa pentru acces însoțitor este de un leu de persoană (este inclusă o singură pereche de acoperitori pantofi). Taxa de deteriorare sau de pierdere a brățării de acces este de 50 de lei.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0