Pe străzile şi pe scena căminului cultural din Tămăşeni, copiii au prezentat vechi colinde şi obiceiuri de iarnă. Trofeul Festivalului de datini şi obiceiuri „Grai şi dans popular – izvor de comori strămoşeşti de pe Valea Siretului” a fost obţinut de Școala Răchiteni, din judeţul Iaşi.
Cele mai frumoase datini şi obiceiuri din perioada sărbătorilor de iarnă au fost prezentate la Tămăşeni, la a VI-a ediţie a Festivalului de datini şi obiceiuri „Grai şi dans popular – izvor de comori strămoşeşti de pe Valea Siretului”. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 14 decembrie, şi s-a constituit într-o „expoziţie” în mişcare plină de farmec şi culoare. Vechi colinde şi prezentările originale ale obiceiurilor, precum „ursul”, „capra” şi „banda de haiduci”, i-au introdus pe cei prezenţi în atmosfera plină de căldură şi de veselie a sărbătorilor de iarnă.
Organizată cu sprijinul Consiliului Local Tămăşeni, parohiilor romano-catolice din comună şi Inspectoratului Școlar Judeţean (ISJ) Neamţ, manifestarea a adus la Tămăşeni elevi şi cadre didactice din unităţi de învăţământ din trei judeţe din Moldova – Neamţ, Iaşi şi Bacău.
Din judeţul Neamţ au participat elevi de la şcolile din localităţile Cordun şi Pildeşti (comuna Cordun), Adjudeni şi Tămăşeni (comuna Tămăşeni), Ruginoasa (comuna Ruginoasa) şi de la Școala „Alexandru Ioan Cuza” Roman. La festival s-au înscris şi şcolile din localităţile Răchiteni şi Izvoare (comuna Răchiteni, judeţul Iaşi), precum şi Cleja (comuna Cleja, judeţul Bacău).
Originalitatea costumaţiilor, muzica tradiţională, mesajul tematic şi recuzita au impresionat invitaţii la festival – primarul Ironim Andrici, viceprimarul Ștefan Lucaci, alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale, cadre didactice şi elevi din comună, precum şi numeroşi localnici.
Festivalul a debutat cu o paradă a costumelor şi măştilor populare purtate de elevii şcolilor participante în centrul localităţii, pe traseul de la grădiniţă la căminul cultural din Tămăşeni. Manifestarea a continuat în aşezământul cultural din Tămăşeni, unde şcolile înscrise la festival şi-au prezentat programul artistic pregătit pentru concurs.
Evenimentul a fost deschis de primarul Ironim Andrici şi profesoara Angela Curpăn, directorul Școlii Gimnaziale din Tămăşeni. „Mă bucur că am ajuns să organizăm ediţia a VI-a a Festivalului «Grai şi dans popular – izvor de comori strămoşeşti de pe Valea Siretului». Ne dorim ca această manifestare, pe care o organizăm anual, să aducă bucurie în inimile celor care ascultă colindele şi urările specifice acestei perioade din an”, a declarat Ironim Andrici, primarul comunei Tămăşeni.
Profesoara Angela Curpăn, directorul Școlii Gimnaziale din Tămăşeni, a vorbit celor prezenţi despre efortul conjugat al celor care au contribuit la buna desfăşurare a manifestării şi i-a invitat să asiste la un program artistic complex din care nu vor lipsi colindele, teatrul popular religios, dansul măştilor şi urăturile. „Valea Siretului este o zonă care se poate lăuda cu frumoase datini şi obiceiuri lăsate de strămoşii noştri, pe care noi avem datoria de a le menţine şi de a le duce mai departe. Trebuie să încercăm să oferim copiilor adevărata valoare a tradiţiilor româneşti prin felul cum le facem simţită în casele şi vieţile noastre”, a spus directorul Școlii Gimnaziale din Tămăşeni.
Prima şcoală intrată în concurs a fost cea din localitatea Tămăşeni. Programul oferit de copii nu a intrat în cursa pentru trofeu, deoarece unitatea şcolară a fost câştigătoarea a trei ediţii a festivalului. Cu toate acestea, momentele artistice prezentate de elevii Școlii Gimnaziale din Tămăşeni au fost pregătite în cele mai mici detalii, impresionându-i pe cei prezenţi prin originalitatea costumelor, interpretare şi diversitatea programului. Copiii au fost susţinuţi de părinţi, care au venit îmbrăcaţi în frumoase costume populare.
Moderna sală de spectacol, împodobită de sărbătoare, pusă la dispoziţie de Ovidiu Dorcu, administratorul discotecii „Milenium” din Tămăşeni, ce funcţionează în căminul cultural, a răsunat de colindele, urările şi mesajele transmise de copii. Și elevii celorlalte şcoli s-au prezentat la înălţime, oferind spectatorilor momente muzicale şi texte pline de umor, care au transmis o stare de bine tuturor celor care au avut răbdarea să le asculte.
Juriul festivalului a fost format din coregraful Constantin Munteanu, Aurica Țura, profesorii Luminiţa Dascălu şi Constantin Ardeleanu, inginer Boris Cepalis, preşedintele Comunităţii Elene din Roman, şi a avut o misiune dificilă. După îndelungi deliberări, juriul a decis că trofeul Festivalului de datini şi obiceiuri „Grai şi dans popular – izvor de comori strămoşeşti de pe Valea Siretului” trebuie să meargă la Școala Răchiteni (judeţul Iaşi). Locul I a fost obţinut de patru unităţi de învăţământ: Liceul Tehnologic din Adjudeni (comuna Tămăşeni), Școala Tămăşeni, Școala Cleja (judeţul Bacău) şi Școala Izvoare (judeţul Iaşi). Locul III a fost atribuit şcolilor din localităţile Pildeşti (comuna Cordun) şi Ruginoasa (comuna Ruginoasa).
Juriul a acordat un premiu special pentru originalitatea măştilor prezentate de Școala Răchiteni, Liceul Tehnologic Adjudeni, Școala Izvoarele (judeţul Iaşi) şi Școala Cleja (judeţul Bacău).
În cadrul festivalului, juriul a acordat un premiu special, pentru costume autentice, şcolilor din localităţile Cleja (judeţul Bacău) şi Tămăşeni.
Manifestarea a avut şi o latură umanitară. Copiii din Tămăşeni au cumpărat dulciuri şi fructe şi au făcut o colectă de îmbrăcăminte pentru copiii instituţionalizaţi din Centrul de plasament „Ion Creangă” din Piatra Neamţ, prezenţi la manifestare. Prin această acţiune, copiii au învăţat nu doar că trebuie să perpetueze tradiţiile, dar şi să dăruiască altor copii a căror soartă a fost potrivnică.
Comentarii