Prima paginăActualitate

Referendumul este păzit de sute de militari

Dimensiune text

Sute de polițiști, pompieri și jandarmi vor păzi secțiile de votare, duminică. Alte echipe vor cerceta fiecare sesizare electorală primită în ziua votului. Activitatea polițiștilor nemțeni va fi supravegheată de un ofițer al IGPR.

 

Pe perioada campaniei, în preziua și în ziua referendumului pentru demiterea Președintelui României, la nivelul județului Neamț, au fost dispuse măsuri pentru menținerea și asigurarea ordinii și liniștii publice și pentru asigurarea în condiții optime a desfășurării procesului de vot de duminică.
În ziua votului, 211 polițiști, 137 de pompieri, 117 jandarmi, patru polițiști din structurile de poliție transporturi și zece angajați ai Serviciilor Comunitare Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor și Pasapoarte Neamț vor asigura misiunea de protecție a secțiilor de votare.

În data de 29 iulie, pentru prevenirea și combaterea „turismului electoral”, pe drumurile publice din județ vor funcționa filtre rutiere constituite din echipe mixte formate din polițiști ai Serviciului Rutier și specialiști din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier, care vor verifica legalitatea activităților referitoare la transportul rutier de persoane.
Orice semnalare cu privire la suspiciuni privind transportul de persoane care intenționează să voteze în mod repetat va fi verificată operativ de polițiști.

De asemenea, a fost constituit Comandamentul Operațional Județean, format din reprezentanții structurilor Ministerului Administrației și Internelor (MAI) din județ, comandament ce are atribuții în planificarea și executarea misiunilor destinate asigurării bunei desfășurări a activităților circumscrise referendumului. Din Comandamentul Operațional Județean face parte și un ofițer din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR). Acesta va verifica modul în care polițiștii nemțeni vor cerceta eventualele sesizări cu privire la nereguli sau infracțiuni electorale în ziua votului.

Pentru prevenirea unor evenimente negative sînt pregătite să acționeze echipe de intervenție, iar pentru verificarea cu celeritate a sesizărilor de încălcare a legislației în domeniu au fost constituite echipe speciale de cercetare, formate din polițiști.

În perioada 16 – 29 iulie, la nivel național, Ministerul Administrației și Internelor derulează campania de informare și conștientizare a cetățenilor intitulată „Votează legal! Mita și votul ilegal înseamnă închisoare!”
Campania se adresează tuturor cetățenilor români cu drept de vot și, în special, tinerilor care împlinesc 18 ani, celor care votează pentru prima dată. Potrivit Legii nr. 3/2000, împiedicarea prin orice mijloace a liberului exercițiu al dreptului de a participa la referendum se pedepsește cu închisoare de la șase luni la cinci ani și interzicerea unor drepturi. Cu aceeași pedeapsă se sancționează promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului. Constituie infracțiune și fapta persoanei care votează fără a avea drept de vot ori fapta alegătorului care votează de mai multe ori în ziua referendumului„, a afirmat subcomisarul Emanuel Constantin Irina, purtătorul de cuvînt al Centrului de Comunicare Județean Neamț.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0