Prima paginăSport

Record de medalii pentru tenismenii de la Clubul Atletic în 2013

Dimensiune text

59 de clasări pe podium, în concursuri interne şi internaţionale, au adunat în 2013, copiii tenismeni pregătiţi de antrenorul Ioan Isciuc. Marian Prăjescu se detaşează în fruntea clasamentului, cu trei locuri I în concursuri internaţionale, ceea ce i-a determinat pe mai marii de la Federaţie să-l cheme în pregătire la lotul naţional.

Sezonul competiţional 2013 nu s-a încheiat încă, în tenis, dar practicanţii acestui sport de la Clubul Atletic Roman, secţie coordonată de antrenorul Ioan Isciuc, au adunat deja 59 de clasări pe podium la turnee interne şi internaţionale, record în materie pentru gruparea sportivă amintită.

Liderul incontestabil al echipei de la Clubul Atletic este Marian Prăjescu (foto – alături de antrenorul Ioan Isciuc), sportiv care a împlinit 14 ani în primăvară şi care s-a detaşat prin rezultatele mari obţinute la turnee internaţionale. La ora actuală, Prăjescu este clasat pe poziţia a 27-a, la grupa 14 ani, în clasamentul Tennis Europe al juniorilor. El figurează pe poziţia 150 şi la categoria 16 ani, în clasamentul european. În ierarhia Federaţiei Române de Tenis, Marian a încheiat pe locul al cincilea în ţară conturile la grupa 14 ani şi deja este pe locul al 14-lea la categoria superioară, 16 ani. Aceste clasări pe poziţii superioare se datorează, în primul rând, punctajelor realizate în competiţiile internaţionale. La trei dintre acestea s-a clasat pe primul loc, de două ori în Bucureşti, în februarie şi mai – Campionatele Internaţionale ale României şi Trofeul Dr. Oetker – şi încă o dată la Câmpina, în august. La turneele la care a participat în afara graniţei României, foarte costisitoare, Marian a ajuns până în sferturi de finală, cea mai bună realizare, dar şi până în turul al treilea sau al doilea pe tabloul principal, după examenele din calificări.

Alexandra Fârţescu şi Beatrice Pârţac, alături de Ioan Isciuc

Alexandra Fârţescu şi Beatrice Pârţac, alături de Ioan Isciuc

„Mi-am propus în acest an realizarea unor proiecte, cu elevii mei, atât pe plan intern, cât şi internaţional. Am reuşit, împreună, antrenori  – alături de Radu Grecu – şi sportivi, să luăm 59 de medalii până acum, cel mai fructuos bilanţ de când sunt eu antrenor la Clubul Atletic. Până acum, media era cam la 30 sau puţin peste 30 de medalii pe an. Sper să atingem şi chiar să depăşim cota de 60 de clasări pe podium în acest an, întrucât mai avem un concurs, Cupa «Roman Vodă Muşat», care va fi organizat de către colegii de la Tenis Club Municipal Roman, la finalul săptămânii.

Performerul, sportivul cu cele mai bune rezultate din acest an, este Marian Prăjescu. Toate clasările pe podium la turneele internaţionale, nouă de toate şi desfăşurate în ţară, îi aparţin: de trei ori pe locul întâi şi de alte şase ori pe locul al treilea. La turneele interne, majoritatea de categoria I, s-a clasat de patru ori pe locul întâi, o dată pe cel secund şi a mai reuşit şi ocuparea locului al patrulea la Campionatul Naţional pe echipe, grupa 14 ani, în lotul cu Sport Club Municipal Bacău, în care a fost cooptat cu dublă legitimare. Este un copil de foarte mare valoare. Una dintre probleme principale de rezolvat este aceea că trebuie susţinut financiar. Turneele sunt extrem de costisitoare în tenis. Părinţii sunt principalii susţinători şi îl ajută în limita posibilităţilor. Spre exemplu, la turneul «Le petit as», din Franţa, a jucat în calificări şi a urcat pe tabloul principal. A stat o săptămână şi costurile, cu cazare, masă şi transport, s-au ridicat la peste 1.000 de euro”, a spus Ioan Isciuc.

Ca urmare, în special, a rezultatelor obţinute în turneele internaţionale, conducerea federaţiei de profil s-a „autosesizat” din oficiu şi l-a convocat în cantonamentul lotului naţional de la Poiana Braşov, de la sfârşitul lunii trecute. A fost un stagiu de pregătire fizică de zece zile, în care Prăjescu i-a avut colegi de antrenament, printre alţii, pe Simona Halep, Sorana Cârstea şi Horia Tecău.

„Rachete” noi şi promiţătoare la clubul romaşcan

Clubul Atletic Roman a adunat 50 de medalii în concursurile interne în 2013, cinci dintre acestea fiind, aşa cum am menţionat, ale lui Prăjescu. Au fost 12 clasări pe locul I, 16 pe al doilea şi 21 pe al treilea, plus locul al patrulea la naţionalele pe echipe. Au urcat pe podium: Cosmin Nanu (14 ani) –  o medalie de aur, patru de argint, două de bronz; Mihai Călin (14 ani) –  patru argint, şase bronz; Dan Junior Nanu (12 ani) –  un aur, un argint, trei bronz; Matei Băncescu (10 ani) – patru aur, un argint, două bronz; Alexandra Fârţescu (10 ani) – un aur, trei argint, patru bronz; Petru Doboş (10 ani) – două argint, două bronz; Beatrice Pârţac (10 ani) – sportivă stabilită în Irlanda şi care a venit la bunici vara trecută – un aur; Maria Buciumanu (14 ani) – un bronz; Dan Roşu (12 ani) – un bronz, George Niţă (12 ani) – un bronz.

„Sunt foarte mulţumit. Aproape că s-a dublat numărul mediu de medalii obţinute an de an. Despre cei mici, la grupa 10 ani, pot spune că sunt destul de bunişori. Au mână bună. Sper ca Fârţescu să urce între primele zece din ţară, la anul. Să avem o clasare cât mai bună cu fiecare copil la turnee şi cu cei mai buni dintre ei să urcăm pe tabloul principal şi la naţionale. Prăjescu are ca obiectiv naţionalele şi participarea la turneele ITF, inclusiv cele de 10.000 de dolari. Altfel, este bine că am avut unde face antrenamente, că avem colaborare foarte bună cu Clubul Atletic şi Școala «Vasile Alecsandri». La instituţia anterior amintită am reuşit să depistăm câteva talente prin proiectul «Primii paşi în tenis». O altă veste bună este că s-au aprobat proiectele de amenajare a trei terenuri acoperite în curtea fabricii Smirodava. Una lângă alta şi toate laolaltă, 2013 a fost un an bun”, a conchis Ioan Isciuc.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • gica 7 ani

    Felicitari, Mariane! Suntem mandri de tine. Esti un adevarat CAMPION!