În șapte zile, pompierii din Neamț au stins peste 40 de incendii. Aceștia reamintesc cetățenilor măsurile care trebuiau luate în urmă cu cîteva luni, pentru a evita situațiile de urgență. Autorităților locale le este amintit faptul că trebuie să mențină în stare de funcționare căile de acces.
Miercuri, la ora 19.44, pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Roman au fost alertați și au intervenit cu cinci subofițeri și o autospecială pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la coșul de fum al unei locuințe, aparținînd Luminiței S., situată pe strada Sucedava, din municipiul Roman.
Ajunși la fața locului în doar patru minute de la primirea apelului, pompierii militari au lichidat imediat incendiul, arzînd doar funinginea din interiorul coșului de fum, pe fondul necurățării acestuia.
„În intervalul 25 ianuarie – 1 februarie, am intervenit pentru stingerea a 43 de incendii, a căror principale cauze probabile de producere au constituit-o coșurile de fum necurățate, amplasarea necorespunzătoare a mijloacelor de încălzire față de materialele combustibile, izolarea termică necorespunzătoare a mijloacelor de încălzire și scurtcircuitele produse la instalațiile electrice defecte. Avînd în vedere prelungirea perioadei de manifestare a fenomenelor meteorologice periculoase, reamintim cetățenilor că trebuie să respecte cîteva măsuri pentru a preveni producerea unor situații de urgență care le pot pune în pericol bunurile agonisite de-a lungul vieții, dar, mai ales, bunul cel mai de preț – viața„, a afirmat căpitan Iulian Jugan, purtător de cuvînt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț.
Printre măsurile recomandate de pompieri se numără verificarea cu grijă a sobelor, a canalelor și coșurilor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scînteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere, tencuirea și văruirea părții din pod a coșului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor, curățarea canalelor și coșurilor de fum.
De asemenea, la trecerea prin planșee, zidăria coșului se va îngroșa cu un strat de 25 de centimetri, lăsîndu-se un spațiu de 20 de centimetri între această zidărie și elementele combustibile ale planșeului, iar distanța dintre fața exterioară a coșurilor și elementele combustibile ale acoperișului nu trebuie să fie mai mică de zece centimetri.
Pe pardoseală, în fața ușii de alimentare cu combustibil, trebuie montată o bucată de tablă cu dimensiuni de 0,50 x 0,70 metri. Nu se vor introduce în sobe lemne cu lungimea mai mare decît focarul, nu se va lăsa ușa de la focar deschisă și nu vor fi supraîncălzite sobele, iar copiii nu vor fi lăsați nesupravegheați în încăperi unde sînt în funcțiune mijloace de încălzit.
Pentru cei care au centrale termice, se recomandă verificarea etanșeității conductelor de alimentare cu combustibil, interzicerea supraalimentării cu combustibil, alimentarea cu combustibil atunci cînd mijlocul de încălzire nu este în stare de funcționare și curățarea periodică a conductelor de alimentare și a duzelor de pulverizare.
O altă cauză frecventă de incendii în acest sezon este reprezentată de exploatarea necorespunzătoare a aparatelor electrice de încălzire și a instalațiilor electrice. Pentru a evita tragediile, nu vor fi utilizate instalații electrice defecte, montate direct pe materiale combustibile, cu improvizații, cu legături electrice neacoperite de material electroizolant. Reparațiile la instalațiile electrice vor fi executate doar de personal autorizat, nu vor fi suprasolicitate circuitele electrice – prin racordarea unor consumatori electrici care depășesc puterea nominală a acestora – și nu vor fi utilizate mijloace electrice de încălzire locală improvizate.
De asemenea, vor fi supravegheate permanent mijloacele de încălzire electrice aflate în funcțiune, chiar dacă sînt prevăzute cu mijloace de protecție, deoarece acestea pot să nu funcționeze la parametrii prevăzuți, și vor fi deconectate în cazul în care apar defecțiuni. Reșourile constituie o sursă frecventă de aprindere, prin plasarea lor necorespunzătoare sub birouri, rafturi, tejghele, unde probabilitatea de a intra în contact cu materiale combustibile este foarte mare. Reșourile improvizate și artizanale prezintă risc deosebit, datorită puterii mari a acestora și a deficiențelor pe circuitele de alimentare, aspecte care conduc la suprasolicitarea instalației electrice la care sînt racordate.
„Totodată, reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, autoritățile locale au obligația de a asigura realizarea și menținerea în stare de funcționare a căilor de acces, a sistemelor de anunțare, alarmare, precum și de alimentare cu apă în caz de incendiu„, a precizat căpitan Iulian Jugan.
Comentarii