Rate înjumătăţite pe doi ani

Dimensiune text

Nemțenii au credite de 1.146,2 milioane în lei şi credite în valută în valoare echivalentă cu 1.692 milioane lei. Cei cu venituri sub 1.600 lei pe lună pot plăti, doi ani, rate la jumătatea valorii.

O măsură adoptată printr-o Ordonanţă de Guvern vine în sprijinul persoanelor fizice care au credite la bănci. Astfel, toţi cei care au venituri sub media naţională, de 1.600 de lei pe lună, care au dificultăţi în plata ratelor la bancă, însă nu au depăşit scadenţa cu mai mult de 90 de zile, vor avea posibilitatea să beneficieze de o înjumătăţire a ratei pe o perioadă de doi ani, reducere ce nu poate depăşi 500 de lei pe lună.

O statistică a Băncii Naţionale a României, realizată în luna decembrie 2013, pe baza informaţiilor furnizate de bănci, arată că cei 470.766 locuitori din judeţul Neamţ aveau împreună, în acel moment, 1.146,2 milioane credite în lei la bănci, ceea ce înseamnă 2.396,8 lei pe cap de locuitor, şi credite în valută în valoare echivalentă cu 1.692 milioane lei. Din creditele în lei, 347,8 milioane sunt credite de consum ale populaţiei, 19,1 milioane lei reprezintă creditele pentru locuinţe şi 84,9 milioane lei au fost împrumutate de nemţeni pentru ale scopuri.

Prin această Ordonanţă de Guvern, persoanele care se încadrează vor putea să plătească, timp de cel mult doi ani, jumătate din rata pe care o datorează băncii. Mai exact, doar principalul se va înjumătăţi, în timp ce dobânda va rămâne nemodificată. Scadenţa creditului va fi prelungită cu perioada pentru care s-a aplicat înjumătăţirea ratelor. După încheierea acestei perioade, timp de cel mult doi ani, debitorii vor beneficia de un aşa-numit credit fiscal, respectiv de o scutire de 200 de lei pe lună la plata impozitului pe venit.COMENTARII

WORDPRESS: 0