Radio Satul Olimpic va emite de sărbători

Inițiativa de înființare a unei stații de radioficare aparține preotului Mihăiță Popovici, păstorul celor peste 870 de suflete din strada Fabricii. Proiectul a fost realizat cu sprijinul autorităților locale. Știrile și emisiunile transmise de Radio Trinitas, dar și slujba de Înviere, vor putea fi ascultate de întreaga comunitate de rromi.

 

 

Locuitorii din Satul Olimpic vor putea asculta slujba de Paște la radio. Inițiativa de montare a unei stații de radioficare aparține preotului Mihăiță Popovici, parohul Bisericii „Precista Mică” din Roman care, odată cu deschiderea centrului de zi „Vreau să învăț” din strada Fabricii, de care beneficiază 30 de copii de etnie rromă, a dorit și înființarea unui post de radio pentru comunitatea din marginea orașului.

Prin înființarea acestei stații care va emite din capela situată într-unul din blocurile din strada Fabricii, acolo unde se desfășoară activitățile centrului de zi „Vreau să învăț”, se dorește îndreptarea comportamentului agresiv, verbal și fizic al unor etnici rromi.

„Unii dintre membrii comunității din strada Fabricii au mari deficiențe în ceea ce privește comportamentul. Ultimele evenimente, cînd s-au înregistrat violențe, dar și limbajul folosit de membrii comunității, sînt de natură să îngrijoreze, mai ales că noi încercăm prin proiectul «Vreau să învăț» să aducem lumină în mintea tinerei generații care crește acolo. Și atunci m-am gîndit că un impact deosebit l-ar avea dacă vom folosi cuvîntul lui Dumnezeu în îndreptarea lor. Am împărtășit această idee și domnului primar Leoreanu, care a felicitat propunerea și ne-a asigurat că, dat fiind că este nevoie de o înnoire a spiritului lor, vom avea sprijinul lui pentru a pune în practică acest demers”, a spus preotul Mihăiță Popovici.

  [sam id=”3″ codes=”true”]

Accesul la educația religioasă prin intermediul unei stații radio a avut în vedere faptul că, dincolo de actele de violență și de limbajul agresiv folosit, comunitatea trăiește cu frică de Dumnezeu. Plecînd de la acest raționament, preotul Popovici, în colaborare cu autoritățile locale, a trecut la fapte. „Primăria Roman a fost cea care a finanțat această stație. Cîțiva specialiști au aranjat cablurile pentru funcționarea stației și au făcut probele necesare. Eu nu mai trebuie decît să fac recepția stației și probele finale”, a spus preotul Popovici.

Autoritățile locale au susținut proiectul „Vreau să învăț” chiar din forma lui incipientă, care includea și înființarea unei stații de radio.

„Cu o investiție minoră, putem să aducem un plus pentru comunitatea din strada Fabricii. Cu toții avem nevoie de repere, de valori și, de aceea, am considerat că această inițiativă poate veni în sprijinul unei mai bune conviețuiri, că le va aduce pacea, liniștea în case și în suflete”, a precizat profesorul Laurențiu Dan Laurențiu, primarul municipiului Roman.

 

Slujba Învierii, în direct prin radio

 

În premieră, comunitatea rromă va putea asculta în capelă, fiecare din apartamentul său sau afară slujbele din săptămîna mare a Paștelui, dar și emisiuni transmise de Radio Trinitas.

Preotul Popovici crede că, dacă nu vor exista probleme de natură tehnică, comunitatea din strada Fabricii va putea fi prezentă în capelă pentru a ține slujba a doua a Învierii, iar cei care nu vor încăpea înauntru vor putea să o asculte de afară sau din locuințe. „Locuitorii din strada Fabricii au fost încîntați de idee. Simt nevoia unei primeniri spirituale. E normal să fie un colorit în comunitate, dar mulți dintre ei nu mai vor să audă înjurături și țipete pe holuri. Vrem, prin aceasta, să producem în pași mărunți o schimbare de mentalitate. Dorim să stopăm niște excese ale libertății care duc la anarhie”, a declarat preotul Popovici.

Acest proiect se dorește a-i responsabiliza pe membrii comunității din strada Fabricii. „Ei consideră că trebuie să primească hrană și îmbrăcăminte, dar nu răspund cu nimic la aceste gesturi. Trebuie să-i facem să aibă respect pentru ceea ce vor afla prin intermediul acestei stații”, a spus preotul Popovici.

Pentru ca transmisiile să nu fie afectate de tăierea cablurilor stației, acestea au fost montate în așa fel încît să descurajeze orice gest de teribilism. „Cablurile au fost așezate la o înălțime apreciabilă, încît ar trebui să fi făcut cursuri de acrobație ca să ajungă la ele”, a mai spus preotul Popovici.

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0