HomeSocial

Puști și pistoale, la liber

În 2011, magazinul AVPS Roman a vîndut 60 de puști de vînătoare. Alte tranzacții s-au făcut pentru cei care și-au cumpărat pistoale. Numărul celor care vor să dețină o armă crește de la an la an. 3.461 de nemțeni dețineau arme, la sfîrșitul anului trecut.

După modelul celor din Occident, tot mai mulți români vor să se simtă în siguranță achiziționîndu-și o armă. Pentru o mare parte dintre ei, o astfel de dorință se concretizează, la final, cu deținerea unei arme neletale, folosită strict pentru autoapărare, chiar dacă numărul de permise eliberate pentru armele letale este mai mare decît numărul de permise eliberate pentru armele neletale. Explicația constă în faptul că cele mai multe arme letale sînt cele de vînătoare.

Achiziționarea sau vînzarea unei arme, indiferent de tipul acesteia, se face doar prin armurier autorizat. În municipiul Roman există doi armurieri autorizați, din cei cinci care sînt înregistrați la nivelul județului Neamț. Unul dintre armurierii din oraș și-a întrerupt activitatea, astfel că romașcanii care vor să cumpere o armă pot apela la magazinul din incinta Casei Vînătorului, acolo unde funcționează Asociația Vînătorilor și Pescarilor Sportivi (AVPS) Roman. De altfel, magazinul aparține AVPS Roman. Anul trecut, din acest magazin au plecat aproximativ 60 de puști de vînătoare, semn că vînătorii investesc în pasiunea lor. Directorul AVPS Roman, Marius Grosu, prezintă ceea ce are în seif: două puști de vînătoare, din care una semiautomată, fabricată în Italia, și o pușcă cu aer comprimat. Puștile pe care le-a scos din seif nu sînt de vînzare, ci aparțin unor persoane care preferă să păstreze armele în seiful de la magazin.

„Conform legii, armele letale se pătrează în locuri special amenajate și sînt persoane care nu au acasă un seif pentru a ține armele, așa că le țin la noi. Puștile le aducem doar la comandă, pentru că nu este rentabil să cumperi marfă și apoi să stai cu ea pe stoc. Vînătorul vine și ne spune ce vrea, dacă e cazul îi indicăm care ar fi cel mai bun produs pentru el, după care noi facem comanda la producător. Cei care au mai puțini bani la dispoziție pot cumpăra puști second hand. O pușcă la mîna a doua costă între 500 și 1.200 lei, iar o pușcă nouă costă între 1.700 și 2.300 lei. Evident, există și produse mai scumpe, cum ar fi carabinele, al căror preț poate depăși 10.000 lei, dar noi nu am avut astfel de solicitări”, spune Marius Grosu. Pe lîngă armă, vînătorul mai cumpără și muniție. De regulă, un vînător poate achiziționa cel mult o sută de cartușe, al căror preț variază între 1,5 și 9 lei per bucată.

În afară de armele de vînătoare, magazinul care aparține AVPS Roman comercializează și pistoale. „Avem pistoale neletale, pistoale tip revolver, dar aducem și ce dorește clientul. În ceea ce privește pistoalele, există o preferință pentru armele noi, nefolosite. Prețul unui pistol nou variază între 500 și 1.500 lei, iar al unui pistol la mîna a doua – între 300 și 500 lei”, explică Marius Grosu, directorul AVPS Roman. Acesta consideră că, în ultimii ani, pentru români, a-și cumpăra o armă echivalează cu a fi în trend. „Am luat modelul altor state, dar noi nu am ajuns la nivelul de conștiință pe care îl au oamenii de acolo”, este de părere Marius Grosu.

În județul Neamț, la sfîrșitul anului 2011 erau înregistrate 3.461 de arme, dintre care 2.006 letale și 1.455 neletale. Dintre armele letale, 1.722 sînt arme de vînătoare, iar dintre cele neletale 657 sînt arme cu bilă, 410 cu gaze și 298 cu aer comprimat. Toate aceste arme sînt deținute de 2.523 de nemțeni.

După tragedia din luna aprilie, cînd, la București, un angajat al Ministerului Administrației și Internelor (MAI) și-a împușcat mortal soția și o prietenă a acesteia, într-un coafor, și a rănit alte șase persoane, reprezenatnții MAI au decis să verifice toate dosarele perosanelor care au permis de port-armă. Primii verificați au fost polițiștii, la nivelul întregii țări, 92 de polițiști rămînînd fără permisul de port-armă.

Comentarii

WORDPRESS: 1