Puntea de la Cotu Vameș va fi reabilitată cu dale metalice

HomeSocial

Puntea de la Cotu Vameș va fi reabilitată cu dale metalice

Autoritățile de la Roman intenționează, în această perioadă, reabilitarea căii de rulare a punții pietonale de peste râul Moldova, din dreptul localității Cotu Vameș. În locul traverselor din lemn, afirmă primarul Leonard Achiriloaei, ar urma să fie montate unele din metal.

„După intemperiile de săptămâna trecută, puntea a suferit, aproape inexplicabil – dar cu natura nu te joci. Vreau să vă spun că, în termen de o oră-două maxim, totul a fost readus la normal: s-a intervenit în regim de urgență, am chemat de acasă oamenii, am asigurat locul și am intervenit, pentru că acele rigle erau smulse. În momentul de față, suntem în etapa finală de contractare pentru a schimba întreaga cale de rulare de la punte. Va fi o cale de rulare nouă, cu un fagure metalic, care va asigura atât permeabilitate, cât și rezistență. Vom interveni și, în cel mai scurt timp, el va fi înlocuit, inclusiv sistem de iluminat, astfel încât tranzitarea să fie cât mai sigură. Discuțiile la compartimentul tehnic au fost purtate în direcția în care, dacă acum puntea are rigle din lemn de stejar, care au o anumită greutate pe metrul pătrat, noi trebuie să ne asigurăm că soluția nouă nu are o greutate mai mare decât cea existentă, să nu fie o greutate mai mare pe punte”, a declarat primarul Leonard Achiriloaei.

Puntea de la Cotu Vameş a fost dată în administrarea Primăriei Roman în vara anului 2013. Autorităţile de la Roman au intenționat atunci, că, odată cu amenajarea microhidrocentralei, să poată reabilita şi puntea care leagă satul Cotu Vameş de oraşul Roman. În 2015, comuna Horia a vrut să ia înapoi puntea, dar, până la urmă, între cele două administrații s-a căzut la înțelegere ca ea să rămână Romanului, tocmai în ideea că municipalitatea are mai multe posibilități de o repara. De atunci, s-a mai discutat atât despre eventualitatea preluării punții de către Consiliul Județean pentru reabilitare, dar și despre posibila includere a acesteia în proiectul de reamenajare a falezei râului Moldova. Între timp, Primăria Roman a fost nevoită să înlocuiască periodic dalele punții, furate ori distruse de intemperii sau de trafic.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Dar lacul colmatat când se va curăța?… e păcat că a fost dat uitării… canotaj, plajă, vise…