HomeSocialReligie

PS Petru Gherghel împlineşte 74 de ani

Episcopul romano-catolic de Iaşi are 49 de ani de preoţie şi 24 de ani de când a fost consacrat ca episcop al Diecezei de Iaşi.

PS Petru Gherghel, episcop al Dicezei de Iaşi, va împlini, sâmbătă, 28 iunie, 74 de ani şi va celebra onomastica duminică, 29 iunie.

Episcopul este originar din localitatea Gherăeşti. A absolvit Școala Generală de 7 clase în anul 1955, în satul natal, Școala de Cantori în anul 1959, la Iaşi, şi Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iaşi, în anul 1965. A fost hirotonit preot la 29 iunie 1965, la Alba-Iulia, de către episcopul Marton Aron. A activat ca vicar la Barticeşti, între 1 ianuarie 1966 şi 30 iunie 1967, şi la Rădăuţi, între 1 iulie 1967 şi 31 octombrie 1970. La 1 noiembrie 1970 a fost numit profesor la Seminarul din Iaşi, iar la 1 martie 1975 a devenit rectorul instituţiei teologice. La 21 februarie 1978, papa Paul al VI-lea l-a numit, printr-un decret al Sfintei Congregaţii a Episcopilor, „ordinarius ad nutum Sanctae Sedis cum munere administratoris apostolici” al Episcopiei de Iaşi. În timpul păstoririi ca administrator apostolic s-au ridicat numeroase biserici, a fost construită moderna clădire a Seminarului din Iaşi, s-au deschis numeroase parohii noi, au fost hirotoniţi preoţi, au fost trimişi mai mulţi preoţi la studii în străinătate, s-au făcut numeroase vizite pastorale.

Revoluţia din 1989 a deschis un orizont nou de reorganizare bisericească şi de propăşire spirituală. Astfel, la 14 martie 1990, papa Ioan Paul al II-lea l-a ales şi l-a numit pe monseniorul Petru Gherghel, episcop de Iaşi. Consacrarea a fost oficiată la Seminarul din Iaşi, la 1 mai al acelaşi an, de către cardinalul Angelo Sodano, delegat al papei Ioan Paul al II-lea. „Întotdeauna mă întorc în satul natal cu gânduri frumoase, pentru că aici sunt oamenii lângă care am crescut. Îmi aduc aminte mai ales de biserica din sat, pentru că de mic m-am simţit atras de taina preoţiei. În anii grei de persecuţie, biserica era un adevărat catalizator. Toţi mergeam la biserică pe ascuns şi acest lucru ne dădea curaj să mergem mai departe”, spune PS Petru Gherghel.

Comentarii

WORDPRESS: 0