Prima paginăReligie

PS Petru Gherghel împlineşte 25 de ani de episcopat

Dimensiune text

Anul acesta se împlinesc 25 de ani de când PS Petru Gherghel a fost consacrat episcop al Diecezei de Iaşi. Vineri, 1 mai, la ora 11.00, în catedrala romano-catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Iaşi se va celebra o liturghie specială, la care episcopul de Iaşi va aduce mulţumiri lui Dumnezeu pentru cei 25 de ani de episcopat.

La sfânta Liturghie şi-au anunţat prezenţa ÎPS Ioan Robu – arhiepiscop şi mitropolit de Bucureşti, PS Florentin Crihălmeanu – episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Mihai Frăţilă – episcop greco-catolic de Bucureşti, PS Martin Ross – episcop de Timişoara, PS Eugen Schonberger – episcop de Satu Mare, PS László Böcskei – episcop de Oradea, PS Anton Coşa – episcop de Chişinău, PS Cornel Damian – episcop auxiliar de Bucureşti, PS Aurel Percă – episcop auxiliar de Iaşi, Monseniorul Baudouin Biajila Muankembe – consilier al Nunţiaturii, peste 100 de preoţi din Moldova, din alte zone ale ţării şi din afara ţării, precum şi oficialităţi locale.

În demersul de refacere a structurilor canonice, la 14 martie 1990, papa Ioan Paul al II-lea l-a ales şi l-a numit pe Monseniorul Petru Gherghel episcop de Iaşi. După mărturisirea de credinţă în faţa unui episcop catolic, depunerea jurământului de fidelitate faţă de Sfântul Părinte, înaintarea formularelor prescrise şi după pregătirea spirituală cuvenită, la 1 mai 1990, Petru Gherghel a fost consacrat episcop de cardinalul Angelo Sodano, pe atunci arhiepiscop şi secretar de stat, asistat de arhiepiscopul Ioan Robu şi de episcopul Reinhard Lettmann (Münster), în prezenţa multor episcopii catolici din ţară şi din străinătate. Au participat preoţi din dieceză şi foarte mulţi credincioşi. Consacrarea a avut loc la Institutul Teologic din Iaşi.

COMENTARII

WORDPRESS: 0