Prostituata minoră din centrul de la Roman, reținută și eliberată fără anunțarea asistenților sociali

HomeActualitate

Prostituata minoră din centrul de la Roman, reținută și eliberată fără anunțarea asistenților sociali

 

Poliţiştii nemțeni de combatere a criminalităţii organizate şi procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Neamț, au efectuat vineri, 17 martie, trei percheziţii, în Roman și Piatra Neamț, pentru destructurarea unei grupări infracționale specializate în trafic de persoane şi proxenetism. Printre tinerele acuzate de proxenetism se numără și o fată dintr-un centrul de plasament de tip familial din Roman. După reținerea ei pentru 24 de ore, a fost eliberată, dar fără a se anunța și Direcția de Protecție și Asistență Socială Neamț.

În acest caz, opt persoane au fost reținute sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism și act sexual cu o minoră, fiind prezentate Tribunalului Neamț, cu propunere de arestare preventivă. Detalii despre caz puteți citi în articolul publicat vineri de Ziarul de Roman.

Comunicare deficitară între instituții

În urma acțiunii polițiștilor și a procurorilor DIICOT, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț a emis un comunicat de presă în care oferă precizări despre caz și în care atrag atenția asupra cooperării inter-instituționale deficitare dintre aceste instituții.

„DGASPC Neamț a aflat din presă despre cercetarea unor minore din centrele de plasament din Neamț pentru apartenență la o rețea de prostituție. În urma verificărilor efectuate de către DGASPC Neamț a reieșit că de fapt este vorba despre două minore dintr-un centru din Piatra Neamț care au fost audiate în calitate de martor. O altă minoră dintr-un centru din Roman a fost reținută pentru 24 de ore de către DIICOT. Aceasta era dată dispărută de către centru din octombrie 2016, iar până la reținerea ei nu a mai revenit în centru. Tânăra, în vârstă de 17 ani, este în sistemul de protecție din 2010. Până în 2016 ea a avut un comportament normal atât în școală, cât și în centru, motiv pentru care a și fost admisă să urmeze un curs de coafură făcut de DGASPC în colaborare cu UNICEF. Din februarie 2016, fata a început să nu mai respecte regulile, să lipsească fără învoire, să fugă din centru, de fiecare dată dispariția ei fiind anunțată Poliției. La revenirea în centrul din Roman, pentru câteva ore sau cel mult câteva zile, ea a fost inclusă într-un program de consiliere psihologică, cu scopul de a-i fi corectat comportamentul. La ultima ședință, minora a declarat că refuză consilierea, că își dorește să plece din sistem și că are un comportament neadecvat din punct de vedere moral. Angajații centrului au sesizat Poliția despre spusele minorei, ei urmând să facă verificări în cauză”, se arată în comunicatul DGASPC.

Se va încerca din nou aducerea fetei „pe calea cea bună”

Asistenții sociali spun că, în octombrie 2016, tânăra a plecat din nou fără voie din centru, fiind anunțată și de această dată dispariția la Poliție. Vineri, 17 martie, DIICOT a trimis centrului din Roman ordonanța de reținere emisă pe numele acesteia.

„Sâmbătă dimineață, șeful centrului a luat legătura cu reprezentanții IPJ Neamț și a aflat cu stupoare că fata, deși este minoră și are măsură de protecție, a fost eliberată în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 1.30, fără a fi anunțat vreun reprezentant al DGASPC pentru a o prelua. Am solicitat sprijinul IPJ Neamț pentru a o depista și reține, ea fiind găsită sâmbătă, în jurul orei 11.00, urmând să fie adusă în centru. Aici se va încerca continuarea intervențiilor de specialitate pentru a o determina să nu mai plece și pentru a o conștientiza asupra riscurilor la care se expune alegând un astfel de mod de viață. Am aprecia dacă DIICOT și reprezentanții Poliției ar coopera îndeaproape cu DGASPC Neamț, astfel încât să fie evitate astfel de disfuncționalități și pentru a nu mai afla din mass-media despre situația copiilor din sistemul de protecție al județului”, precizează comunicatul DGASPC Neamț.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0