Au fost întocmite dosare atât împotriva reprezentanţilor firmei de prospecţiuni, cât şi a unor localnici. Între nemţeni şi angajaţii firmei de prospecţiuni au apărut mai multe conflicte.
Poliţiştii nemţeni monitorizează îndeaproape activitatea firmei Prospecţiuni SA, cea care realizează în judeţul Neamţ activitatea de prospectare a gazelor naturale. După mai multe săptămâni în care s-a discutat pe marginea acestui subiect, după conflicte între localnici şi angajaţii Prospecţiuni SA şi după ce prefectul judeţului a chemat la discuţii toţi factorii implicaţi, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Neamţ a emis un punct de vedere referitor la acţiunile din această perioadă şi cele care vor urma.
„În toate cazurile de sesizare a încălcării dreptului de proprietate al cetăţenilor de pe raza comunelor Războieni şi Bârgăuani, au fost luate măsurile legale de către poliţiştii Secţiei nr. 6 de Poliţie Războieni, care efectuează cercetări în cinci dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tulburare de posesie faţă de reprezentanţii societăţii şi într-un dosar penal efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe faţă de un localnic al comunei”, se arată în documentul emis de IPJ Neamţ.
La nivelul Secţiei nr.14 de Poliţie Rurală Urecheni se efectuează cercetări în două dosare penale, conform articolului 339 Cod Penal, privind săvârşirea infracţiunii de împiedicarea sau îngreunarea circulaţiei pe drumurile publice, având în vedere că, la data de 17-18 februarie, în comuna Păstrăveni, mai multe persoane au blocat drumul sătesc Rădeni, pentru a împiedica accesul autovehiculelor deţinute de societatea de prospecţiuni.
„În acelaşi context, poliţiştii de investigare a fraudelor s-au sesizat din oficiu şi efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de executare fără autorizaţie de construcţie a lucrărilor prevăzute de articolul 3, litera e), din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. Potrivit articolului 6 din Legea nr. 238/2003 a petrolului şi gazelor naturale, dreptul de folosinţă a terenurilor necesare efectuării operaţiunilor petroliere se
dobândeşte în condiţiile legii prin contracte civile, cel mai des întâlnit fiind contractul de concesiune şi cel de închiriere”, se mai arată în documentul emis de IPJ Neamţ.
Totodată, la nivelul Serviciului de Arme, Explozibili şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Neamţ se efectuează cercetări cu privire la stabilirea împrejurărilor în care au fost amplasate şi detonate mai multe materiale explozive pe raza judeţului şi dacă prin această activitate s-au încălcat prevederile articolului 346 din Codul Penal, privind nerespectarea regimului materiilor explozive.
Reprezentanţii IPJ Neamţ au precizat că vor continua monitorizarea stării de legalitate în activitatea de prospectare şi solicită respectarea legii, atât de către reprezentanţii societăţii, cât şi de către cetăţenii şi autorităţile implicate în această activitate.
Reprezentanţii Prospecţiuni SA nu au oferit un punct de vedere, afirmând că au făcut acest lucru imediat ce au apărut situaţii care i-au vizat în mod direct.
Prefectul George Lazăr a declarat că este informat zilnic cu privire la ceea ce se întâmplă în judeţ referitor la acest subiect şi crede că o bună comunicare între firmă şi localnici va duce la aplanarea situaţiilor descrise mai sus, întrucât procedeul nu este unul nou, iar temerile cetăţenilor sunt mai mari în contextul evenimentelor din judeţul Vaslui, acolo unde au fost identificate rezerve de gaze de şist.
Comentarii