Prima paginăRoman

Proiecte mari, bugetul de investiții pe jumătate

Dimensiune text

Doar jumătate din suma alocată anul trecut din bugetul local pentru investiții va fi destinată, anul acesta, pentru același scop. Pe lista de priorități a municipalității sunt câteva proiecte mari, care se pot realiza doar cu sprijin de la bugetul de stat.

 

 

În anul 2013, pentru municipiul Roman se intenționează realizarea a 13 proiecte importante și pe care administrația publică locală le consideră prioritare. Pentru toate aceste proiecte este nevoie, însă, de aprobarea unor fonduri guvernamentale, astfel că realizarea investițiilor ține de mai mulți factori, dintre care cel mai important este aspectul financiar.

Mi-aș dori, pentru acest an, să terminăm lucrările de consolidare la Colegiul Național «Roman-Vodă» (pentru care mai este necesară suma de aproximativ 700.000 lei, de la minister), să terminăm Clubul Elevilor (pentru care este nevoie de tot cam atâția bani), și să putem accesa fonduri de la Dezvoltare, pentru a asfalta câteva străzi și bulevarde din Roman. Din păcate, atât bugetul de stat, cât și cel local vor fi mai mult de funcționare„, a afirmat Laurențiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

Pe lista de investiții posibile în acest an se numără și reabilitarea Casei Celibidache, construirea sensului giratoriu din zona Dedeman, construirii unor noi blocuri ANL și a unul sau două blocuri sociale, dar și reabilitarea rețelelor de apă și canalizare. Tot anul acesta se dorește găsirea unei soluții pentru readucerea în circuit a Casei de Cultură a Sindicatelor, reabilitarea Spitalului Vechi – alături de Consiliul Județean Neamț și Arhiepiscopia Romanului și Bacăului -, terminarea lucrărilor la Biblioteca Municipală și continuarea amenajării de spații verzi, trotuare și parcări.

În ceea ce privește bugetul municipiului Roman, acesta va fi, în 2013, unul mai mult de funcționare. Sumele care vor destinate investițiilor vor reprezenta aproximativ 50% din bugetul de investiții aferent anului 2012. Nici la nivel național nu vor mai fi proiecte de anvergură, cel puțin din două motive: pentru că nu sunt bani și pentru că finanțările europene se termină„, a precizat primarul Leoreanu.

În 2012, bugetul Romanului a fost de 148.463.000 lei. Din acești bani, pentru proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile s-au alocat 1.119.000 lei, iar pentru cofinanțări ale proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile – 1.007.000 lei.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 3
 • Tanasa 9 ani

  E usor sa fii primar cu partidul la putere,dar greul incepe cand partidul primarului este in opozitie.Nadejdea in cei 6 alesi din Roman este o himera,pe primul loc sunt interesele proprii.Unde-s locurile de munca promise romascanilor de doamna?

 • Harakiri 9 ani

  Sa vina NUTZY !!!

 • dan 9 ani

  Sunt foarte curios unde o sa construiti, noi blocuri ANL și a unul sau două blocuri sociale ?

  Primarul si cu firmele imobiliare cred ca nu vreti sa luati tereuri abuziv de la proprietari, cum aveti de gand sa le faceti in zona Cartierului Balcescu , mai precis Hatas, situat pe arterea ocolitoare