Prima paginăPolitica

Proiecte comune ale primarilor din Moldova: autostrăzile A7 și A8, salarii mai mari pentru oprirea migrației tinerilor, fonduri europene

Proiecte comune ale primarilor din Moldova: autostrăzile A7 și A8, salarii mai mari pentru oprirea migrației tinerilor, fonduri europene

Dimensiune text

Primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, a participat, la finalul săptămânii trecute, la Iași, la o întâlnire de lucru a Asociației „Moldova se dezvoltă”, din care Romanul face parte. Întâlnirea din 22 ianuarie a avut loc la invitația primarului municipiului Iași, Mihai Chirica, la care au participat primari ai altor patru dintre celelalte șase municipii din Regiunea Nord-Est: Andrei Carabelea (Piatra Neamț), Cosmin Ionuț Andrei (Botoșani) și Mihăiță Negură (Câmpulung Moldovenesc).

„Am fost prezent alături de colegii mei primari din Moldova, pentru a reîncepe activitatea în cadrul acestei asociații. S-au discutat atât probleme de natură organizatorică, cât și lucruri de importanță strategică pentru Moldova. Aș aminti aici faptul că pe ordinea de zi se află susținerea pe mai departe a marilor proiecte de infrastructură – și aici mă referi la autostrăzile A7 și A8, ale căror demersuri de începere trebuie să fie urgentate, respectiv licitațiile pentru proiectare a acestor tronsoane –, cât și spitalul regional de la Iași, o prioritate strategică pe care o are în vedere Asociația «Moldova se Dezvoltă»”, a afirmat primarul Leonard Achiriloaei.

O altă problemă importantă abordată în cadrul întâlnirii a fost cea a exodului tinerilor din zona Moldovei către Transilvania, zona Clujului, și către București.

„În acest sens, Asociația trebuie să aibă o strategie foarte clară în ceea ce înseamnă dezvoltarea învățământului în această zonă. Este vorba atât despre învățământul universitar, cât și despre învățământul tehnic de specialitate, de creare a unor centre de perfecționare și de dezvoltarea învățământului dual. Romanul sperăm să fie un punct important în ceea ce înseamnă dezvoltarea învățământului dual și crearea unor specialiști în această zonă. Avem în vedere necesitatea unei forțe de muncă bine pregătite și, totodată, crearea unui mediu propice în zona Moldovei pentru salarii atractive, pentru ca cei rămân în această zonă să primească un salariu motivant, astfel încât să îi ținem în această zonă, să le creăm condiții”, a declarat primarul Leonard Achiriloaei.

Membrii asociației au mai decis asupra necesității de înființare a unui birou permanent de reprezentare al Asociației la Bruxelles, cu scopul susținerii intereselor regiunii în fața forurilor europene, precum și de elaborare a unei strategii comune de promovare turistică, care să prevadă organizarea unor circuite la nivel regional, dar și peste Prut, către obiective turistice din Republica Moldova.

„Împreună cu colegii din Asociație, considerăm oportună deschiderea unui birou al Asociației la Bruxelles, care să fie în contact cu toate posibilitățile de finanțare existente și pentru a avea acel contact direct la Comisia Europeană prin asocierea noastră. Astfel, credem noi că vor fi mult mai accesibile anumite linii de finanțare, care să fie gândite împreună – în direcții diferite, poate, pentru fiecare zonă –, care să cuprind atât infrastructură, să cuprindă partea de dezvoltare turistică și nu numai”, a mai afirmat primarul municipiului Roman.

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0