Proiect transnațional european pentru incluziunea comunităților marginalizate, derulat de Asociația de Inițiativă Locală Roman 2002

HomeSocial

Proiect transnațional european pentru incluziunea comunităților marginalizate, derulat de Asociația de Inițiativă Locală Roman 2002

 

 

ONG-uri din trei țări care au grup țintă comunități marginalizate, în special comunitățile de romi din România, Ungaria și Bulgaria, colaborează în cadrul unui proiect cu finanțare europeană care are ca scop identificarea măsurilor, programelor și politicilor pentru  incluziunea acestor comunități. Partenerul național din cadrul proiectului este Asociația de Inițiativă Locală Roman 2002 din municipiul Roman.

Asociația de Inițiativă Locală Roman 2002 a derulat, în perioada septembrie 2018 – februarie 2019, proiectul Sisteme Inovative Integrate pentru Educația și Incluziunea în Muncă a Comunităților Marginalizate.

Proiectul internațional, implementat cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene, prin Programul Transnațional Dunărea, s-a derulat sub forma unui parteneriat între patru organizații non-guvernamentale, din trei țări. Alături de Asociația de Inițiativă Locală Roman 2002, în proiect au mai fost implicate Alianța Reprezentanților și Susținătorilor Minorității Rome din regiunea Nograd, Ungaria, Fundația Roma-Lom, Bulgaria, și C.E.G.A. – Creating Effective Grassroots Alternatives Foundation, Bulgaria, coordonatorul proiectului. Proiectul a beneficiat de finanțare de 50.000 de euro, din care partenerul român a avut o alocare de 11.332 de euro – 85% finanțare de la Comisia Europeană, 13% de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, 2% reprezentând contribuția proprie.

Proiectul a presupus analizarea dificultăților comunităților defavorizate și de romi din regiuni ale celor trei țări de către asociațiile implicate în proiect, precum și găsirea unor soluții pentru a fi implementate în cadrul acestora, în vederea incluziunii sociale a comunităților marginalizate. Partenerii de proiect au derulat întâlniri în fiecare țară, în septembrie în Bulgaria, în noiembrie în București, iar în februarie în Ungaria, din România fiind analizate comunități defavorizate și populația de etnie romă din zonele Brăila, Timișoara, Iași și Roman, comunități care au dificultăți în a accesa servicii de educație și de muncă.

„În urma activităților derulate în cadrul proiectului, am încercat să găsim punctele comune și problemele comune din cele trei țări, pentru a formula un proiect de dezvoltare comun. În cadrul proiectului, am derulat cercetarea legislativă și a programelor din țara noastră pentru integrarea comunităților defavorizate, cu accent pe populația romă. O a doua etapă a proiectului a presupus cercetarea de teren prin organizarea de focus grupuri și interviuri individuale în comunitățile defavorizate, precum și interviuri cu experți din instituțiile publice, atât de la nivel local, cât și de la nivel central, cu precădere în domeniile educație și muncă. Ultima etapă a acestui program a dus la formularea unui nou proiect, ce va fi depus ulterior, gândit a se derula pe o perioadă de trei ani de zile și care urmărește integrarea în comunitate a populației care este defavorizată, locativ, economic, cultural etc. Proiectul va acționa atât la nivel instituțional, comunitar, dar și individual – pentru individul din comunitatea dezavantajată trebuie conștientizate nevoile lui, dar și el trebuie să fie implicat în procesul decizional. Pentru a reuși în acest demers al incluziunii comunităților marginalizate, inițiativa trebuie să vină din ambele sensuri”, a afirmat Livia Elena Iancu, sociolog în cadrul proiectului și vicepreședintă a Asociației de Inițiativă Locală Roman 2002.

„Progresul trebuie să ni-l asumăm astăzi!”

Noul proiect ce va fi depus spre aprobare de partenerii din România, Ungaria și Bulgaria, prin același Program Transnațional Dunărea, a fost dezbătut la Roman luni, 25 februarie, în cadrul conferinței „Sprijin pentru Politicile Naționale de Incluziune a Romilor și a Comunităților Marginalizate în domeniile Educație și Muncă, prin Promovarea Sistemelor Inovative și prin Introducerea Intervențiilor de Dezvoltare Comunitară în Politicile Naționale”, la care au participat reprezentanți ai comunităților rome din mai multe zone ale țării, reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale, precum și parteneri din cadrul instituțiilor publice, de la nivel local și central.

„Împreună cu partenerii noștri, am pornit de la ideea de a căuta care ar fi prioritățile care să ducă la un progres al acestor comunități. Am considerat că educația ar fi un punct cheie în dezvoltarea tuturor comunităților, și nu numai a celor de romi. De asemenea, trebuie să analizăm și partea de ocupare, care în România este extrem de scăzută, astfel că abordăm împreună cele două domenii. Acest proiect a presupus să analizăm ceea ce există în acest moment în România – comunitățile din Roman, Brăila, Iași și Timișoara. Concluzia pe care am tras-o cu toții a fost aceea că o intervenție într-o comunitate se poate face și va avea succes doar dacă persoanele din comunitate sunt direct implicate – adică lor să le aparțină decizia referitoare la ce este mai bine. Pentru că am descoperit că multe inițiative au fost implementate pentru comunități, și nu împreună cu acestea, astfel că, de cele mai multe ori, au eșuat sau nu au avut sustenabilitate. Acum, trebuie să decidem împreună ce este benefic pentru comunitățile vulnerabile, pentru că nu putem porni la drum fără să avem oameni care să se implice și care să aibă și responsabilitate. La nivel național, există strategii și există instituții care sunt specializate și se ocupă cu problematica romilor, problema este ruptura între nivelul național și nivelul local. Noul proiect dorește să vă aibă ca parteneri pe dumneavoastră, asociațiile și instituțiile pe care le reprezentați. Progresul trebuie să ni-l asumăm astăzi!”, a afirmat, în cadrul conferinței, managerul proiectului, Claudia Grosu, fost președinte al Agenției Naționale pentru Romi în guvernul Dacian Cioloș.

„Am considerat că e bine să ne adunăm toți, astăzi, aici, pentru ca liderii comunităților să vadă că se poate face ceva numai dacă vrem și dacă ne implicăm. Ar trebui ca noi să ne implicăm mai mult, să aducem alături de noi cât mai mulți oameni capabili, oameni cu experiență, oameni care știu ce înseamnă comunitate și care știu ce se întâmplă în comunitate. Trebuie să ne organizăm mai bine și să facem totul pentru a scoate ce este mai bun în etnia aceasta, pentru că știm că etnia aceasta a romilor are oameni foarte capabili”, a afirmat Ionel Alecu, președintele Alianței pentru Unitatea Romilor din România – AURr.

„Salutăm proiectul dumnevoastră și aceasta este și intenția noastră, de a prezenta situația de jos în sus, nu de sus în jos, cum s-a făcut până acum, și ne bucurăm să vă fim parteneri în viitorul proiect. Dorim să facem ceva, pentru că interesul nostru este de a crește nivelul de dezvoltare al romilor, cu accent în primul rând pe educație. Noi venim din comunitate, cunoaștem problemele, haideți să facem ca următoarele măsuri să fie potrivite pentru necesitățile comunității”, a declarat Vasile Dănciulescu, președintele Asociaţiei „Pro Life Nations” din Bacău.

Dacă va fi finanțat, noul proiect – „Schimbarea abordărilor pentru aducerea rezultatelor în incluziunea socială a  comunitățile defavorizate” –, ar urma să implementeze măsuri de incluziune socială în valoare de aproximativ 900.000 de euro.

Întâlnire a partenerilor de proiect – București, 2018

Întâlnire a partenerilor de proiect – București, 2018