Prima paginăTimp liber

Programul manifestărilor de pe 1 și 2 decembrie

Programul manifestărilor de pe 1 și 2 decembrie

Dimensiune text

 

programPe 1 și 2 decembrie, la Roman, în centrul municipiului se va sărbători Ziua Națională a României și va avea loc „Festival Culinar Arhaic Românesc“. Autoritățile locale au stabilit programul. Pe lângă parada militară și ceremonialele oficiale, romașcanii sunt invitați la degustări de produse tradiționale, precum și la spectacole de muzică militară, populară sau jazz.

1 Decembrie cu muzică, degustări de plăcinte, vin și coaste de porc la grătar

Ziua de 1 Decembrie va debuta, de la ora 10, cu parada militară și depunerea de coroane, manifestările dedicate Zilei Naționale urmând să dureze până la ora 13.00. De la ora 14.00 va avea loc deschiderea oficială a Festivalului culinar, până la ora 15.00 urmând să fie împărțite 8.000 de porții de fasole cu ciolan.

De la ora 15.00, pe scenă va urca să cânte Ștefan Enășel, iar în piață se va lansa „Palincăria” și vor avea loc demonstrații de carmangerie tradițională (cârnați, tobă, lebăr). De la ora 16.00 va cânta Ansamblul „Codrii Neamțului” și va ava loc o prezentare și degustare de vinuri Cotnari. De la ora 17.00, programul artistic va fi asigurat de Ghiță Dandu, iar la standurile speciale se vor face demonstrații de produse de panificație (plăcinte și cozonaci), precum și un gastro-show cu degustare pe grătarul Goliath și degustări de vin fiert. De la ora 18.00, pe scenă va reveni Ansamblul „Codrii Neamțului”, va avea loc parada somelierilor și inaugurarea expoziției de dulciuri tradiționale Mărgăritar. De la ora 19.00, pe scenă vor susține spectacole Simona Manolache și Ansamblul Areti, iar în piață se vor face degustări de pomana porcului și coaste de porc la grătar. Ora 20.00 îl va aduce în prim plan pe un faimos chef, canadian, specializat în grătare, care va găti în fața publicului, timp de o oră, mai multe preparate.

2 decembrie cu jazz, țuică fiartă și piept de porc fiert în zeamă de varză murată

Cea de-a doua zi de festival va debuta de la ora 11.00, cu Ansamblul Toporașul și un gastro-show de panificație tradițională. O oră mai târziu, pe scenă va urca Asociația Tradiția Militară și, timp de jumătate de oră, va avea loc lansarea proțapului Taurus și vor avea loc degustări de deserturi și prăjituri tradiționale. De la ora 12.30, pe scenă va urca Ansamblul Floricică de la Munte și va avea loc o degustare de tochitură moldovenească. La ora 14.00, orchestra Jandarmeriei va susține un concert de muzică militară, iar la standul Bucătăriei Socialiste vor avea loc degustări ale preparatelor gătite de Gigi Fedeleș.

De la ora 15.00, programul artistic va fi asigurat de Ansamblul „Doina Ceahlăului” și vor avea loc demonstrații de carmangerie tradițională, degustări de vinuri și un gastro-show de bucătărie militară. La ora 16.00, pe scenă va urca din nou Asociația Tradiția Militară, se va degusta gulașul ardelenesc, iar jumătate de oră mai târziu va avea loc un concert de muzică populară al Orchestrei Jandarmeriei și se vor degusta jumări din porc și piept de porc fiert în zeamă de varză murată.

La ora 17.30, la bucătăriile etniilor se vor susține show-uri gastronomice, cu degustări de cârnați tradiționali și țuică fiartă. La ora 18.30, Orchestra Jandarmeriei va susține un concert de muzică jazz, se vor face degustări de vin fiert și, de la 19.30, se degustă pomana porcului și pălinca cu miere de albine.

„Festivalul Culinar Arhaic Românesc“ este organizat de Asociația Culturală Euro Est Alternativ România și brand-ul Zahăr Mărgăritar, administrația locală neavând nicio participare financiară. Pentru cele două zile de sărbătoare, traficul în centrul municipiului va fi oprit.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 3
 • Când te desparți din vina ta, încerci o vreme să te lupți cu ireversibilul, îți dai seama că n-are sens, te lamentezi de formă și renunți. Când te desparți din vina celuilalt, ai nevoie de o perioadă de timp ca să înțelegi ce s-a întâmplat. Iei povestea de la capăt, pas cu pas, și te chinui să pricepi ce n-a fost bine și unde ar fi trebuit ca lucrurile să apuce pe alt drum. La fel se întâmplă și atunci când te desparți de țara ta. Dezamăgit, înșelat, mânios, îndurerat. Nu ți-e usor s-o lași. Țara și mama nu ți le alegi. Te așezi pe celălalt mal al lumii și cauți răspunsul: ce s-a întâmplat cu țara mea de-am fost nevoit s-o părăsesc.

  României i-a dispărut rostul. E o țară fără rost, în orice sens vreți voi. O țară cu oameni fără rost, cu orașe fără rost, cu drumuri fără rost, cu bani, muzică, mașini și țoale fără rost, cu relații și discuții fără rost, cu minciuni și înșelătorii care nu duc nicăieri. Există trei mari surse de rost pe lumea asta mare: familia, pământul și credința.

  Bătrânii. România îi batjocorește cu sadism de 20 de ani. Îi ține în foame și în frig. Sunt umiliți, bruscați de funcționari, uitați de copii, călcați de mașini pe trecerea de pietoni. Sunt scoși la vot, ca vitele, momiți cu un kil de ulei sau de mălai de care, dinadins, au fost privați prin pensii de rahat. Vite slabe, flămânde și bătute, asta au ajuns bătrânii noștri. Câini ținuți afară iarna, fără măcar o mână de paie sub ciolane. Dar, ce e cel mai grav, sunt nefolosiți. O fonotecă vie de experiență și înțelepciune a unei generații care a trăit atâtea grozăvii e ștearsă de pe bandă, ca să tragem manele peste. Fără bătrâni nu există familie. Fără bătrâni nu există viitor.

  Pământul. Care pământ? Cine mai e legat de pământ în țara aia? Cine-l mai are și cine mai poate rodi ceva din el? Majestatea Sa Regele Thailandei susține un program care se intitulează “Sufficiency Economy”, prin care oamenii sunt încurajați să crească pe lângă case tot ce le trebuie: un fruct, o legumă, o găină, un purcel. Foarte inteligent. Dacă se întâmplă vreo criză globală de alimente, thailandezii vor supraviețui fără ajutoare de la țările “prietene”. La noi chestia asta se numește “agricultură de subzistență” și lui tanti Europa nu-i place. Tanti Europa vrea ca țăranii să-și cumpere roșiile și șoriciul de la hypermarketuri franțuzești și germane, că d-aia avem UE. Cântatul cocoșilor dimineața, lătratul vesel al lui Grivei, grohăitul lui Ghiță până de Ignat, corcodușele furate de la vecini și iazul cu sălcii și broaște sunt imagini pe care castrații de la Bruxelles nu le-au trăit, nu le pot înțelege și, prin urmare, le califică drept niște arhaisme barbare. Să dispară! Din bețivii, leneșii și nebunii satului se trag ăștia care ne conduc acum. Neam de neamul lor n-a avut pământ, că nu erau în stare să-l muncească. Nu știu ce înseamnă pământul, câtă liniște și câtă putere îți dă, ce povești îți spune și cât sens aduce fiecărei dimineți și fiecărei seri. I-au urât întotdeauna pe cei care se trezeau la 5 dimineața și plecau la câmp cu ciorba în sufertaș. Pe toți gângavii și pe toți puturoșii ăștia i-au făcut comuniștii primari, secretari de partid, șefi de pușcării sau de cămine culturale. Pe toți ăștia, care au neamul îngropat la marginea cimitirului, de milă, de silă, creștinește.

  Credinta. O mai poartă doar bătrânii și țăranii, câți mai sunt, cât mai sunt. Un strai vechi, cusut cu fir de aur, un strai vechi, greu de îmbrăcat, greu de dat jos, care trebuie împăturit într-un fel anume și pus la loc în lada de zestre împreună cu busuioc, smirnă și flori de câmp. Pus bine, că poate îl va mai purta cineva. Când or sa moară oamenii ăștia, o să-l ia cu ei la cer pe Dumnezeu. Avem, în schimb, o variantă modernă de credință, cu fermoar și arici, prin care ți se văd și țâțele și portofelul burdușit. Se poartă la nunți, botezuri și înmormântări, la alegeri, la inundații, la sfințiri de sedii și aghesmuiri de mașini luxoase, la pomenirea eroilor Revoluției. Se accesorizează cu cruci făcute în grabă și cu un “Tatăl nostru” spus pe jumătate, că trebuie să răspunzi la mobil. Scuze, domnu’ părinte, e urgent. Fugim de ceva ca să ajungem nicăieri. Ne vindem pământul să facă ăștia depozite și vile de neam prost pe el. Ne sunăm bunicii doar de ziua lor, dacă au mai prins-o. Bisericile se înmulțesc, credincioșii se împuținează, sfinții de pe pereți se gândesc serios să aplice pentru viză de Canada . Fetele noastre se prostituează până găsesc un italian bătrân și cu bani, cu care se mărită. Băieții noștri fură bancomate, joacă la pokere și beau de sting pentru că știu de la televizor că fetele noastre vor bani, altfel se prostituează până găsesc un italian bătrân cu care se mărită. Părinții noștri pleacă să culeagă căpșuni și să-i spele la cur pe vestici. Iar noi facem infarct și cancer pentru multinaționalele lor, conduse de securiștii nostri.
  Sună-ți bunicii, pune o sămânță într-un ghiveci și aprinde o lumânare pentru vii și pentru morți.

 • Va rog sa publicati acest text maine de 1 Decembrie ! Eu am sa fiu la munca !

  O tara cu o zi stabilita abuziv, de Ion Iliescu. Cum suporti, romane?
  Ca sa fie clar de la inceput: 1 decembrie NU ESTE ziua unirii tuturor romanilor.
  Daca ati mai dat prin scoala si v-ati luat bac-ul pe bune, stiti ca dupa razboi, in 1918, romanii s-au unit treptat (nu toti odata). Iar Unirea a fost recunoscuta pe 24 decembrie 1918, cand regele Ferdinand a semnat decretul regal de acceptare a unirii Basarabiei, Bucovinei ?i Transilvaniei cu România.
  Nicidecum pe 1 decembrie!
  De ce ne-a bagat pe gat Iliescu ziua de 1 decembrie?
  Pai ne amintim, ca n-a trecut asa de mult timp:
  •In 1989, majoritatea romanilor cereau zi nationala pe 22 decembrie, ziua caderii comunismului. Lui Iliescu nu i-a convenit, ca el este si va ramane un comunist blestemat, pana o muri.
  •O mica parte au cerut sa se revina la 10 mai (Ziua Independentei). Nici asta nu i-a convenit lui Iliescu, pentru ca era si ziua regalitatii (iar el a dat ordin, in 1990, sa fie dat afara din tara regele Mihai, cu mitraliera).
  •Nimeni, absolut nimeni, nu a cerut atunci 1 decembrie, zi nationala. A fost exclusiv ideea lui Ion Iliescu, pe care a bagat-o cu forta pe gat poporului roman, fara nici un fel de referendum. Ca, la referendum, ar fi pierdut! Pur si simplu, asa a vrut Iliescu Ion.
  Si s-a dovedit o idee mizerabila (ca toate ideile lui Iliescu):
  •A provocat conflicte etnice.
  •A stricat toate manifestatiile de ziua nationala (pentru ca, de 23 de ani, la 1 decembrie lumea tremura de frig).
  •A facut necesara serbarea mai multor zile (acum se serbeaza oricum si 22 decembrie si 10 mai), ceea ce e ridicol si diminueaza importanta zilei nationale.
  O tara marca Iliescu!
  De fapt, absolut toate ideile si toata mostenirea lasata de Ion Iliescu, s-au dovedit niste imbecilitati cumplite, care n-au rezistat in realitate:
  •A lasat 2 constitutii, ambele atat de proaste, neclare, rigide si interpretabile, ca au trebuit schimbate dupa numai cativa ani. Alte constitutii dureaza cate 200 de ani. In plus, Curtea Contitutionala a ajuns sa fie solicitata aproape saptamanal, sa explice “ce-a vrut sa spuna constitutia lui Iliescu”.
  •A interzis tribunalelor sa retrocedeze pamanturile confiscate de comunisti, fostilor proprietari. Cica, ca sa nu revina “boierii”. 23 de ani, economia romaneasca s-a zbatut in haos, pentru ca nu existau titluri de proprietate clare. Acum, in 2016, prietenii lui politicieni au cate 170 de hectare (si tot cumpara pamant ca disperatii), iar pe Iliescu nu-l mai arde grija de “boieri”. Pentru ca a ajuns pamantul pe mana cui trebuia!
  •A interzis tribunalelor sa retrocedeze casele (si a impus ilegal limite la retrocedare), iar acum Romania are de platit 17,4 miliarde de euro despagubiri: pai ce-ar fi sa-i platesti tu, nea Iliescule, tovarase comunist ? De responsabilitate fiscala ai auzit?
  Cam asta e toata mostenirea lui Iliescu. Si grav nu este ca e o mostenire de …. Grav nu este ca e el un comunist . Grav este ca TU, popor roman, suporti. Mananci cu gura plina, umpli polonicul si chiar mai ceri o portie de comunism sau socialism european de 1 Decembrie…..
  Daca erai un popor normal, in clipa asta trebuia sa fii in strada si sa ceri desfiintarea zilei de 1 Decembrie pentru ca maine sa fi odihnit la munca ! La munca la privat nu la Stat !!! Privatul munceste si politicienii impart fasole si carnati de 1 Decembrie ?
  Alo ! Ce zice BOR ! Este postul Craciunului ! Merge Prea Sfintite un carnacior cu fasole de 1 Decembrie ?

 • O tara cu o zi stabilita abuziv, de Ion Iliescu. Cum suporti, romane?
  Ca sa fie clar de la inceput: 1 decembrie NU ESTE ziua unirii tuturor romanilor.
  Daca ati mai dat prin scoala si v-ati luat bac-ul pe bune, stiti ca dupa razboi, in 1918, romanii s-au unit treptat (nu toti odata). Iar Unirea a fost recunoscuta pe 24 decembrie 1918, cand regele Ferdinand a semnat decretul regal de acceptare a unirii Basarabiei, Bucovinei ?i Transilvaniei cu România.
  Nicidecum pe 1 decembrie!
  De ce ne-a bagat pe gat Iliescu ziua de 1 decembrie?
  Pai ne amintim, ca n-a trecut asa de mult timp:
  •In 1989, majoritatea romanilor cereau zi nationala pe 22 decembrie, ziua caderii comunismului. Lui Iliescu nu i-a convenit, ca el este si va ramane un comunist blestemat, pana o muri.
  •O mica parte au cerut sa se revina la 10 mai (Ziua Independentei). Nici asta nu i-a convenit lui Iliescu, pentru ca era si ziua regalitatii (iar el a dat ordin, in 1990, sa fie dat afara din tara regele Mihai, cu mitraliera).
  •Nimeni, absolut nimeni, nu a cerut atunci 1 decembrie, zi nationala. A fost exclusiv ideea lui Ion Iliescu, pe care a bagat-o cu forta pe gat poporului roman, fara nici un fel de referendum. Ca, la referendum, ar fi pierdut! Pur si simplu, asa a vrut Iliescu Ion.
  Si s-a dovedit o idee mizerabila (ca toate ideile lui Iliescu):
  •A provocat conflicte etnice.
  •A stricat toate manifestatiile de ziua nationala (pentru ca, de 23 de ani, la 1 decembrie lumea tremura de frig).
  •A facut necesara serbarea mai multor zile (acum se serbeaza oricum si 22 decembrie si 10 mai), ceea ce e ridicol si diminueaza importanta zilei nationale.
  O tara marca Iliescu!
  De fapt, absolut toate ideile si toata mostenirea lasata de Ion Iliescu, s-au dovedit niste imbecilitati cumplite, care n-au rezistat in realitate:
  •A lasat 2 constitutii, ambele atat de proaste, neclare, rigide si interpretabile, ca au trebuit schimbate dupa numai cativa ani. Alte constitutii dureaza cate 200 de ani. In plus, Curtea Contitutionala a ajuns sa fie solicitata aproape saptamanal, sa explice “ce-a vrut sa spuna constitutia lui Iliescu”.
  •A interzis tribunalelor sa retrocedeze pamanturile confiscate de comunisti, fostilor proprietari. Cica, ca sa nu revina “boierii”. 23 de ani, economia romaneasca s-a zbatut in haos, pentru ca nu existau titluri de proprietate clare. Acum, in 2016, prietenii lui politicieni au cate 170 de hectare (si tot cumpara pamant ca disperatii), iar pe Iliescu nu-l mai arde grija de “boieri”. Pentru ca a ajuns pamantul pe mana cui trebuia!
  •A interzis tribunalelor sa retrocedeze casele (si a impus ilegal limite la retrocedare), iar acum Romania are de platit 17,4 miliarde de euro despagubiri: pai ce-ar fi sa-i platesti tu, nea Iliescule, tovarase comunist ? De responsabilitate fiscala ai auzit?
  Cam asta e toata mostenirea lui Iliescu. Si grav nu este ca e o mostenire de …. Grav nu este ca e el un comunist . Grav este ca TU, popor roman, suporti. Mananci cu gura plina, umpli polonicul si chiar mai ceri o portie de comunism sau socialism european de 1 Decembrie…..
  Daca erai un popor normal, in clipa asta trebuia sa fii in strada si sa ceri desfiintarea zilei de 1 Decembrie pentru ca maine sa fi odihnit la munca ! La munca la privat nu la Stat !!! Privatul munceste si politicienii impart fasole si carnati de 1 Decembrie ?
  Alo ! Ce zice BOR ! Este postul Craciunului ! Merge Prea Sfintite un carnacior cu fasole de 1 Decembrie ?